Kultura
23. FESTIVAL GLUMCA ŽUPANJA

Bit će odigrano 18 odličnih predstava po izboru Enesa Kiševića
Objavljeno 7. svibnja, 2016.

23. FESTIVAL GLUMCA TRAJAT ĆE OD 13. DO 21. SVIBNJA, DOMAĆIN JE GRAD ŽUPANJA, A GLUMAČKI DOMAĆIN IVO GREGUREVIĆ
23. FESTIVAL GLUMCA

ŽUPANJA - U organizaciji Hrvatskog društva dramskih umjetnika i Koncertne kazališne agencije Asser Savus iz Vinkovaca  u petak, 13. svibnja počinje 23. Festival glumca čiji je domaćin grad Županja. Gledatelji u gradovima Vukovarsko-srijemske županije – Županji, Vukovaru, Vinkovcima, Iloku i Otoku imat će prilike do 21. svibnja vidjeti 18 predstava i izuzetnih umjetničkih ostvarenja prošlogodišnje hrvatske kazališne produkcije prema izboru ovogodišnjeg izbornika, uglednog glumca i književnika Enesa Kiševića. Predstave su izabrane u konkurenciji  59. prijavljenih kazališnih projekata. Glumački domaćin Festivala je poznati prvak Drame HNK u Zagrebu, akademski glumac Ivo Gregurević. 
- Festival glumca, podnaslovljen s Festival monodrame i komorne scene, posvećen je prije svega glumcu i njegovom stvaralaštvu. To je jedini festival u Hrvatskoj kojemu je u središtu glumac, jer je glumac središte predstave, kazališta i svakog kazališnog događanja. Glumac je početak i zametak kazališnog čina, tijelo i duša piščeva djela, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Županji na kojoj je predstavljen program i najavljen ovogodišnji Festival glumca koji je utemeljen 1994. godine. Program je vrlo slojevit, kao i popratna događanja, druženja, među kojima su i Dan domaćina, glumačko sijelo... ali i Mali noćni glumački razgovori. Gosti su mladi glumci iz ADU Zagreba, Umjetničke akademije u Osijeku i mladi glumci Hrvatskog društva mladih umjetnika.
 Svečanost otvorenja održat će se u Županji, u dvorani Mladost, u subotu 14. travnja u 21 sati, nakon čega će biti izvedena predstava Umjetničke akademije u Splitu i Scene mladih HNK Split „Priče iz Vukovara“ po tekstovima Siniše Glavaševića, u izvedbi mladog glumca Pere Eranovića.
Sve predstave pogledat će Ocjenjivački glumački sud u sastavu: Sanja Marin, Draško Zidar i Lidija Helajz  i odrediti najbolje glumce i najbolju predstavu. Oni će odlučiti o dodjeli ukupno sedam nagrada i to nagrade koja nosi ime Fabijan Šovagović koja se dodjeljuje za najbolja umjetnička ostvarenja (dvije glumice i dva glumca), nagrada Ivo Fici za najbolje umjetničko ostvarenje koja se dodjeljuje mladoj glumici ili glumcu do 28 godina, nagrada Nevenka Filipović za najbolje lutkarsko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade te nagradu Vanja Drach za najbolju predstavu u cjelini.
U sklopu Festivala glumca, ove se godine održava i trijenala izložba najboljih kazališnih plakata. Žiri u sastavu Dubravko Mataković, Zdravko Dvojniković i Branka Hlevnjak među pristiglim natječajnim radovima hrvatskih kazališta, prvu nagradu dodijelio je dizajneru Vanji Cuculiću za seriju plakata nastalih za Gradsko dramsko kazalište „Gavella“ (Zagreb).Marija Lešić Omerović

Možda ste propustili...

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

Najčitanije iz rubrike