Novosti
PROTOJEREJ-STAVROFOR PREDRAG AZAP UOČI PRAVOSLAVNOG BLAGDANA:

U Crkvi kao zajednici sve se pokreće od Uskrsa i sve ide k Uskrsu
Objavljeno 30. travnja, 2016.

Protojerej-stavrofor Predrag Azap, inače rođeni Osječanin, parohijski je svećenik u crkvi Svetog Duha u Vinkovcima. Dao je svoj značajan doprinos i u procesu mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

Prvi je od uglednih Srba u istočnoj Slavoniji 1998. godine otvorio svoja vrata Nacionalnom uredu za uspostavu povjerenja (koji su vodili Vesna Škare Ožbolt i Ivica Vrkić), a 2004. godine dodijeljena mu je nagrada Vukovarsko-srijemske županije za doprinos razvoju međuljudskih odnosa i nesebično zauzimanje za obnovu u ratu porušenih sakralnih objekata.

Ove godine obilježavate 25 godina svećenstva. Kako biste ocijenili situaciju u Eparhiji osječko-poljskoj i baranjskoj od 1991. do danas, jesu li vjernici SPC-a zadovoljni?

- Ja sam rukopoložen – zaređen 1991. godine u teškom i turbulentnom vremenu, kada je u ovim krajevima bilo znatno više pravoslavnih Srba. Vjernici su zadovoljni jer slobodno upražnjavaju svoju vjeru i svoje običaje, mladi uče pravoslavni vjeronauk. Crkve su uređene, obnovljene od ratnih rana i u njima se redovno drže bogoslužja. Veliki novac izdvaja se iz proračuna Republike Hrvatske. To je pohvalno i govori da Hrvatska država poštuje Srpsku pravoslavnu Crkvu i njezino svećenstvo. Moram napomenuti da nas jedino žalosti što su objekti Srpske pravoslavne Crkve u Hrvatskoj česta meta vandala gdje iskazuju svoju mržnju.

Europa je zahvaćena izbjegličkim valom. Trebamo li strahovati od islamizacije?

- Srpska pravoslavna Crkva izražava svoju solidarnost prema izbjeglicama. U srcima pravoslavnih i molitvama naše Crkve odzvanjaju riječi svetog Jovana Bogoslova: 'Djeco, volite jedni druge!' Moralne osobine našeg naroda zasnovane su na kršćanskom čovjekoljublju. U ovim danima trebamo biti ujedinjeni u sastradalnoj ljubavi s našim bližnjima, kako kršćanima tako i muslimanima, jer su svi žrtve istog totalitarnog bezumlja. Ne trebamo strahovati od muslimana, ali od ekstremista da!

Imate li uskrsnu poruku za vjernike SPC-a?.

- U Crkvi kao zajednici sve se pokreće od Uskrsa i sve ide k Uskrsu. A Uskrs je upravo to, obnova života, pobjeda života i praznik nad praznicima. Hristos je bio čovjek mira. Uz njega su se svi osjećali sigurno i smireno. On je svojim apostolima koji su bili zabrinuti i uplašeni rekao: Mir vam! Nije to mir običnih ljudskih obećanja, nije to mir svjetskih moćnika i dogovora. To je Hristov mir koji ispunjava naše srce i dušu. Na kraju mi ostaje poručiti svim pravoslavnim vjernicima u Slavoniji, a i svima vama, dragi prijatelji - ništa drugo i ništa ljepše osim Hristos vaskrese – radost donese!(E.S.)

Možda ste propustili...

IDEJU PODRŽAVAJU RIJEKE PRAVDE, MOŽEMO, IDS...

Za antikorupcijsku većinu 57 zastupnika

LISTA DVANAEST STRANAKA PREDVOĐENIH IDS-OM

Ideja okupljanja stara dvije godine