Ekonomija
12. SAVJETOVANJE UZGAJIVAČA SVINJA

Netko mora voditi brigu o svinjogojcima
Objavljeno 10. lipnja, 2016.

U organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije, u suradnji sa Središnjim savezom udruga uzgajivača svinja Hrvatske, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i supokroviteljstvom Osječko-baranjske županije, u belomanastirskom hotelu Patria započelo je dvodnevno, 12. Savjetovanje uzgajivača svinja u Republici Hrvatskoj.

Na dosad najmasovnijem savjetovanju, predavači i stručnjaci za svinjogojsku proizvodnju uzgajivačima su održali predavanja o nizu aktualnih tema iz područja svinjogojske proizvodnje, reprodukcije, hranidbe, uzgoja i držanja svinja, genetike i zdravstvene zaštite. Govorilo se i o mogućnostima razvoja svinjogojske proizvodnje s pogledom u 2030. godinu, održivom modelu hrvatskog svinjogojstva, kao i aktivnostima oko revitalizacije uzgoja banijske šare svinje. Predstavljeni su i rezultati velikog europskog projekta TREASURE, koji se bavi održivim lancima proizvodnje svinjskog mesa. Uzgajivače, kojih je iz godine u godinu sve manje, najviše je zanimalo kada će se stati na kraj uvozu jeftinog i nekvalitetnog mesa, te kada će država nizom mjera pomoći primarnu proizvodnju.

Predsjednik svinjogojske udruge Osječko-baranjske županije, Goran Jančo, istaknuo je da situacija uopće nije obećavajuća. Tvrdi kako su uzgajivači, zbog opstanka, prisiljeni biti ekonomisti i pravnici, što bi umjesto njih trebala odraditi država.

- Netko o nama mora voditi brigu. Država mora smisliti mjere kako bi zaštitila proizvođače svinjskog mesa i mlijeka. Farme propadaju, a država si gomila probleme - kaže Jančo, ističući nedostatak mesne industrije koja je propala zbog prekomjernog uvoza.

Kaže kako mora postojati medijator između plave i zelene Hrvatske te kako mali proizvođač to ne može biti. Govoreći o konkretnim mjerama koje bi država trebala provesti, naglašava kako ih je niz, a među njima izdvaja potrebu za krupnim slovima deklariranjem mesa na policama trgovačkih lanaca kako bi kupac znao što kupuje i koliko je meso staro. Zalaže se i za nastavak usklađivanja s EU-om, a pod tim misli na povrat dijela PDV-a uzgajivačima, inpute u proizvodnji i drugo.

- S prijedlozima smo išli u Ministarstvo poljoprivrede, oni su nas saslušali, ali ništa se nije napravilo - naglašava. S njim se slaže i Sjepan Kušec, predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja. Ističe kako broj svinja stalno opada te kako je situacija takva da će ih biti još manje. Tvrdi kako nije upitno znanje hrvatskih uzgajivača, ni broj svinja u uzgoju kod malih OPG-ova, već prekomjeran uvoz svega i svačega.

- Najveći problemi su u tržištu i gotovo nikakvim potporama - mišljenja je Kušec. Voditelj službe za stočarstvo u Ministartvu poljoprivrede Dalibor Janda, pak, tvrdi kako je višak svinjskog mesa u EU-u odraz embarga na izvoz u Rusiju, koja je veliko tržište. Dodao je kako su rješenja u pronalaženju novih tržišta, poput kineskog i sličnih, te izrazio nadu da će u konačnici situacija biti stabilizirana.

- Ministarstvo ubrzano radi na mjerama ruralnog razvoja, a rade se i novi pravilnici. Bit će dodatnih potpora, ali na tome nećemo stati - rekao je, dodavši i kako se mora raditi na kvaliteti onoga što Hrvatska nudi. Prostora, dodaje, ima dosta. Šansu vidi u tome što nudimo GMO free robu te autohtone proizvode, među kojima je spomenuo dalmatinske pršute te baranjski i slavonski kulen. Ispitat će i situaciju oko rokova držanja zamrznutog mesa. Nekoliko govornika istaknulo je potrebu za udruživanjem radi lakšeg nastupa na tržištu.

Ivica GETTO

Željko Mahnet

načelnik Odjela za svinjogojstvo u HPA-u

TREBA MAKSIMALNO POTICATI POTROŠNJU DOMAĆE SVINJETINE

HPA maksimalno radi na poticanju potrošnje domaće svinjetine. Prezentirao je primjer Austrije, koja nije među vodećim proizvođačima svinja, ali se uspješno nosi s vlastitom proizvodnjom. “To su uspjeli zahvaljujući povjerenju domaćih potrošača, koji su svjesni da svaki euro koji ostane u Austriji ima šansu vezati i pokoji daljnji cent”, objasnio je. Gost predavač iz Češke podijelio je iskustva o proizvodnji svinjetine u EU-u, bazirajući se na problemima koje je Češka, kao zemlja u tranziciji, imala.

Možda ste propustili...

FINANCIJE : IZAZOVI - PROMJENE U BANKARSKOM SEKTORU SU KONSTANTNE

Tehnologija je sve brža, lakša i povoljnija - svi ćemo ju rabiti

HRVOJE STOJIĆ, ANALITIČAR HUP-A

Lijekovi će morati blago poskupjeti

Najčitanije iz rubrike