Novosti
KANDIDATI ZA VIJEĆE ZA GRAĐANSKI NADZOR

Glavaš i Salapić prozvali Sarnavku da je zbog nje godinama vođena hajka
Objavljeno 19. svibnja, 2016.

Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost obavio je razgovore s 25 kandidata za predsjednika i šest članova Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija. Odbor je zaprimio 76 kandidatura, no samo ih je 25 ocijenjeno pravovaljanim. “Svi su se odazvali razgovoru. Jedan od zaključaka Vijeća jest da će se prigovori razmotriti, tako eventualno ima osnove za još neki razgovor. Mi još nismo odluku donijeli. Naravno da ćemo nakon što sve pregledamo biti u prigodi da odlučimo o članovima Vijeća”, rekao je predsjednik Odbora Ranko Ostojić.

Stiglo je sedam žalbi koje će se razmotriti i vidjeti treba li, eventualno, na razgovor pozvati još nekoga od tih koji su se žalili na listu pravovaljanih kandidatura. “Neka pododbor koji je radio listu pravovaljanih kandidatura razmotri žalbe i izvijesti nas”, složio se Ostojić.

Od široj javnosti poznatih osoba za Vijeće su se kandidirali i Ivica Maštruko i Ilija Rkman, koji se profilirao i na području zaštite prava potrošača.

Među kandidatima je bila i Sanja Sarnavka, predsjednica udruge B.a.B.e., koja je u dva navrata bila članicom Vijeća, a kandidirala se i treći put. Njoj su niz pitanja o njezinoj navodnoj umiješanosti u nagovaranje Anamarije Getoš (sestre Gordane Getoš Magdić, tada optužene u slučaju ratnih zločina u Osijeku) da utječe na iskaz svoje sestre, postavili član Vijeća Josip Salapić te saborski zastupnik HDSSB-a Branimir Glavaš.

Glavaš ju je prozvao da je, zbog nje i njezine udruge, godinama vođena hajka protiv njega, da se izravno miješala u sudski postupak koji je bio u tijeku, što nije smjela, jer je u to vrijeme bila članica Vijeća. I Glavašev stranački kolega Salapić ustvrdio je da jedan objavljeni transkript u Nacionalu Sarnavku spominje kao osobu koja je izravno utjecala na jednu od optuženih da tereti Glavaša. Sarnavka je odbacila te prozivke, poručujući da se B.a.B. e. nikad nisu bavile Glavašem, da ne postoji ideološka priča, da štiti one kojima se krše prava, čak i kad ne dijeli njihove stavove.

Zastupnik Glavaš, koji nije član Odbora, ali imao je pravo na sudjelovanje u raspravi, ustvrdio je da je Sarnavka iznijela niz neistina.

- Vi ste se aktivno angažirali oko tajnog sastanka sestre Gordane Getoš Magdić - Anamarije, posredovanjem Nataše Đurović, zamjenice ravnateljice Uskoka. Također ste rekli da ste Vladimira Fabera sreli tek jednom, a iz transkripta je vidljivo da ste više puta kontaktirali i s Faberom i Gordanom Getoš Magdić i obitelji Getoš. Vidljivo je da ste imali kontakte i sa sestrom Gordane Getoš Magdić - Anamarijom, te da vas je posjećivala kod kuće. Iz vaših kontakata proizlazi da ste prekršili sve svoje nadležnosti kao tadašnji član Odbora za nadzor - rekao je Glavaš.

Sarnavka je na pitanje zastupnika odgovorila da tada nije bila članica Vijeća te da je šokantno što ju je A. Getoš snimala u njezinoj kući.

- Ona me molila da je povežem s Nacionalom i molila sam urednika da ju primi jer mi je bilo stalo da štitim ljudska prava Gordane Getoš, te me pozvala na kavu, gdje je bio i Faber, koji mi je rekao da se želi susresti s A. Getoš kako ona ne bi pomislila da je on namjerno proganjao njezinu sestru - odgovorila je Sarnavka.

U daljnjoj raspravi Glavaš je rekao kako je tijekom hajke protiv njega Sarnavka kao član Vijeća za civilni nadzor ušla u sferu gdje nije smjela ući direktno se miješajući u sudski postupak. No, Sarnavka je ponovila kako više nije sigurna je li ili nije bila član Vijeća u tom trenutku.I.Bošnjak/H

Glavaš je optužio Sarnavku da se izravno miješala u sudski postupak protiv njega