Novosti
HRVATSKA LJEKARNIČKA KOMORA

Ljekarnici protiv osnivanja “sezonskih” ljekarni
Objavljeno 28. srpnja, 2016.

Hrvatska ljekarnička komora zatražila je od Ministarstva zdravlja hitno povlačenje Prijedloga nacrta izmjene i dopune Pravilnika o osnivanju “sezonskih” ljekarni, smatrajući da se takvim izmjenama može izgubiti zakonom zajamčena zdravstvena skrb za pacijente državljane Hrvatske.

Ističu da ministar nije vodio računa o propisanim mjerilima, nije zatražio mišljenje struke, a paralelno osniva još dva povjerenstva sa zadatkom da analiziraju stanje mreže ljekarni. “Usprkos činjenici da se povjerenstvo nije sastalo i da njegovi članovi nisu bili upoznati o odluci ministra i svojim obvezama, ministar u javnu raspravu pušta sporni prijedlog pravilnika”, upozoravaju iz HLJK-a.

Članovi HLJK-a smatraju da ministar Prijedlogom pravilnika “uvodi mjerilo koje nije zakonom propisano – turistička noćenja” te postavljaju pitanje što će novootvorene ljekarne raditi i kako će se financirati izvan turističke sezone. Navodi se da velik dio noćenja ostvare domaći turisti koji imaju osiguranu dostupnost ljekarni.

“Ministar očito ne razmišlja o dobrobiti države, jer slabljenje i zatvaranje prijeti u najvećoj mjeri ljekarnama u vlasništvu države”, stoji u priopćenju. Upozoreno je da u “novim ljekarnama” ne bi imao tko ni raditi jer je u Hrvatskoj magistar farmacije deficitarno zanimanje, a što bi ostavilo prostor za manipulaciju kadrom i u konačnici narušilo kvalitetu skrbi.

“Ponovno se oštećuje država, tj. HZZO, koji bi mogao plaćati uslugu magistra farmacije, a koju bi obavljao farmaceutski tehničar, što je i zakonom zabranjeno”, upozorava se. H

je li ministar prekoračio ovlasti?

Iz HLJK-a se pitaju je li tehnički ministar prekoračio svoje ovlasti i u čijem interesu. Kao rješenje problema iz HLJK-a su naveli mogućnost proširivanja dostupnosti postojeće ljekarničke mreže. Smatraju da se trebalo razmisliti kako osnažiti postojeću ljekarničku skrb, primjerice, prilagođavanjem radnog vremena, sufinanciranjem, tj. omogućavanjem dežurstava, kao i uvođenjem drugih ljekarničkih usluga.

Možda ste propustili...

NEZDRAVA PREHRANA I FIZIČKA NEAKTIVNOST

Povišeni kolesterol i kod djece