Kultura
VUČEDOL: PROJEKTNOM TIMU NAGRADA HRVATSKIH ARHITEKATA ZA 2015.

Potpuni sklad s prirodom jedinstvenog muzeja u svijetu
Objavljeno 28. travnja, 2016.
Muzeju vučedolske kulture to je već treća nagrada

Za Muzej vučedolske kulture u Vukovaru, muzej jedinstven u svijetu jer je posvećen samo jednoj kulturi, dodijeljena je projektnom timu Nagrada “Viktor Kovačić” za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva za 2015. godinu.

Dobitnici nagrade su Radionica arhitekture iz Zagreba koja je, pod vodstvom arhitekta Gorana Rake, projektirala muzejsku zgradu, odnosno projektni tim u kojem su još i Iva Pejić, Josip Sabolić, Mario Škarijot, kao i arhitektica iz Zagreba Vanja Ilić, autorica likovnog postava muzeja.

Riječ je o dodjeli godišnjih nagrada Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA) za prošlu godinu, održanoj nedavno u Zagrebu na otvaranju Godišnje izložbe ostvarenja hrvatskih arhitekata u 2015.

– Muzej koji se, prema riječima autora, “gotovo sam nacrtao”, projektiran slijedom topografije lokacije, svojim je arhitektonskim vrijednostima karakter krajolika brižno očuvao, a istovremeno i neizmjerno obogatio posve novom prostorno-funkcionalnom vrijednošću. Impresivno interpretirana priča o vučedolskoj kulturi razvija se tako linearno između grada i samog arheološkog lokaliteta arhitekturom koja integrira i afirmira daleku povijest i suvremenost, prirodni i izgrađeni krajolik – navodi se u obrazloženju nagrade. To je Muzeju vučedolske kulture zapravo već treća u nizu nagrada od strane arhitektonske struke!

– Dakako, to nije mala stvar za naš muzej, to nas i prezentira u svijetu. Nominirani smo također za dosta muzejskih nagrada u Hrvatskoj i Europi, među ostalim i za najljepši muzej slavenskih zemalja – kazao je voditelj marketinga muzeja na Vučedolu Darko Bilandžić.

Muzej vučedolske kulture osnovan je uredbom Vlade RH 21. veljače 2013. godine kao nacionalni muzej. Rezultat je to dugogodišnjeg nastojanja da se Vučedol, zbog svog značaja, svrsta u prvi red arheoloških parkova i upiše u arheološku kartu ovog dijela Europe. Muzej se nalazi podno platoa Vinograd Streim, na autentičnoj lokaciji Vučedola, ishodišta vučedolske kulture. U obliku je serpentina, pri čemu je stražnja strana muzeja ukopana u brijeg, dok je pročelje velikim staklenim plohama otvoreno prema prirodi, što daje kontinuirani osjećaj kretanja padinom i uklopljenosti u okoliš. Želja da se što manje intervenira i mijenja okoliš vidljiva je i po zelenom, travnatom krovu muzeja kojim se, kao po šetnici, stiže do arheološkog lokaliteta, do danas istraženog tek 10 posto. Interijer je pritom jednostavan, s betonskim zidovima obojenim u crno i svijetlim hrastovim parketom na podu, kako bi u prvom planu bio postav koji, izloženim predmetima kroz 19 prostorija, na 1200 “kvadrata” priča priču o civilizacijskim dosezima vučedolske kulture čiji je najintenzivniji život bio na Vučedolu tijekom eneolitika u kasnom 4. i tijekom 3. tisućljeća prije Krista.

Gradnja Muzeja vučedolske kulture završena je 2011. godine u sklopu projekta Ilok – Vukovar – Vučedol, slijedili u radovi na stalnom postavu, da bi taj jedinstveni muzej svoja vrata otvorio 30. lipnja 2015.

Sanja BUTIGAN
40.000 posjetitelja

Muzej vučedolske kulture, na nekoliko kilometara od grada, u manje od godinu dana obišlo je više od 40.000 posjetitelja iz Hrvatske i inozemstva. Muzeološka koncepcija stalnog postava uvodi posjetitelje u način života u okviru vučedolske kulture koja se s prostora nastanka, međurječja Dunava, Save i Drave, proširila na područje današnjih 12 zemalja Europe. Među ostalim, postav obuhvaća naselja, kuće, odjeću i tkanje, stočarstvo, zemljoradnju, lov i ribolov, zanate, metalurgiju, keramiku, kalendar, grobove, religiju... Autori ideje muzeja su Ruža Marić i Aleksandar Durman koji je, uz ravnateljicu muzeja Mirelu Hutinec, autor i stalnog postava. Uz muzej, planiran je i arheološki park kao interdisciplinarni projekt kojim bi bio obuhvaćen znanstveno-istraživački centar u Vili Streim, planetarij, rekonstruirane vučedolske kuće, radionice starih zanata – lijevanje bakra, izrada keramičkog posuđa, tkanje....

Možda ste propustili...

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

Najčitanije iz rubrike