Novosti
OSLOBOĐENI ŠIŠLJAGIĆ I MAROLIN

Sudac: Dodjela poticaja bila je potpuno transparentna
Objavljeno 21. svibnja, 2016.
- Hvala svima onima koji su vjerovali u mene - rekao je Šišljagić

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić te bivši pročelnik županijske Agencije za razvoj Martin Marolin nepravomoćnom presudom osječkog Županijskog suda u petak su oslobođeni optužbe za zlouporabu položaja i ovlasti.

- Hvala svima onima koji su ove tri godine vjerovali u mene. Ne bih komentirao presudu, ali bih samo iskazao osobne osjećaje. Sretan sam što su moji roditelji, prijatelji, znanci, pa i drugi ljudi sve ovo izdržali - kazao je Šišljagić nakon što je izrečena oslobađajuća presuda u kojoj se njega i Marolina teretilo da su Županiju oštetili za više od 122 tisuće kuna.

Martin Marolin također je prvo zahvalio obitelji i svima koji su vjerovali u njega.

- Moram reći da mi nije lako jer sam suspendiran već dvije godine. Za mene nije vrijedila presumpcija nevinosti. Također sam suspendiran i kao sudski vještak, što znači da mi je uskraćeno osnovno ustavno pravo na rad - istaknuo je Marolin.

Uskok je podignuo optužnicu protiv Šišljagića i Marolina teretivši ih da su, uz posredovanje Zlatka Maksimovića, bivšeg predsjednika Županijske skupštine, od tvrtki koje su dobivale nepovratne poticaje tražili da im vrate do 80 posto isplaćenog iznosa. Radilo se o tvrtkama Kerakamex, Jabuka, Chip, Parangal i Tehnocentar, odnosno njihovim odgovornim osobama Vladi Kolaku, Marinku Bandi, Daliboru Mršiću te Zdravku Banjanu. Zlatko Maksimović na pripremnom je ročištu priznao da je pomagao u zlouporabi položaja i ovlasti te je osuđen na 11 mjeseci zatvora, odnosno u zatvor neće ako u sljedeće dvije godine ne počini novo kazneno djelo.

Sudsko vijeće Županijskog suda u Osijeku donijelo je nepravomoćnu oslobađajuću presudu navodeći da su Šišljagić i Marolin postupali prema zakonu te da nema ni jednog dokaza da su od bilo koga tražili ili uzeli novac.

- Tijekom postupka nedvojbeno je utvrđeno da su Šišljagić i Marolin surađivali, ali prema zakonima i aktima Županije. Sud nije utvrdio da bi Marolin davao upute trgovačkim društvima kako da predaju zamolbe za nepovratna novčana sredstva za poticaje. Ništa u zamolbama ne odudara od procedure Osječko-baranjske županije od 2009. godine, koja je poštovana i 2011. i 2012. - kazao je sudac Krunoslav Barkić, predsjednik sudskog vijeća, obrazlažući presudu.

Dodao je kako je utvrđeno da je 31 poduzetnik dobio poticaje, no procedura njihove dodjele potpuno je poštovana.

- Procedura je bila potpuno transparentna. Zamolbe su se predavale Agenciji za razvoj i poslije su išle u tajništvo Županije. Nakon toga se zamolbe razmatralo na tzv. kolegiju župana kojem su nazočili svi pročelnici odjela Županije te svi zainteresirani. Tijekom dokaznog postupka nije utvrđeno da su Šišljagić i Marolin počinili ni jedno obilježje kaznenog djela - kazao je sudac dodajući kako su svi akti po kojima su poticaji dodjeljivani bili objavljeni u Županijskom glasniku te na internetskoj stranici Županije.

- Zlatko Maksimović pokušao se prikazati kao osoba od posebnog povjerenja Vladimira Šišljagića, ali nije utvrđeno da su uopće prijatelji. Navodi Maksimovića ocijenjeni su kao nevjerodostojni, naročito kao posrednika u ovom slučaju, jer se 2011. godine vodio kazneni postupak protiv supružnika Ane i Zlatka Maksimovića zbog posredovanja i naplaćivanja njezinoj tetki 4000 eura za posao koji joj je Maksimović obećao osigurati u Županiji ili gradskim tvrtkama - istaknuo je sudac Barkić.

Troškovi ovog sudskog postupka pali su na teret državnog proračuna.

Sandra LACIĆ
OBRANA ZADOVOLJNA

Odvjetnici Vladimira Šišljagića i Martina Marolina zadovoljni su presudom. “Zadovoljni smo kako za sada ide postupak. Međutim, u ovom postupku laž je postala istina i mi smo se tu morali baviti pravom zbog laži. Rastočili smo od 1991. naovamo potpuno sistem vrijednosti koji smo poznavali - kazao je Radan Kovač, branitelj osječko-baranjskog župana, osvrćući se na tvrdnje Zlatka Maksimovića. Renato Ivanović, branitelj Martina Marolina, kazao je kako je oslobađajuća presuda bila očekivana. “Ovakva presuda je i najobjektivnija. Sve ostalo bilo bi krivo tumačenje dokaza”, kazao je odvjetnik Ivanović.

Tužitelj najavio žalbu

Tužitelj Darko Dodig, zamjenik ravnatelja Uskoka, najavio je žalbu na presudu. “Uložit ćemo žalbu, a Vrhovni sud će reći svoje. Moram iskazati, s obzirom na to i da se u obrazloženju presude govorilo o Zlatku Maksimoviću, da je on pokazao i ljudsku i građansku hrabrost. Na kraju u ovom slučaju imamo dvije presude”, kazao je Dodig. Na novinarski upit zašto je Maksimović bio optužen, ako je trebao biti svjedok, Dodig je kazao da je Maksimović sve priznao, a sud je prihvatio nagodbu na temelju sporazuma stranaka. “Maksimović je mogao biti na optuženičkoj klupi i danas što se tiče državnog odvjetništva. Prijedlog osuđujuće kazne za njega bi bio isti”, istaknuo je tužitelj, dodajući da Maksimović ne treba vraćati novac za koji je priznao da je uzimao kao posrednik.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike