Regija
MINISTARSTVO ODOBRILO NOVAC ZA OBNOVU

200.000 kuna za parni vlakić Ćiru
Objavljeno 10. svibnja, 2016.
Ćiro je svrstan u registar zaštićenih kulturnih dobara Ministarstva kulture RH

BELI MANASTIR - Ministarstvo kulture, Uprava za zaštitu kulturnih dobara, u sklopu Programa zaštite na pokretnim kulturnim dobrima za 2016. godinu odobrilo je Belom Manastiru 200.000 kuna za obnovu parne lokomotive s vagonima - Ćire. Vijest je to koja će obradovati brojne Baranjce i ljubitelje starina diljem Hrvatske, budući da je popularni Ćiro - parna lokomotiva Đuro Đaković (s pripadajućim vagonima), jedini sačuvani dio nekadašnjeg voznog parka beljske željeznice, koja je povezivala sve poljoprivredne uprave s tvornicama za preradu poljoprivrednih sirovina. Ćiru je gradu darovala stečajna upraviteljica bivše šećeranske Škrobare Živka Posavac, sukladno odluci Odbora vjerovnika te tvrtke nakon što je završila u stečaju. Od tada do današnjih dana doživio je nekoliko napada sekundaraca.

Prvo je u rujnu 2014. godine nepoznati počinitelj skinuo dimnjak parnog kotla. Mjesec-dva kasnije krenuli su sekundarci korak dalje i načinili još veću štetu. Otuđili su prednji odbojnik, cijeli prednji dio kotla, te čitav niz sitnijih dijelova. Jasno je vidljivo da je bilo pokušaja novih krađa, a u jednom su vagonu unaprijed bili smješteni željezni dijelovi spremni za transport. Konzervatori su o devastaciji upoznali policiju, inspekciju, vlasnika, ali pomaka nije bilo. Nastala je golema i neprocjenjiva šteta. Iz očaja netko je u ožujku ove godine na Ćiri zapalio svijeću želeći nadležne upozoriti na propadanje dijela baštine. Jedini pomak u cijeloj priči dogodio se kada su predstavnici osječkog Konzervatorskog odjela uspjeli dogovoriti Ćirin smještaj u prostorijama licencirane tvrtke iz Slavonskog Broda, gdje je trebao biti sve do početka restauracije. Međutim, novac je učinio svoje. Gradonačelnik Belog Manastira, Ivan Doboš, isticao je kako je za transport potrebno 70-ak tisuća kuna koje nije mogao pronaći u proračunu. Transport je i nadalje ostao sporno pitanje, budući da njegovo financiranje nije predviđeno od odobrenih sredstava.

- Sada, kad su sredstva za obnovu odobrena, morat ćemo pronaći novac potreban za transport do Slavonskog Broda - kaže dogradonačelnik Marko Bogatić, naglašavajući kako je neizmjerno sretan i zadovoljan kada Grad dobije sredstva iz različitih natječaja, jer to omogućava usmjeravanje proračunskog novca na neke druge prioritetne investicije. Na natječaje će se, dodaje, Grad i nadalje javljati.

Ćiro je svrstan u registar zaštićenih kulturnih dobara Ministarstva kulture RH. Osim njega, na području jedinog baranjskog grada još je devet zaštićenih pokretnina i nekretnina svrstanih u taj registar. Riječ je o antičkom brončanom nastavku za kola, arheološkim nalazištima Lajmir, Popova zemlja i Ciglana, crkvi sv. Arhangela Mihaila iz 1771. godine, zajedno s inventarom ove parohijske crkve, crkva svetog Martina Biskupa iz 1777. godine, traktor Fordson, Model F - prvi traktor koji je 1923. godine, tada državno dobro Belje kupilo od tvrtke Fordson, iz tvornice u Detroitu, u SAD-u, te manevarska lokomotiva Mavag 152-067, proizvedena oko 1900. godine u Budimpešti, u Mađarskoj kraljevskoj tvornici željezničkih lokomotiva.

Ivica GETTO
Za Osječko-baranjsku županiju 1.085.000 kuna

Što se Osječko-baranjske županije tiče, u sklopu tog programa odobreno je 350.000 kuna za obnovu orgulja (1876. godina) iz valpovačke kapelice Svetog Trojstva, 190.000 kuna za orgulje (18. stoljeće) iz Lacića, 130.000 kuna za orgulje (1805. godina) iz crkve Bezgrešnog začeća BDM Valpovo, 100.000 kuna za orgulje-pozitiv (1674. godina) iz osječke crkve Preslavna Imena Marijina, 60.000 kuna za kućište orgulja (1861. godine) iz crkve u Gorjanima, te 55.000 kuna za obnovu orgulja (1902. godina) u jagodnjačkoj katoličkoj crkvi svetog Vendelina.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike