Novosti
BOLEST KVRGAVE KOŽE

Ako stočari budu imali
šteta, Vlada će ih nadoknaditi
Objavljeno 23. kolovoza, 2016.
S uzgajivačima će se definirati koje bi mogle nastati zbog cijepljenja

Ako uzgajivači goveda i mljekari u Hrvatskoj budu imali financijskih šteta zbog preventivnog cijepljenja goveda od bolesti kvrgave kože, Vlada je spremna nadoknaditi im te štete, zaključak je to sa sastanka održanog u utorak u Banskim dvorima s predstavnicima uzgajivača. Uz tehničkog premijera Tihmoira Oreškovića, na tom sastanku sudjelovali su i tehnički ministri financija i poljoprivrede Zdravko Marić i Davor Romić te brojni predstavnici tovljača i udruga uzgajivača goveda i mljekara, kao i predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatske gospodarske komore i nekoliko mesnih industrija. Nakon sastanka ministar Romić pred novinarima je istaknuo da u Hrvatskoj nema bolesti kvrgave kože, ali da je blizu njezinih granica te se u dogovoru s predstavnicima uzgajivača 8. kolovoza krenulo s preventivnim cijepljenjem goveda protiv te bolesti.

- Dosad smo cijepili oko 85.000 goveda, a cjepivo smo pripremili za cijeli govedski fond u Hrvatskoj od ukupno oko 450.000 grla - kazao je Romić, dodajući da su cjepivo nabavili izravnom pogodbom za 4,7 milijuna kuna (bez PDV-a).

- S obzirom na to da je bolest kvrgave kože stigla do granica Hrvatske, u kojoj nije bilo ni registriranog cjepiva ni i jednog registriranog distributera, nabavu cjepiva postigli smo izravnom pogodbom - objasnio je Romić, najavljujući da bi se u idućih tjedan dana zajedno s uzgajivačima trebale definirati štete koje bi mogle nastati zbog tog cijepljenja.

Uzgajivači očekuju eventualne financijske štete u prometu mesa, odnosno u izvozu, pogotovo na tržišta EU-a na kojima nije zakonski regulirano preventivno cijepljenje od te bolesti. Miško Šklempe iz Udruge Život istaknuo je da bi uzgajivači rado htjeli da preventivno cijepljenje goveda završi prije polovine rujna, s obzirom na to da cijepljenoj stoci nakon toga treba otprilike 28 dana inkubacije i u tom vremenu se ne može njome ništa raditi. I on, kao i Davor Blažić iz Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka, istaknuli su da je u svemu tome problem samo s mesom, ali ne i s mlijekom cijepljenih životinja, dodajući da bolest kvrgave kože ne utječe na zdravlje ljudi. H