Novosti
SRBIJANSKI GENERALNI KONZUL O POLOŽAJU SRBA

Verbalni rat treba završiti, stanje u Osijeku je pohvalno
Objavljeno 29. kolovoza, 2016.

“Ukupni bilateralni odnosi dviju zemalja su loši. Imam želju da se svi urazume, sjednu za stol i dogovore se na dobrobit oba naroda”, to je u nedjelju navečer u razgovoru s novinarima rekao generalni konzul Republike Srbije Živorad Simić. On je zajedno s drugim uzvanicima sudjelovao na proslavi krsne slave Vijeća srpske nacionalne manjine grada Osijeka. Dodao je kako “seljenjima, mukama i ratovima mora jednom doći kraj, uključujući i verbalni rat”.

Kada je posrijedi položaj srpske manjine u Osijeku izrazio je svoje zadovoljstvo.

- Došlo je do određenog otopljavanja odnosa između vlasti Grada Osijeka i srpske manjine. O tome vam dovoljno dobro govori činjenica da se ovdje posljednjih nekoliko godina može obilježiti krsna slava Vijeća srpske nacionalne manjine grada Osijeka slobodno i bez ikakvih poteškoća. Također, obnavljaju se srpski vjerski objekti poput križa u Banovoj ulici, a donesena je i odluka o imenovanju jedne od osječkih ulica u čast našeg zajedničkog i u svijetu cijenjenog znanstvenika Milutina Milankovića - rekao je srbijanski diplomat, čije je sjedište u Vukovaru.

Ipak, izrazio je nezadovoljstvo činjenicom da u Osijeku nema zainteresiranih roditelja koji bi svoju djecu upisali na dopunsku nastavu na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, što znači da osječki Srbi nerado koriste mogućnosti koje im daju hrvatski zakoni.

Naglašavajući kako je konzularno područje za koje je on nadležan pet istočnih hrvatskih županija, generalni konzul Simić rekao je kako je stanje glede položaja pripadnika srpske manjine u zapadnoj i središnoj Slavoniji mnogo lošije nego u Osijeku ili u Vukovaru. Dodao je kako u tim krajevima žive uglavnom ljudi starije dobi te kako će bez većih pomaka Srbi ondje izumrijeti. D.Celing

Možda ste propustili...

JEDNO OD NAJPREPOZNATLJIVIJIH LICA HRVATSKE TELEVIZIJE

Preminuo novinar Damir Matković

KONFERENCIJA “OBRAZOVANJE U FOKUSU”

O izazovima u obrazovanju