Sport
KOHORTA VS ULTRASI

Nije da se vole, ali su
nedostajali jedni drugima
Objavljeno 27. kolovoza, 2016.

Slavonski derbi posebnu ulogu ima kod navijačkih skupina Osijeka i Cibalije. Kohorta i Ultrasi veliki su rivali na navijačkoj sceni, a ponekad taj rivalitet zna i prijeći granice normalnog. No, oni će ipak uvijek dati poseban ton tim susretima, jer za njih oni pripadaju u najvažnije u sezoni. Tri godine nije bilo slavonskog derbija, jer je Cibalia bila drugoligaš, a koliko god rivalitet između navijačkih skupina bio velik, na koncu su svima nedostajale te utakmice. Prije svega zbog toga što je pobjeda u njima uvijek vrlo slatka, a pobjenici se onda mogu naslađivati do sljedećeg derbija.

- Nije da ih volim, ali nedostajali su nam ti susreti s Cibalijom. Ipak je uoči njih atmosfera drugačija. To su utakmice za koje navijači žive - rekao nam je jedan od veterana s istoka.

Povijest tog navijačkog rivaliteta seže još u bivšu državu kada je Cibalia bila Dinamo. I upravo ta strast na terenu i tribinama te okršaje čini posebnima. Hrvatska nema previše takvih priča i zato slavonski derbi treba njegovati i od njega stvararti kult, jer dok god su navijači maksimalno uključeni u tu priču, ona vrijedi.

Inače, ti dvoboji Kohorte i Ultrasa, kada su unutar granica normale, znaju biti vrlo zanimljivi i puni vica i duha. Prije svega mislimo na poruke koje su znali upućivati jedni drugima putem transparenata i skandiranja. I bilo bi dobro da i ovaj derbi protekne u takvom tonu. Što manje vrijeđanja kojeg će, nažalost, sigurno biti, a što više nadmudrivanja. U ta nadmudrivanja svakako ide i onaj događaj iz uzvratne utakmice polufinala Kupa Hrvatske 2012. godine, u Vinkovcima, kada su Ultrasi tribinu na kojoj je bila Kohorta, prije utakmice dobro "ukrasili" životinjskim izmetom?! Takvih sličnih podvala u povijesti rivalstva tih dvaju skupina bilo je mnogo, a posljednji put kada su ta dva kluba igrala priča je ipak prešla granicu. Bila je riječ o prijateljskoj utakmici u Gradskom vrtu uoči koje je došlo do manjeg okršaja navijača u samoj blizini stadiona. Ovaj put će takve scene, toplo se nadamo, izostati te da će sve svesti na nadglasavanje na tribinama i podršku svome klubu.

Zanimljivo je i to kako te navijačke skupine gotovo redovito budu brojnije kada njihov klub igra u gostima. Udaljenost između Osijeka i Vinkovaca je stvarno minimalna pa na ta gostovanja obično potegnu i oni koji nemaju baš naviku često putovati sa svojim klubom. Sve to dvoboje Osijeka i Cibalije čini posebnim, kao i svaki drugi susjedski derbi klubova koji imaju svoje navijačke vojske. Kohorta i Ultrasi u mnogočemu su slični kada je u pitanju strast, vjeronost i ljubav prema bojama svoga kluba. Zato nas u subotu čeka još jedan nogometni praznik koji će, vjerujemo, opet dobro popuniti tribine osječkog stadiona. Navijačima oba slavonska prvoligaša. Tradicija i ugled koju imaju Osijek i Cibalia sigurno zaslužuju i pravi dekor. Možda će to biti i najbolji ambijent koji slavonski derbiji pamte.

Dalibor KELER
Možda ste propustili...

ZEKIĆ NA RASPOOLAGANJU NEĆE IMATI VEZNJAKA

Na Istru 1961 bez Čokaja

BIJELO-PLAVI SE SPREMAJU ZA SUSRET S GORICOM

Bez Lovrića i Bralića, vraća se Čokaj

Najčitanije iz rubrike