Novosti
POSLJEDICE OLUJNOG NEVREMENA

Šteta od oluje i tuče ponegdje je i 100 posto
Objavljeno 5. srpnja, 2016.

Vezani članci

BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA

Najviše su stradale općine Rešetari i Staro Petrovo Selo

Zbog opsega posljedica nastalih zbog olujnoga vjetra praćenoga tučom i velikom količinom oborina koji su 26. i 27. lipnja pogodili Osječko-baranjsku županiju, a na prijedlog Županijskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, župan Vladimir Šišljagić proglasio je stanje elementarne nepogode.

Ona je proglašena za sljedeće skupine dobara: građevine, oprema, dugogodišnji nasadi, šume, obrtna sredstva – poljoprivredna proizvodnja, ostala sredstva i dobra.

- Uvidom u dostavljena izvješća gradskih i općinskih povjerenstava za procjenu šteta od elementarnih nepogoda utvrđeno je da su na području gradova Našice i Osijek te općina Antunovac, Bilje, Bizovac, Čeminac, Čepin, Darda, Đurđenovac, Erdut, Ernestinovo, Feričanci, Jagodnjak, Koška, Levanjska Varoš, Petrijevci, Punitovci, Semeljci, Strizivojna, Šodolovci, Vladislavci i Vuka nastala znatna oštećenje na poljoprivrednim kulturama, dugogodišnjim nasadima, građevinama, opremi i infrastrukturi, koja se procjenjuje u iznosu od 190.682.592,96 kuna, a oštećenje se kreće u rasponu od 10 do 100 posto, na 46.907,80 hektara poljoprivrednih površina i 170.600 voćnih stabala i trsova vinove loze te su, sukladno Zakonu o zaštiti od elementarnih nepogoda i Metodologiji za procjenu štete od elementarnih nepogoda, ispunjeni uvjeti za proglašenje elementarne nepogode - pojasnio je svoju odluku župan Šišljagić.

Podsjetimo, prošloga je tjedna i ministar poljoprivrede Davor Romić obišao stradala područja u Osječko-baranjskoj županiji. Sastao se s dožupanom Željkom Kraljičkom, s kojim je obišao pokusna polja Poljoprivrednog instituta Osijek i nekoliko poljoprivrednih proizvođača čija je proizvodnja stradala zbog elementarne nepogode na području Antunovca.

- Ministarstvo poljoprivrede će u dogovoru s Ministarstvom financija nastojati pomoći stradalim poljoprivrednicima oslobađanjem plaćanja zakupa zemljišta, a na raspolaganju za te namjene imamo i sredstva iz Mjere 5 Programa ruralnog razvoja - rekao je tada Romić, te dodao da je za sanaciju šteta od elementarnih nepogoda i u državnom proračunu na raspolaganju 40 milijuna kuna.

Eduard SOUDIL

190

milijuna kuna procijenjena je šteta na području Osječko-baranjske županije na 46.907,80 hektara poljoprivrednih površina i 170.600 komada voćnih stabala i trsova vinove loze