Novosti
POTPORA

Svi manjinci uz Andreja Plenkovića
Objavljeno 16. rujna, 2016.

Zastupnik mađarske nacionalne manjine Robert Jankovics rekao je u petak da su se nacionalne manjine suglasile podržati predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića za budućeg mandatara.

“Suglasili smo se da podržimo budućeg mandatara Andreja Plenkovića, koji za Hrvatsku ima jedan, srećom, sada već uobičajen, proeuropski pristup, i mislim da ćemo s njim dobro proći”, kazao je Jankovics novinarima nakon sastanka predstavnika manjina s čelnicima HDZ-a. Na pitanje jesu li nacionalne manjine postavili uvjete za potporu vladajućoj većini, kazao je da je trenutak u zemlji preodgovoran da bi se uvjeti postavljali. Objasnio je kako su na sastanku razgovarali o načelima koja će biti dio sporazuma, a za koja bi željeli da budu i dio vladina programa. “Smatramo da nacionalne manjine trebaju biti element stabilnosti u zemlji i sve ćemo učiniti da u iduće četiri godine i mi i eventualni potencijalni partneri držimo stabilnu vladu, na dobrobit svih stanovnika ove zemlje, pa tako i nacionalnih manjina”, naglasio je Jankovics. Smatra važnim da pripadnici manjina ostanu jedinstveni, jer je pretežak trenutak u kojem se zemlja nalazi da bi se pravila diferencijacija.

Jankovics je demantirao da je na sastanku bilo riječi o ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću kao ministru u novoj vladi.

“Trenutak je pretežak i smatram da je Plenković dobio povjerenje hrvatskog naroda za vođenje zemlje, a nacionalne manjine poduprijet će tu volju hrvatskog naroda. Najvažnije je da Plenković bude predsjednik i onaj koji će voditi, a tko će voditi pojedino ministarstvo, to je prije svega njegova odgovornost”, rekao je Jankovics.

Potpredsjednik SDSS-a i zastupnik srpske manjine Milorad Pupovac izjavio je, međutim, u četvrtak da njegova stranka sigurno neće podržati vladu u kojoj će biti Zlatko Hasanbegović. H

Andrej Plenković

predsjednik HDZ-a

O SASTAVU VLADE ODLUČIVAT ĆE MANDATAR

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je da je s predstavnicima nacionalnih manjina dogovorena dinamika razgovora, istaknuvši želju da buduća vlada, koju će predvoditi HDZ, bude stabilna i ima potporu svih osam manjinaca. Na novinarski upit je li na sastanku bilo riječi o zahtjevu Milorada Pupovca da Zlatko Hasanbegović ne bude ministar u novoj vladi, Plenković je rekao da se uopće nije razgovaralo o sastavu vlade, istaknuvši da će o njezinu ustroju i sastavu odlučivati mandatar.