Regija
2. DANI KULINA I SIRA

Od sljedeće godine županijska izložba sira?
Objavljeno 13. lipnja, 2016.

BABINA GREDA - Drugi Dani kulina i sira u Babinoj Gredi, koji su proteklog vikenda održani u sklopu središnje manifestacije “Nema sela nad Babine Grede”, okupilo se 50-ak proizvođača kulina iz Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske i Brodsko-posavske županije. Ocjenjivani uzorci kulina odlične su kvalitete i mnogo bolji nego lani. Proizvođača sira okupilo su se u znatno manjem broju i samo je nekoliko sirana s tog područja prezentiralo svoje domaće proizvode. Načelnik Babine Grede Josip Krnić smatra da bi ljude koje imaju manje OPG-ove trebalo poticati da ne prodaju mlijeko kao sirovinu, nego da sami rade sir kao dodatni proizvod. Ali da krenu i u proizvodnju začinskog bilja i svega onoga čime mogu oplemeniti sir i napraviti brend, i to ne samo u Babinoj Gredi, nego i u okolici.

A u poticanje proizvodnje sira uključila se i Vukovarsko-srijemska županija. Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Andrija Matić najavljuje mjere za male i za mlade proizvođače, koji mogu iz europskog fonda nepovratno dobiti potporu od 15 tisuća eura. Natječaj će biti raspisan za 20-ak dana. Županija je zainteresiranim proizvođačima spremna platiti trošak kandidiranja projekata i pomoći u ostvarenju jamstva kredita kod banaka. Prvih deset proizvođača već je certificirano.

- Nakon završene edukacije i položenog završnog ispita, te uručenih certifikata za proizvodnju sira, organizirali smo stručno putovanje u Zagrebačku županiju i obišli Cestu sira s ciljem poticanja naših proizvođača da se kandidiranja na mjere Ruralnog razvoja 2014.-2020. i tako unaprijede svoj proizvod, podignu ga na visoku i kvalitetnu razinu koja će biti prepoznata ne samo na domaćem nego i na svjetskom tržištu. Proizvođačima je pokazano kako se može uz pomoć europskih fondova podići preradu i pronaći tržište za vlastite proizvode - kazao je Matić.

A babogredski Dani kulina i sira od sljedeće bi se godine trebali podići na višu razinu. Naime, načelnik Babine Grede i Organizacijski odbor manifestacije prihvatili su prijedlog Županije o održavanju samostalne sirarske manifestacije u Babinoj Gredi na županijskoj razini, na čemu će se intenzivno raditi. Dogovoreno je organiziranje radionica za proizvodnju sira na obiteljskim i drugim malim poljoprivrednim gospodarstvima s ciljem standardizacije proizvodnje i pružanja novih tehnologija i znanja proizvođačima od kojih neki planiraju otvoriti i minisirane. M. Lešić Omerović

Žele zadržati tradiciju

U Upravnom odjelu za poljoprivredu VSŽ-a ističu kako žele zadržati izvornu tradicionalnu proizvodnju sira, a istovremeno omogućiti članovima obiteljskih gospodarstava edukacije kako bi novim znanjima unaprijedili svoju proizvodnju. Certifikatom će OPG-i podignuti vrijednost svog proizvoda, ali i uspješnost na projektima kojima se namjeravaju prijaviti za dobivanje potpora.

Možda ste propustili...

OSNOVCI NAUČILI KAKO SE MOŽE ZABAVITI I BEZ NAPREDNIH TEHNOLOGIJA

220 učenika izdržalo tjedan dana bez ekrana

NIJE ZA MLAĐE OD 16 GODINA

Predstava “Čudo u Poskokovoj Dragi”

U GLAZBENOJ ŠKOLI JOSIPA RUNJANINA

Prvi put Dani otvorenih vrata

Najčitanije iz rubrike