Novosti
25 GODINA OD UBOJSTVA 12 HRVATSKIH REDARSTVENIKA U SELU BOROVO

Mladen Markač: Razorna politika detuđmanizacije donijela je zlo
Objavljeno 2. svibnja, 2016.
Sa skupa je ponovno apelirano za kažnjavanje počinitelja tog zločina

U selu Borovo, nedaleko od Vukovara, mimohodom od ulaza u selo do spomen-obilježja i komemorativnim skupom odana je počast 12 hrvatskih redarstvenika ubijenih prije 25 godina, 2. svibnja 1991.

Pripadnike Specijalne jedinice policije Vinkovci tog su dana, iz zasjede, ubili pripadnici srpskih paravojnih postrojbi, a i u ponedjeljak je sa skupa apelirano za kažnjavanje počinitelja tog zločina. Nakon pogibije policajca Josipa Jovića na Plitvicama ubojstvo 12 policajaca u Borovu bilo je prva hrvatska kolektivna žrtva u Domovinskom ratu.

Skupiti glave

– Pogibija dvanaest hrvatskih redarstvenika svima nam teško pada, a mi moramo i dalje živjeti. Moramo živjeti u domovini u kojoj je razorna politika detuđmanizacije u proteklim godinama donijela zlo. Međusobna nesnošljivost porasla je. Svjetonazorski smo se podijelili. Nemamo, ili imamo manjak, naših nacionalnih osjećaja i domoljublja, i što trebamo učiniti? Trebamo opet skupiti glave i ići u pobjedu da bismo stvorili bolji život za nas i našu djecu – poručio je izaslanik predsjednice Republike, umirovljeni general Mladen Markač.

Podsjetio je na okolnosti stvaranja hrvatske države i istaknuo kako temelj tog boljeg budućeg života hrvatskih građana mora biti Domovinski rat, o kojemu se istina ne smije prešućivati, a Hrvatska treba u svijetu biti “uzdignute glave”. Poručio je i kako Hrvatsku trebaju voditi “pošteni, sposobni i dobri ljudi”, jer jedino tako može napredovati.

– Svjedočimo još jednoj tužnoj obljetnici, svojevrsnoj uvertiri u sve daljnje užase koji su poharali Hrvatsku. Tog dana prije 25 godina postalo je jasno da se u Hrvatskoj vodi pravi, krvavi rat. Zastrašujuća je pomisao da se jedan takav zvjerski zločin, kao što je bio masakr 12 hrvatskih redarstvenika, mogao dogoditi pretkraj 20. stoljeća, i to u srcu civilizirane Europe. Zato smo se i ove godine okupili, zbog istine i kako bismo još jednom zatražili da krivci odgovaraju za smrt naših redarstvenika – rekao je potpredsjednik Hrvatskog sabora Ivan Tepeš.

Ne podleći mržnji

Govorio je, kao izaslanik Vlade RH, i ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić. Rekao je kako su u Borovu 2. svibnja 1991. ubijeni oni koji su željeli slobodnu Hrvatsku. Pročitao je i njihova imena.

– Velikosrpska politika na ovom je mjestu išla mržnjom protiv slobode i života. To je istina koja se jednostavno treba znati. Ne zbog osvete, nego zbog pravde, zbog mira i tolerancije potrebno je da oni koji su počinili zločin na ovom mjestu zbog njega i odgovaraju – kazao je Orepić.

Pozvao je i okupljene da, unatoč osjećajima tuge, ne podlegnu mržnji.

Predsjednik Udruge specijalne jedinice policije iz Domovinskog rata “Krpelj” Vinkovci, saborski zastupnik Stevo Culej, u svom je govoru istaknuo kako žrtva 12 redarstvenika, za koje je rekao da su hrvatski junaci, treba biti zalog bolje budućnosti novih hrvatskih naraštaja. Naveo je i kako neki istinu o njihovouubojstvu i njihovu žrtvu i danas ne cijene i ne vrednuju, “čak ni u Hrvatskom saboru”. Culej je spomenuo i da na spomen-obilježju hrvatskim redarstvenicima u selu Borovo nema “ijednog slova što se dogodilo na tom mjestu, zašto su i od koga stradali”. Također, naveo je da se nedaleko od tog spomen-obilježja nalazi spomenik Vukašinu Šoškočaninu, za kojeg se smatra, naveo je, da je sudjelovao u ubojstvu redarstvenika, i zatražio od državnih institucija da se s tog spomenika ukloni natpis koji kazuje kako se u Borovu “visoko srpske zastave viju, na srpskoj zemlji”.

– To što piše je vrijeđanje hrvatske žrtve i svakog Hrvata – rekao je Culej.

Podno spomen-obilježja hrvatskim redarstvenicima vijence su položile njihove obitelji i druga izaslanstva, a molitvu je predvodio vojni biskup u miru, mons. Juraj Jezerinac. Misa zadušnica služena je u crkvi sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima.

Sanja BUTIGAN
DOŠLI SPASITI KOLEGE,UBIJENI IZ ZASJEDE

U selu Borovo 2. svibnja 1991. ubijeni su hrvatski policajci Stjepan Bošnjak (1955.), Antun Grbavac (1961.), Josip Culej (1966.), Mladen Šarić (1965.), Zdenko Perica (1965.), Zoran Grašić (1969.), Ivica Vučić (1961.), Luka Crnković (1970.), Marinko Petrušić (1966.), Janko Čović (1965.), Željko Hrala (1968.) i Mladen Čatić (1971.) Ubijeni su iz zasjede kada su oko podneva došli spasiti dvojicu svojih kolega policajaca zarobljenih prethodne noći u redovitoj ophodnji. U napadu su i ranjena 23 policajca.