Sport
OSIJEK - CIBALIA U GRADSKOM VRTU

Slavonski derbi nakon tri godine
Objavljeno 27. kolovoza, 2016.
Zekić: Neka igrači uživaju, ali ne smiju zaboraviti na taktičke zadatke

Nakon tri godine opet imamo “slavonsko veselje” u Gradskom vrtu. Cibalia se vratila u elitu, pa Osijek opet ima kraj sebe svog, ipak, najvećeg rivala u HNL-u. Bar danas stvari stoje tako.

Zbog vremenskog odmaka, ali i zbog vrlo kvalitetnog starta bijelo-plavih u novu sezonu večerašnji susret protiv Cibalije baš je izazovan. Osijek će tražiti prvu pobjedu na svom terenu ove sezone, a Cibalia prvi trijumf uopće. To je samo dio uzbudljive priče koju ta utakmica nosi. U osječkom su taboru relativno mirni jer su objektivno sagledali situaciju. Favoriti su i to nitko ne treba poricati, ali to je ipak derbi i trebat će dati nešto više od onog uobičajnog angažmana kako bi se stiglo do pobjede. Bili favoriti ili ne.

- Moramo biti koncentrirani. Cibaliju nosi elan novog prvoligaša, nakon tri godine opet će se igrati slavonski derbi i sve će im to sigurno podignuti adrenalin, ali isto očekujem od svoje momčadi. Ne smijemo 'zaspati na straži'. Ove sezone još nismo pobijedili pred našim navijačima, treba li nam veća motivacija? - pita se Zoran Zekić, trener nogometaša Osijeka.

Dvojbe oko stopera

Pogodak u metu. Osijek konačno treba domaćom pobjedom nadograditi odlične stvari koje je napravio u gostima dosad. No, nije Zekić posve spokojan uoči slavonskog derbija. Muče ga centralni braniči. Neki od prvih njegovih izbora za te pozicije su izvan stroja (Lesjak i Barać), a oni koji su na raspolaganju variraju u formi ili se još nisu prilagodili novom načinu Osijekove igre.

- Na Lesjaka, Baraća i Vojnovića zbog ozljeda ne možemo računati. Izostanak Vojnovića nekako ćemo i nadoknaditi, ali zabrinjavaju me srednji braniči. Promijenili smo stil igre, a naši stoperi kao da se još nisu naviknuli na te promjene. Zato još uvijek tražim rješenja na tim pozicijama. Lukić i Barać su na početku djelovali dobro, ali nakon što su zdravstveni problemi udaljili Baraća od momčadi, kao da je i Lukić potonuo. Znam kako im nije lako pratiti te promjene, ali moraju se naviknuti. U momčadi će se ustaliti oni koji budu mogli odgovoriti na nove zahtjeve - rekao je Zekić.

Dobro zvuči ideja o napadačkom nogometu koji Zekić želi jer Osijek jako dugo nije bio u mogućnosti igrati na taj način. No, kako će taj ofenzivni Osijek izići na kraj s onim što će postaviti Stanko Mršić? On je “kralj” zatvaranja utakmice, ali ima još jedna stvar na koju treba paziti. Obično u posljednjih 20 minuta susreta njegove momčadi ostvaruju rezultate.

- Mogu li nas iznenaditi? To će ovisiti samo o nama. Ako budemo koncentrirani i odgovorni, teško će se to dogoditi. Prvi put otkako sam na klupi Osijeka osjećam kako igrači uživaju u utakmicama i treninzima. To želim i večeras, neka uživaju, ali pri tome ne smiju zaboraviti na taktičke zadatke koje će imati - kaže Zekić.

Ulaze Pušić i Lulić?

U početnoj momčadi Osijeka mogla bi osvanuti i nova lica. Karlo Lulić će sigurno unutra, a najvjerojatnije i Domagoj Pušić, kojem će to biti prvi nastup za bijelo-plave nakon povratka u Gradski vrt. Za Lulića dvojbe nema, on je već pokazao kako može biti prevaga, ali pitanje je koliko je Pušić spreman za izazove. Zekić na to pitanje odgovara na svoj način.

- Pušić je spreman k'o puška! Možda mu nedostaje malo ritma natjecateljskih utakmica, ali on zatvara veliki prostor oko sebe, jak je u duelu, a nije inferioran ni u napadačkim akcijama. To se traži od modernih veznih igrača i uvjeren sam kako će nam on itekako biti koristan - tvrdi Zekić.

Kao i obično, trener Osijeka se nije dao uvući u nepotrebne prognoze ishoda te utakmice. Izrazio je tek respekt prema Frani Vitaiću.

- Frane živi valjda najbolje trenutke svoje karijere i morat ćemo pripaziti na njega. Međutim, globalno gledajući, mislim kako oni više trebaju razmišljati o nama i o našim prednostima. Ono što ja priželjkujem jest prava atmosfera na stadionu i kvalitetan nogomet. Nama taj susret znači jako puno jer nosi u sebi možda i prvu prijelomnicu sezone. I tako se moramo postaviti. Odvažno, ali i odgovorno - zaključio je Zekić.

Dalibor KELER

7. kolo

PETAK

Split - Inter, igrano kasno sinoć

SUBOTA

19 sati

Osijek - Cibalia

21 sat

Rijeka - Slaven Belupo

NEDJELJA

19 sati

Lokomotiva - Hajduk

21 sat

Istra 1961 - Dinamo

OSIJEK - CIBALIA
4521111365:49

Tablica

1.Dinamo 6 5 1 0 13:3 16 2.Rijeka 6 5 1 0 14:4 16 3.Osijek 6 4 1 1 10:6 13 4.Hajduk 6 3 1 2 10:9 10 5.S.Belupo 6 2 3 1 8:6 9 6.Inter 6 1 2 3 7:11 5 6.Cibalia 6 0 3 3 8:13 3 7.Split 6 0 3 3 2:7 3 8.Istra 1961 6 0 3 3 3:11 3 10.Lokomotiva 6 0 2 4 5:10 2

domaći trijumf?

OSIJEK JOŠ NIJE SLAVIO U GRADSKOM VRTU

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike