Kultura
POETSKI PERFORMANS

U dvorištu zatvorenog hotela
obilježili stogodišnjicu dadaizma
Objavljeno 5. srpnja, 2016.

Poetskim performansom, odnosno recitalom “3. ciklus - Odsutna prisutnost i obrnuto”, održanim u dvorištu zatvorenog Hotela Royal, doc. art. Anđelko Mrkonjić i desetak studenata Odjela za kulturologiju obilježili su stogodišnjicu dadaizma, fenomena u povijesti umjetnosti koji je zauvijek izbrisao granice u umjetničkom izričaju.

Studenti su u posebnoj formaciji i koreografiji, raspoređeni u formi trokuta kao osnovne poetske matrice Mrkonjićevih pjesama, statično ili se krećući uz promjene ritma, istodobno u višeglasjima izgovarali tekstove iz Mrkonjićeve dvojezične zbirke stihova (na hrvatskom i mađarskom) “Zbirka pjesama/Versek (2014)”. Sve je kamerom i dronom zabilježio Bojan Draksler.

- Lokacija je namjerna, jer je upravo u Hotelu Royal 1922. održana prva dadaistička matineja u Osijeku. Istodobnim čitanjem stvoren je recital svakodnevice, tj. kakofonija riječi koja simbolizira činjenicu da danas svi pričaju, a nitko nikoga ne sluša, još manje razumije, ili vjeruje - pojasnio je Mrkonjić, koji je svoje tekstove stare 30-ak godina uživo doveo u dijalog sa sadašnjima, autoreferencijalno propitujući nekadašnje poetičke uzore i faze preobrazbe. Cilj je bio otvoriti prostor reinterpretacije i transformacije iz jednog jezika u drugi, pritom istražujući trenutak kada čitanje postaje gledanje.

Sudjelovali su: Ines Azapović, Mirta Germovšek, Dino Schatzl, Mislav Bartoš, Tena Malinić, Borna Karlo Vinković, Valentina Grbanović, Filip Živaljić i Ivana Džaja. T.Levak

Najčitanije iz rubrike