Novosti
USKLAĐIVANJE ZAKONODAVSTVA

Na deponijima će biti još manje hrane
Objavljeno 9. kolovoza, 2016.

U situaciji kada svakom četvrtom stanovniku EU-a, dakle 125 milijuna ljudi, prijeti siromaštvo, godišnje u EU na smeću završi 89 milijuna tona neprodane hrane. U Hrvatskoj godišnje se baci oko 400 tisuća tona hrane, a u isto vrijeme, nacionalni i EU propisi o sigurnosti, pakiranju, trgovanju i prodaji hrane često odvraćaju trgovine i proizvođače od doniranja hrane.

Zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan, zajedno s još tridesetak kolega, početkom godine oformila je koaliciju za usklađenje europskog zakonodavstva kako bi se olakšalo doniranje i spriječilo bacanje hrane. Lobirajući svaki u svojoj političkoj grupi skupili su natpolovičnu većinu potpisa članova Europskog parlamenta za donošenje službene deklaracije o doniranju neprodane jestive hrane dobrotvornim organizacijama.

“Zdravstveno ispravna i iskoristiva hrana uništava se u apsurdnim količinama i zato mi je drago što sam imenovana za izvjestiteljicu Europskog parlamenta za izvještaj o bacanju i sigurnosti hrane. To znači da ću imati vodeću ulogu u sastavljanju dokumenta kojim će se Europskoj komisiji predložiti konkretne mjere i potencijalne zakonodavne promjene kojima će se olakšati doniranje hrane u EU”, kaže hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan. E.S.