Ekonomija
MLADEN PAVIĆ PREDSJEDNIK UPRAVE KUTJEVA

Vratit ću Papuku staru
slavu koju je držao u
suhomesnatom sektoru
Objavljeno 17. rujna, 2016.

Potpisivanjem ugovora između dosadašnjeg predsjednika Uprave Kutjeva d.d. Mladena Itraka i Mladena Pavića, Kutjevo d.d. dobilo je novog predsjednika Uprave.

- Vrlo smo sretni i ponosni što smo nakon dosta razgovora uspjeli Mladena Pavića dovesti na čelo kompanije. Mišljenja smo da je to potpuno nova stranica za Kutjevo, važan zamašnjak za naprijed, imajući u vidu sva njegova dosadašnja iskustva te vrlo kompleksne pozicije koje je do sada obavljao i uzimajući u obzir da je cijeli svoj radni vijek, bez obzira na to što je veterinarske struke, bio vezan uz poljoprivredu i europske fondove. Sada dolazi na čelo kompanije gdje će se okušati i u privatnom biznisu. Svi smo spremni biti mu podrška i siguran sam da će to donijeti velike uspjehe, u poljoprivrednoj proizvodnji kao i u financijskim rezultatima. Dolaze bolji dani za Kutjevo d.d. - istaknuo je Damir Pejaković, direktor kontrole povezanih društava.

Stabilnost poslovanja

- Zahvaljujem prethodnoj upravi i samom vlasniku na iskazanom povjerenju jer Kutjevo je gigant u poljoprivrednoj proizvodnji i vodeće poduzeće u poljoprivrednoj proizvodnji ne samo u regiji nego i u Hrvatskoj. Ono što ja volim istaknuti za Kutjevo, jer ga poznajem od prije kroz neke druge vizire, jest da ima posebnu stabilnost poslovanja i budućnost daljeg razvoja.

Koje su to mjere i aktivnosti koje ćete vi pokrenuti u Kutjevu d.d.?

- Poduzet ću čitav niz mjera u cilju povećanja konkurentnosti. Dakle, bit će to nastavak postojećih investicija i započinjanje novih, a sve kako bi se podigla konkurentnost, kako u primarnoj proizvodnji, tako i u proizvodima koje Kutjevo ima, te neke nove. Osim proizvodnje naglasak će se staviti na racionalizaciju samog menadžmenta, ali isto tako i optimalizaciju potrebnog broja zaposlenika, vodeći računa i o socijalnoj slici u kutjevačkom kraju. Dakle, nisam spomenuo otkaz, nego racionalizacije. Kutjevo je lider u proizvodnji vina, jer rijetko ćete pomisliti na nešto drugo kada se spomene Kutjevo. Evo i prvog dana moga boravka ovdje mogu otkriti jedan uspjeh u vinskoj proizvodnji, na 19. međunarodnom natjecanju Mundus vini u njemačkom Neustadtu, gdje je na natjecanju bilo 4300 vinskih uzoraka iz 38 zemalja, kutjevačka Graševina Turković, berbe 2015. godine, dobila je zlatnu medalju, što je treća zlatna medalja ove godine za kutjevačka vina izvan Hrvatske. Tu je Kutjevo bilo lider i ostat će lider u vinarskoj proizvodnji, a primarno ćemo staviti naglasak i na neke druge poljoprivredne proizvodnje u sastavu Kutjeva kao što je stočarska proizvodnja.

Pojačati aktivnosti

Stočarska proizvodnja bilježi stalan pad proizvodnje u Hrvatskoj, mislite li da ona ima potencijala?

- Apsolutno ima potencijala, jer Kutjevo ima potpuno zatvoren lanac, od proizvodnje stočne hrane do tova i plasmana svježeg mesa. Tu treba samo pojačati aktivnosti. Vjerujem da će doći do pomaka i da će stočarski sektor postati značajan. To je sasvim sigurno profitabilan sektor koji treba racionalizirati. Gledano u prostoru lokalnog tržišta, naša Mesna industrija Papuk može ovdje postati lider i ne vidim tko bi tu mogao biti konkurentniji. U budućnosti će se razgovarati i što se tiče mesnih proizvoda, jer ne vidim razloga zašto se Papuku ne bi vratila stara slava koju je imao u suhomesnatom sektoru i ostaloj mesnoj proizvodnji.

AGM Kruna
Tradicija, kapaciteti i znanje

- Kupac uvijek prepoznaje kvalitetan proizvod, pa tradicionalna proizvodnja postiže na tržištu uvijek dobar uspjeh, posebno što proizvodnja mesnih proizvoda donosi veći stupanj vrijednosti, a time i više cjenovne kategorije. Tradicija, kapaciteti i znanja u Kutjevu d.d. postoje, pa vjerujem da će i taj sektor jednog dana ponovno oživjeti - kaže Mladen Pavić.

Osim proizvodnje, Pavić navodi kako će staviti naglasak i na optimalizaciju broja zaposlenika

Možda ste propustili...

RECIKLIRAJMO ZA ZEMLJU - I MALE PROMJENE IMAJU VELIK UTJECAJ

Tehnologija i odgovorno poslovanje ruku pod ruku

DOĆI ĆE DO POVEĆANJA CIJENA SVIH VRSTA VOĆA

Štete od mraza u cijeloj Hrvatskoj

Najčitanije iz rubrike