Novosti
STRANE DIPLOMATE UGOSTILI GRAD, ŽUPANIJA I OSIJEK SOFTWARE CITY

Grad i regija koje je poharao rat imaju golem potencijal za strane ulagače
Objavljeno 6. svibnja, 2016.

Gradonačelnik Ivan Vrkić i župan Vladimir Šišljagić bili su domaćini članovima Diplomatsko-gospodarskog kluba, kojei čine savjetnici za gospodarstvo u veleposlanstvima i stranim gospodarskim komorama koje djeluju u našoj zemlji. Ovdašnje gospodarstvo predstavljali su predsjednik HGK - ŽK Osijek Zoran Kovačević, predsjednik Obrtničke komore OBŽ-a Darko Knežević i pročelnica gradskog Upravnog odjela za programe i projekte EU-a i gospodarstvo Kornelija Mlinarević.

Istaknuto je kako je ovaj kontakt važan za gospodarsku diplomaciju, koja bi, rekao je Kovačević, trebala postati osnovna djelatnost naših diplomatskih predstavništava u svijetu, što do sada nije bio slučaj. Dodao je kako osječka komora gotovo svakodnevno komunicira s ljudima zaduženima za gospodarsku suradnju, a ovakve skupove valja iskoristiti za dodatno promicanje gospodarskih potencijala. Među važnim adutima Kovačević je istaknuo izvrsnu prometnu povezanost. Spomenuo je poljoprivredu i prehrambenu industriju kao poredbenu prednost ovog prostora, gdje postoji velik prostor za strana ulaganja. Tu su i novi trendovi kod alternativnih izvora energije, poput biomase i bioplina, radnje primarnih stočarskih objekata te bogatstvo infrastrukturne uređenosti. Naposljetku, kaže Kovačević, naš važan adut su i industrijska tradicija ovog kraja, školovani kadar te postojanje Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera.

Župan Šišljagić je spomenuo ruralni turizam te energetiku i sustav navodnjavanja. Ni Šišljagić nije zadovoljan dosadašnjim djelovanjem hrvatske gospodarske diplomacije, iako se naša županija može podičiti brojnim diplomatskim kontaktima koji imaju za temu gospodarsku suradnju i susretima sa stranim gospodarstvenicima.

U Osijek su doputovali gospodarski predstavnici Kanade, Indonezije, Danske, Belgije, Francuske, Mađarske, Indije, Švedske, Norveške, Finske, Danske i Islanda, Turske, Kine, Azerbajdžana i Rumunjske. Članovi Diplomatsko-gospodarskog kluba u pratnji župana Šišljagića obišli su i Poduzetnički inkubator BIOS, gdje su se upoznali s radom Osijek Software Cityja i europskim projektima Osječko-baranjske županije. D.Celing

udružimo kapital i pamet

Gradonačelnik Ivan Vrkić podsjetio je kako je naš grad i regiju poharao rat te podsjetio na uspješne Osječane. “Jedna gimnazija - dva nobelovca, to nema nigdje u svijetu. To nam daje za pravo da ćemo u budućnosti imati još nobelovaca, ali bismo htjeli da ti mudri i pametni ljudi svoj uspjeh ostvare u Hrvatskoj, a ne u svijetu. Zato ističemo da je svaki peti stanovnik Osijeka student, ali je žalosno što oni najuspješniji i najbrže odlaze iz svoga rodnog kraja. Predlažem da udružimo vaš kapital i našu pamet te da budemo najuspješniji u svijetu”, rekao je Vrkić.

Možda ste propustili...