Novosti
HUP TRAŽI GOSPODARSKI RAST

Nema vremena za uhodavanje,
reforme nam trebaju odmah
Objavljeno 17. kolovoza, 2016.
Ostali smo na začelju Europske unije i još je samo Bugarska iza nas

Hrvatska udruga poslodavaca političkim strankama i koalicijama koje izlaze na parlamentarne izbore ponovno je javno uputila pitanja o rješavanju problema koji ograničavaju mogućnosti gospodarskog rasta i ukupnog napretka zemlje, na koja traži konkretne odgovore.

Na konferenciji za medije predstavnici HUP-a podsjetili su da su uoči prošlih izbora strankama i koalicijama postavili 16 ključnih pitanja temeljenih na najvećim i najvažnijim problemima koje je nužno riješiti da bi gospodarstvo moglo rasti održivo i po većim stopama te da bi se mogla povećati kvaliteta života hrvatskih građana. Na tzv. HUP-ovih 16 stranke su lani dale tek općenite i načelne odgovore. Zbog toga HUP ponavlja svoja pitanja, ali je listu pitanja sada nešto skratio izdvojivši sedam prioritetnih.

- Čini se da ni jedna od stranaka i koalicija nema dovoljne kapacitete da bi pripremila adekvatne odgovore na svih 16 problema koje bi nova vlada trebala rješavati ako želi omogućiti stabilan i snažan gospodarski rast. Zato smo izdvojili sedam pitanja za koja smatramo da imaju najveći prioritet i u rješavanje kojih treba krenuti odmah, od prvoga dana i već u prvoj godini mandata. Ostala pitanja ostaju aktualna, ali u njihovo rješavanje može se krenuti nešto kasnije, no nikako tek u posljednjoj godini mandata - objasnio je Davor Majetić, glavni direktor HUP-a.

- Smatramo da stranke već sada moraju imati jasne odgovore na ova pitanja, jer inače opet dolaze nespremne na vlast, a Hrvatska više nema vremena. Sa sadašnjim rastom, koji je ovisan o kretanjima na vanjskim tržištima i vrlo lako lomljiv, jer ne počiva na čvrstim temeljima, nećemo nadoknaditi zaostatak za drugim zemljama. Ostali smo na začelju Europske unije i još je samo Bugarska iza nas. Reforme ostaju prioritet. I treba ih početi provoditi odmah. Ne možemo si priuštiti da se nova vlada opet uhodava i razmišlja što će učiniti ni 100, ni 365, a kamoli još više dana - poručila je predsjednica HUP-a Gordana Deranja.

Kako je istaknula, zadovoljio bi je gospodarski rast od najmanje 3,5 posto, odnosno četiri ili pet posto.

HUP od stranaka očekuje da uz planove rada za prvih 100 dana i prvu godinu mandata biračima prije izbora predstave i svoje kandidate za pojedine ministarske pozicije jer o njihovoj kvaliteti i sposobnosti ovisi uspješnost provedba programa za pojedine resore.

Eduard SOUDIL
HUP-ovih 7 prioritetnih problema

uvođenje pravila razboritog fiskalnog ponašanja i fiskalna konsolidacija

reforma javne uprave

uklanjanje najvećih administrativnih i investicijskih barijera

otklanjanje drugih opterećenja poslovnog sektora

poboljšanje funkcioniranja pravosuđa i kvalitete propisa

povećanje efikasnosti državnih poduzeća i državne imovine

modernizacija obrazovnog sustava i reforma tržišta rada, posebno s ciljem većeg zapošljavanja mladih

Gordana Deranja

predsjednica HUP-a

trebamo odlučnu, hrabru i kompetentnu vladu

“Hrvatska nije samo gospodarski nego i demografski devastirana. Postali smo zemlja u kojoj poslodavci ne mogu naći radnike, a nezaposleni posao. Imamo sustav obrazovanja koji je potpuno izoliran od stvarnoga svijeta i trendova na tržištu rada i pravosuđe koje nikome, osim odabranima, ne ulijeva povjerenje i sigurnost. Zbog toga trebamo odlučnu, hrabru i kompetentnu vladu koja će htjeti i znati promijeniti tu sliku i od zemlje pune problema učiniti Hrvatsku jednom od prosperitetnijih članica EU-a.“

Možda ste propustili...

JEDNO OD NAJPREPOZNATLJIVIJIH LICA HRVATSKE TELEVIZIJE

Preminuo novinar Damir Matković