Novosti
MIGRACIJE I UNUTAR HRVATSKE

Slavonci se, osim u bogatije
zemlje, najviše sele u Zagreb
Objavljeno 15. srpnja, 2016.
Neki se zbog poreza prijavljuju u drugim regijama

Vezani članci

OD ULASKA U EUROPSKU UNIJU

U Irsku je otišlo oko osam i pol tisuća Hrvata

Njemački Savezni ured za statistiku nedavno je objavio kako je ta zemlja u 2015. godini zabilježila najveću stopu useljavanja u poslijeratnoj povijesti, a među dva milijuna useljenika, čak je 50.628 hrvatskih državljana. Nije tajna da je najveći broj useljenika stigao upravo iz Slavonije.

Trbuhom za kruhom Slavonci su krenuli i na druge strane svijeta. Zanimljiv je, međutim, pokazatelj na kojeg je na primjeru Đakova upozorio tamošnji Gradski odbor SDP-a. Iako vlada uvriježeno mišljenje da su u potrazi za poslom Đakovčani mahom otišli preko granice, brojke pokazuju nešto sasvim drugo. Naime, Đakovačni su, ako je suditi prema podatcima MUP-a, mahom migrirali unutar Hrvatske.

Različiti motivi

Statistički podatci dobiveni od Službe za odnose s javnošću Ministarstva unutarnjih poslova, o odjavi prebivališta s područja Đakova, od 2006. do 2015. godine te za prva četiri mjeseca tekuće godine, potvrđuju spomenute tvrdnje. Vidljivo je kako se, primjerice, 2006. godine iz Đakova u druge krajeve Hrvatske odselilo 330 osoba, a izvan granice samo njih pet. Slične se brojke ponavljaju sve do 2012. godine, međutim, i tada prednjači iseljavanje u druge krajeve unutar zemlje. Najmanja razlika može se vidjeti u 2014. godini, kada se iz Đakova u neki drugi kraj domovine odselilo 339 osoba, a u inozemstvo njih 176. Trend je opao već prošle, 2015. godine pa se unutar Hrvatske preselilo 300, a izvan nje 45 osoba.

Đakovački gradonačelnik Zoran Vinković kaže kako Đakovo nije oaza u Hrvatskoj kada je riječ o iseljavanju, a takvo je stanje u cijeloj Hrvatskoj.

- Posebice u Slavoniji i Baranji koja je uništena od 1990. godine. Đakovo i nije toliko alarmantno, kako je to u manjim općinama i sredinama, osobito u rubnim, brdovitim dijelovima. Činjenica je da dolazi do centralizacije stanovništva, posebice u Zagrebu i velikim gradovima. Đakovo nije izgubilo toliko stanovnika koliko se navodi, naprotiv, bilo je doseljavanja. Gotovo je jednak broj onih koji odlaze i onih koji dolaze. Činjenica je da je i sve manje rođene djece, na što su najviše utjecale demografske politike - kaže Vinković.

Dodaje i kako se zbog posla Slavonci sele u Zagreb, ali da statistički podatci ne moraju pokazivati stvarno stanje.

- Neki se zbog poreza prijavljuju u drugim regijama - kaže Vinković.

Da se Slavonci najvećim dijelom sele u Zagreb dokazuje i primjer četveročlane obitelji (podatci poznati redakciji) koja je nedavno napustila obiteljsku kuću u jednom đakovačkom prigradskom naselju te se zbog posla preselila u hrvatsku metropolu. Otac i majka pronašli su posao u jednom od brojnih trgovačkih centara, sin također, dok je kći ondje nastavila srednjoškolsko školovanje.

Kamo sele stanovnici Osječko-baranjske županije i tko se doseljava u slavonsku ravan vidljivo je i iz podataka Državnog zavoda za statistiku. Prema njihovim podatcima, u Osječko-baranjsku županiju se od 2010. do 2014. godine najviše doseljavalo stanovništva iz Brodsko-posavske i Vukovarsko-srijemske županije. Zanimljivo je i kako se nakon njih na listi doseljavanja nalaze Zagrepčani. U obrnutom smjeru, stanovnici Osječko-baranjske županije unutar Hrvatske najviše su se iseljavali u Zagreb gdje se 2014. odselilo 600 osoba, a iza toga slijedi iseljavanje u Vukovarsko-srijemsku te Primorsko-goransku županiju.

Nepouzdane brojke

Demograf dr. sc. Dražen Živić, voditelj Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, Centra Vukovar, kaže kako statističke brojke ne treba uzimati “zdravo za gotovo”.

- Migracijska statistika u Hrvatskoj nije dovoljno precizna, ne daje kvalitetne i vjerodostojne podatke. Podatci o unutarnjoj migraciji koliko-toliko su pouzdani. Međutim, problem je s vanjskim migracijama. Iako postoji zakonska obveza da vi morate pri iseljenju u inozemstvo, čak i pri privremenom odlasku na liječenje, studiranje i slično, regulirati svoj status u Hrvatskoj, znači ili odjaviti prebivalište ili dati izjavu da privremeno boravite u inozemstvu, prema svim spoznajama koje mi imamo, to čini, mogu biti siguran, manje od polovine onih koji odu - upozorava dr. Živić.

- Statistika vanjske migracije nije kompletna, dio ljudi to učini i odjavi prebivalište u RH, a veći dio to ne učini. Dokaz tome da je to tako, imamo podatke da u posljednje tri godine, 2012., 2013., 2014. (za 2015. će podatci biti objavljeni za dva tjedna), na razini Slavonije, odnosno pet njezinih županija, imamo oko 30 tisuća iseljenih, a kada uzmete da se samo u jednoj godini u Njemačku uselilo više od 60 tisuća građana Hrvatske, vidite da sa statistikom nešto nije u redu - upozorava dr. Živić.

Maja MUŠKIĆ
Precijenjen broj doseljenih

Demograf Dražen Živić upozorava na precijenjen broj doseljenih u Hrvatsku. “Mnogi doseljavaju i prijave prebivalište iz nekih drugih razloga. Neki od njih nikada i ne dođu u Hrvatsku živjeti, ali su dobili osobnu iskaznicu i ostvarili neka prava, a zapravo žive negdje drugdje. Zbog toga držim da ne stoji tvrdnja kako je brojnija unutarnja migracija od vanjske”, smatra Živić.

Ante Raspudić

đakovački poduzetnik

ZAGREB PRUŽA VIŠE MOGUĆNOSTI

Đakovački poduzetnik Ante Raspudić, vlasnik zagrebačkog Labuda i Badela iz Siska, kaže kako nije mali broj Đakovčana, i to visokoobrazovanih, koji ga zovu zbog posla u Zagrebu. “Uglavnom posao traže visokoobrazovani ljudi, jer oni sa srednjoškolskim obrazovanjem imaju i manju plaću, a u Zagrebu je život skuplji. Oni s manjim primanjima mogu ostvariti plaću od četiri do pet tisuća kuna, a to je ondje za život premalo. U Slavoniji će živjeti od tri tisuće kuna, u Zagrebu im to neće biti dovoljno. Tamo moraju plaćati stanarinu, sve ostale obveze i to neće ići. Međutim, mladi koji završe fakultete teže Zagrebu i poslu tamo. Ne samo zbog primanja nego i pozicioniranja. Otvara im se više mogućnosti, prvo zaposlenje u Zagrebu donosi niz novih mogućnosti”, kaže Raspudić.

problem

DEMOGRAFI: MIGRACIJSKA STATISTIKA NIJE PRECIZNA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike