Kultura
KNJIGA MIHAELA FERIĆA

Kako odrediti iz koje je regije pojedini napjev?
Objavljeno 29. kolovoza, 2016.

VINKOVCI - U svečanoj dvorani hotela “Slavonija”, a u sklopu 21. Seminara folklora panonske zone i 51. Vinkovačkih jeseni predstavljena je knjiga etnomuzikologa Mihaela Ferića “Folklorna glazba panonske plesne zone”, objavljena u nakladi Kulturnog centra Gatalinka iz Vinkovaca, koji je ujedno bio organizator ovog seminara.

Mihael Ferić rekao je da je građu za knjigu prikupljao iz sve dostupne literature, ali i iz svojih ranijih radova, jer on se godinama bavi folklorom i glazbenim folklorom.

- Dvije godine trajali su finalni radovi na knjizi, koja je ponajprije namijenjena mladim voditeljima folklora u folklornim društvima i KUD-ovima za njihovo obrazovanje u etnomuzikološkom smislu, ali i kako bi im pomogla pri obnovi repertoara. Cilj mi je bio mlade ljude naučiti koje su glavne karakteristike folklora, posebnosti pojedinih regija u panonskoj zoni i da znaju prepoznati, kada čuju neki napjev, iz koje regije potječe. Dakako, knjiga je namijenjena poglavito mladima, ali i starijim i iskusnijim folklorašima i voditeljima, kako bi se podsjetili na nešto što su možda zaboravili”, istaknuo je Mihael Ferić.

Recenzentkinja i glazbena pedagoginja Vesna Svalina istaknula je kako je hrvatska etnomuzikologija objavljivanjem knjige "Folklorna glazba panonske plesne zone" dobila vrijedan teorijski i praktični priručnik. “Drago mi je što se gospodin Ferić odlučio objaviti ovu knjigu jer su sadašnja izdanja s kojima rade folkloraši stara već oko 20 godina. Veliki broj napjeva koji se spominju u knjizi na repertoaru su KUD-ova, ali ima i onih koji su manje poznati, pa će voditelji KUD-ova zahvaljujući ovoj knjizi proširiti repertoar. Svatko tko se zanima za ovu vrstu glazbe dobit će podrobne informacije. Knjiga je složena prema sadržaju napjeva, za svaki daje naputak kada se i u kojim prigodama koristi, izvodi li se uz glazbenu pratnju i slično", rekla je Vesna Svalina.

Na kraju ugodne večeri nastupili su polaznici seminara, a kao završetak održan je Koncert br. 21 pod vodstvom Zrinke Šimunović, koji je oduševio sve koji su nazočili lijepoj promociji. M.Kokaj

O značaju knjige govorila je recenzentkinja Vesna Svalina

Možda ste propustili...

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

NOVO IZDANJE ŠKOLSKE KNJIGE "QUINCY JONES: 12 NOTA – O ŽIVOTU I KREATIVNOSTI"

Mudre lekcije velikoga Quincyja Jonesa

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

Najčitanije iz rubrike