Novosti
SPREMNA ZAPREKA NA GRANICI SA SRBIJOM

U slučaju migracijskog vala most u Batini bit će zatvoren
Objavljeno 30. lipnja, 2016.
Moguće je da je Batina tek prvi prijelaz koji se ovako sređuje

Vezani članci

SASTANAK MINISTARA OBRANE

Hrvatska i Albanija protiv “južne” rute za migrante

Nenajavljeno zatvaranje prijelaza Batina izazvalo je u srijedu navečer i u četvrtak pravu pomutnju na granici između Hrvatske i Srbije i brojna nagađanja. Tek u četvrtak poslijepodne iz Ministarstva unutarnjih poslova službeno je potvrđeno postavljanje “tehničkih prepreka u cilju sprječavanja eventualnog pokušaja nezakonitog ulaska u Republiku Hrvatsku”. Na sredini mosta radnici su postavili šarke i potom ogradu koja je kasnije uklonjena te će biti, prema potrebi, odnosno u slučaju dolaska većeg broja izbjeglica, ponovno postavljena. To je prvi put da Hrvatska podiže ogradu na granici.

Baranjci zbunjeni

- Dobro je da se netko sjetio preventivno postaviti prepreku zbog eventualnog masovnijeg dolazaka izbjeglica, jer se dobro sjećam prošle godine kada je Beli Manastir udvostručio broj stanovnika, ali to činiti nenajavljeno, smatram najblaže rečeno neozbiljnim - riječi su jednog Belomanastirca koji je u srijedu u Bačkom Monoštoru, kod rodbine, proslavljao blagdan svetog Petra i Pavla. U ovo mjesto, kaže, odlazi godinama, posebice na Petrovo.

- Nisam se htio duže zadržavati budući da me čekao radni dan, ali se ispostavilo kako bih brže stigao kući da sam ostao dva-tri sata duže. Vratio sam se preko Mađarske, sumnjajući da me nešto slično čeka na Bogojevu - kaže, naglašavajući kako je put kući trajao više od dva sata umjesto 30-ak minuta koliko bi trajao u normalnim okolnostima. Kao u četvrtak prijepodne, kada je granični prijelaz Batina bio ponovno otvoren za promet.

Budući da službenih očitovanja o zatvaranju mosta nije bilo, Baranjom su počele kružiti različite priče. Najčešće spominjana bila je ona kako je u Bezdanu nekoliko stotina migranata koji hitaju prema Batini. Neki su, pak, mislili da je Dunav probio nasip, pa je to bio razlog zatvaranja graničnog prijelaza, premda je on mnogo viši od potencijalnog vodenog vala koji je mogao “okupati” Batinu. Dodatnu pomutnju izazvala je prisutnost interventnih postrojbi MUP-a RH, koje su zauzele “busiju” uz batinski most, neposredno ispred graničnog prijelaza. Jedino službeno priopćenje, ako se ono tako može nazvati, bilo je na stranicama HAK-a, u kom je pisalo kako je zbog radova na mostu (DC 212) do daljnjega za sav promet zatvoren granični prijelaz Batina, u Osječko-baranjskoj županiji.

Nema sigurnosnih ugroza

- Na sredini mosta radnici su zavarivali kapiju jer postoji opasnost od većeg vala izbjeglica. Kapija se postavlja kako bi se pravovremeno moglo reagirati - rekao nam je u srijedu navečer naš izvor informacija. Na naše upite o razlogu obustave prometa bez prethodne najave, te nije li zatvaranje graničnog prijelaza uz nazočnost interventne policije stvaranje nepotrebne panike, iz Ravnateljstva policije su odgovorili tek šturim uniformiranim priopćenjem: “U cilju sprječavanja eventualnog pokušaja nezakonitog ulaska u Republiku Hrvatsku preko graničnog prijelaza Batina, a temeljem čl. 7. Zakona o nadzoru državne granice (NN 83/13) preventivno su bile postavljene tehničke prepreke koje se po potrebi i u skladu sa stanjem sigurnosti mogu aktivirati, radi potpune blokade mosta, odnosno prometnice koja vodi prema navedenom prijelazu. U ovom trenutku na navedenom području nema sigurnosnih ugroza.”

Prema neslužbenim informacijama, obavještajne procjene govore kako postoji mogućnost da uskoro krene novi izbjeglički val iz Turske. Na batinskom su mostu policajci namjestili metalne zidove koji su na vrhu ojačani i bodljikavom žicom. Radi se o preprekama koje mogu u cijelosti, ako zatreba, zatvoriti most kod Batine. Moguće je da je Batina tek prvi prijelaz koji se ovako sređuje i osigurava, a da će uskoro slijediti i drugi.

Ivica GETTO
VEĆI BROJ IZBJEGLICA U VOJVODINI

Neslužbeno saznajemo kako je u Vojvodini, na području oko Sombora, povećan broj izbjeglica koji žele prijeći u EU. To je potvrdio i ministar unutarnjih poslova, Vlaho Orepić. Kako prenose srbijanski portali, MUP Srbije nije službeno obaviješten od MUP-a RH o razlozima zatvaranja graničnog prijelaza Batina - Bezdan. Načelnik općine Draž, Stipan Šašlin, izrazio je nadu da će nadležni ubuduće izvještavati o eventualnim namjerama zatvaranja graničnog prijelaza Batina, obrazloživši to tvrdnjom kako je promet ovim graničnim prijelazom prilično intenzivan, između ostalog zbog rodbinskih veza stanovnika s obje strane Dunava, te dnevnim migracijama vezanim uz nabavu namirnica.

Ranko Ostojić

predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost

OGRADA NIJE RJEŠENJE

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, Ranko Ostojić, rekao je kako za razloge zatvaranja graničnog prijelaza Batina treba pitati one koji na to imaju odgovor, dodavši kako ograda nije rješenje. Istaknuvši kako više nije ministar unutarnjih poslova, niti je na čelu kriznog stožera, pitanje je proslijedio “onima koji su za to odgovorni i koji imaju informacije jesu li u pitanju puki radovi ili procjena opasnosti od mogućeg ulaska osoba koje bi pokušale ući u zemlju mimo dogovora”. Rekao je to u vrijeme kada je trebala trajati najavljena sjednica saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost koja, zbog nepoznatih razloga, nije održana.

tajnovitost

RADOVI NA MOSTU NISU BILI NAJAVLJENI

Možda ste propustili...