Kultura
ZAVRŠENE DUBROVAČKE LJETNE IGRE

Gotovo sto programa i 60 tisuća posjetitelja
Objavljeno 27. kolovoza, 2016.

Svečanim koncertom i dodjelom nagrada Orlando za najbolja umjetnička ostvarenja u dramskom i glazbenom programu ispred crkve sv. Vlaha završene su 67. Dubrovačke ljetne igre. Na gala koncertu nastupio je Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Iva Lipanovića, prošlogodišnji laureat Orlanda Henschel kvartet, sopranistica Valentina Fijačko Kobić te mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović. Festival je službeno završen spuštanjem festivalske zastave.

Najznačajniji hrvatski kulturni festival i ove je godine okupio gotovo dvije tisuće umjetnika iz cijelog svijeta koji su u 47 dana, od 10. srpnja do 25. kolovoza, na 17 scenskih i ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika i njegove okolice pred 60 tisuća domaćih i inozemnih posjetitelja izveli 93 dramska, glazbena, plesna, folklorna, filmska i likovna programa.

Ovogodišnji dobitnici nagrade "Orlando" za najbolja umjetnička ostvarenja u dramskom i u glazbenom programu 67. Igara su Festivalski dramski ansambl koji je izveo predstavu “Othello”, u režiji Ivice Boban, te mladi virtuozi iz Rusije i Ukrajine violinist Aleksey Semenenko i pijanistica Inna Firsova. Posebno priznanje dodijeljeno je Baletu Slovenskog narodnog gledališča Maribor zbog visokih umjetničkih dometa, koji su konstanta njihovih višegodišnjih nastupa na Igrama.

Kako ističu iz Festivala, premijerni dramski program oduševio je kritičare i festivalsku publiku pa se za sve izvedbe tražila karta više.

“Kafetarija” Carla Goldonija, u prijevodu i adaptaciji Frana Čale, jedna je od legendarnih predstava zlatnog doba DLJI-ja, a ovogodišnje postavljanje “Kafetarije” kao komedije s pjevanjem i plesanjem, redatelja Vinka Brešana, a u izvedbi Festivalskog dramskog ansambla pred Sponzom, privuklo je više od četiri tisuće gledatelja. Naknadno je dodana još jedna izvedba.

I druga dramska premijera, koju su Igre posvetile 400. obljetnici smrti Williama Shakespearea, Othello, u prijevodu Vladimira Gerića i u režiji Ivice Boban, dočekana je ovacijama publike i kritike. Lanjski premijerni dramski naslov, “Dubrovačka trilogija” Iva Vojnovića, u režiji Staše Zurovca, prikazana je i ove godine u atriju Dvora i pred Dvorom, a održano je i više dramskih gostovanja.

Na svoje su došli i ljubitelji klasičnog i suvremenog baleta, a i ljubitelji književnosti, jer je već četvrto ljeto održan program “Pisci na Igrama”. Glazbeni program sadržavao je 21 koncert, a počeo je sjajnim nastupima tenora Joséa Cure, a nastavljen klavirskim recitalom Ive Pogorelića.

Osim večeri posvećene svom ocu Arsenu Dediću, Matija Dedić nastupio je uz Mateja Meštrovića i poznatog turskog pijanista, skladatelja i pedagoga Hakana Ali Tokera na koncertu “Četiri godišnja doba za tri klavira”.

Darko KOVAČEVIĆ

ambijenti

IZVEDBE NA RAZNIM DUBROVAČKIM LOKACIJAMA

Najčitanije iz rubrike