Ekonomija
BOLEST KVRGAVE KOŽE GOVEDA

Stočari traže
naknadu štete
Objavljeno 13. kolovoza, 2016.

Problemi nastali zbog preventivnog cijepljenja protiv bolesti kvrgave kože goveda bili su tema osječkog sastanka predstavnika poljoprivrednih proizvođača, govedara, mljekara i strukovnih udruga s osječko-baranjskim županom Vladimirom Šišljagićem, njegovim zamjenikom Željkom Kraljičkom i Silvom Wendling, pročelnicom županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj, održanog u petak.

Ekonomske posljedice i saniranje šteta pokušali su sagledati čelnici županije koja je prva na udaru bolesti goveda zbog virusa koji je možda već stigao na granicu sa Srbijom, zajedno s predstavnicima Udruge uzgajivača holstein goveda, HPK-a, SUHUH-a, Centra za unapređivanje stočarstva, Poljoprivrednog fakuleteta Osijek, tvrtki Krnjak, Žitar, Žito, Belje i Osatina.

Kako je rečeno, procjepljivanjem goveda, koje treba biti gotovo do 5. rujna, Slavonija postaje štit za ostatak Europske unije, koja nema lijek za tu bolest goveda, a našla se u nepovoljnom položaju jer nitko u Ministarstvu i među stručnjacima očito nije promislio o “planu B”, odnosno nije se mislilo tko će sanirati ekonomsku štetu zbog cijepljenja goveda, i to u sljedeće tri godine, jer se toliko mora obavljati cijepljenje.

Kako se moglo čuti, proizvođači strahuju od gubitaka i napominju kako ima slučajeva da ih se već ucjenjuje snižavanjem cijena za pola jer se meso nakon cijepljenja označava kvadratnim žigom, koji govori da dolazi s područja gdje su junice cijepljene i ne smiju ih plasirati, osim u Hrvatskoj, na ostatak tržišta EU-a. Također, kažu proizvođači, zbog istih razloga snižava se otkupna cijena mlijeka iako u ovom preventivnom cijepljenju nema razloga za ograničavanje plasmana robe, jer bolest kvrgave kože goveda nije zoonoza, odnosno nije opasna za ljude, koji mogu bez problema jesti meso i piti mlijeko cijepljene stoke. Proizvođači se pitaju tko će im nadoknaditi štetu zbog gubitka tržišta, jer se u preventivno cijepljenje krenulo bez “blagoslova” Europske komisije.

Ovo područje drži 25 posto ukupne hrvatske proizvodnje mesa i mlijeka, čulo se na sastanku, na kojem se postavilo i pitanje zašto cijepljenje nije provedeno odjednom u cijeloj državi, a ne samo u pet županija dok govedari u ostatku države ubrzano prodaju sve što mogu.

Darko PEJIĆ
SASTANAK S MINISTROM

Župan Šišljagić najavio je sastanak u Osijeku za nekoliko dana s nadležnima na državnoj razini, očekuje se dolazak ministra poljoprivrede i drugih kojima će prenijeti dvojbe koje su se mogle čuti na ovom sastanku. Razgovarat će se i o načinu nadoknade štete proizvođačima žive stoke te mesa, mesnih prerađevina, kože, sjemena, mlijeka i prerađevina.

Možda ste propustili...

DOĆI ĆE DO POVEĆANJA CIJENA SVIH VRSTA VOĆA

Štete od mraza u cijeloj Hrvatskoj

POVRĆU LOŠA GODINA, SVE URANILO, KIŠE PREMALO

U plastenicima u travnju 40, zahladnjenje novi stres

Najčitanije iz rubrike