Ekonomija
ŠTETE NA VINOGRADIMA, VOĆNJACIMA I RATARSKIM KULTURAMA

Voćari očekivali rekordnu godinu za jabuku, a mraz već prepolovio proizvodnju
Objavljeno 28. travnja, 2016.
Mi voćari uvijek od nekoga stradamo – od ruskog embarga, otkupljivača, elementarnih nepogoda... kaže voćar Đelagić

Kasni mraz ovoga tjedna, s ponedjeljka na utorak, nanio je veće ekonomske štete poljoprivrednim kulturama na mnogim lokalitetima diljem Hrvatske.

Najviše su stradali vinogradi, voćnjaci i ratarske kulture, kazala je mr. sc. Višnja Šimunović, viša koordinatorica za hortikulturu Savjetodavne službe.

Misleći prvotno kako proslaviti Prvi svibnja na otvorenome, poljoprivrednicima sada to nije u glavi, nego zbrajaju štete, koje nisu malene, a koje nekima od njih, poput voćara, znatno mijenjaju procjene o ovoj proizvodnoj godini, za koju su, za pojedino voće, mislili da će biti rekordna. No nepredvidljiva priroda, kasni mraz, na kraju travnja, odlučila je drukčije.

O posljedicama mraza u voćnjacima raspravljalo se jučer i na predsjedništvu Hrvatske voćarske zajednice (HVZ). Njezin dopredsjednik i predsjednik Udruge voćara “Voćar-Đakovština” Josip Đelagić kaže kako su najvše stradali voćnjaci na području Karlovca, Zagreba, Dugog Sela…, pa sve do Nove Gradiške, Međimurja, Dalmacije…

Sve voćke ranije procvjetale

– Tu su štete od mraza od 30 do čak 80 posto. Slavonija je u odnosu prema njima najmanje stradala, no i ovdje su nastale štete, od 10 do 30 posto, na potezu od Đakovštine, Baranje do Erduta… Novi mraz je stigao a slavonski voćari još se nisu oporavali ni od nedavnog, od prije dvadesetak dana, a taj je nas Slavonce još više koštao. Jer tada su voćke bile u cvatnji, vrlo osjetljive. Tada su breskve, kajsije, dio višanja… stradale i do 90 posto. Sve voćke su ove godine, zbog visokih temperatura, dovoljno vlage, uranile s vegetacijom, procvjetale 10 do 15 dana ranije. U najnovijem mrazu u Slavoniji najviše su stradale jabuke - kaže Đelagić. U HVZ-u imaju dojave da je mraz “opurio” i voćare u susjednim zemljama.

- Po onome što je mraz dosad učinio, proizvodna godina bit će bar prepolovljena, a očekivala se rekordna godina za jabuku, bar prema onom što su pokazivali voćnjaci po oplođenosti voćaka. Može nas još “opuriti”. Mi voćari uvijek od nekoga stradamo – ili od Rusije i embarga, ili od otkupljivača, ili od elementarnih nepogoda - kaže voćar Đelagić.

“Opuren” i krumpir

I vlasnici vrtova “dobili su” od kasnoga mraza.

– “Opurio” je krumpir, papriku, rajčicu, ma sve ono što je u vrtu dosad niknulo - kaže Đakovčanin Darko Haramina.

Štete od kasnog mraza zbrajaju i povrtlari na veliko, poput onih u povrtlarski intenzivnoj Virovitičko-podravskoj županiji. Povrtlar Miroslav Filipović iz Bušetine, pokraj Virovitice, kaže kako je najviše “dobila” rasada, paprika, krastavac, tikvice.

– Krumpir je sav otišao, uostalom – sve što je niknulo. Ima kooperanata koji kažu da im je uništena sva rog-paprika. Kupus će preživjeti. Paprika će biti deformirana kao i lani i to će se sigurno vidjeti na njezina bar prva dva kola. I lani je bilo isto tako hladno pa je paprika prva tri kola bila nikakava. Neki nisu vjerovali da će biti toliko hladno, ipak je kraj četvrtog mjeseca, ja sam u svom plasteniku uključio top za zagrijavanje - kaže Filipović te rezimira da štete na povrću definitivno ima, no da će se tek vidjeti što će se od njega moći oporaviti i u kojem obujmu. Vinogradari mandićevačkog vinogorja zasad nisu primijetili posljedice ovotjednog mraza.

– Vidjet će se za dan-dva. Jer mi nismo u dolini, nego na brdu - kaže vinogradar Željko Horvat.

I u vinogradima je vegetacija uranila – vinograd je malo ranije krenuo nego inače. Bolesti nema, vjetar puše i raspršuje vlagu, jedino je grinja zadavala probleme i usporava rast pa vinogradari tretiraju. Godina bi trebala biti ranija za 10-15 dana jer je zima bila blaga, vinogradi se zasad drže solidno, kaže Horvat.

Suzana ŽUPAN

Višnja Šimunović

viša koordinatorica za hortikulturu Savjetodavne službe

Treba tretirati oštećene usjeve

- Savjetnici Savjetodavne službe pregledavaju teren i nasade da bi utvrdili opseg i dali pravu procjenu štete, a poljoprivrednike pozivamo da se slobodno obrate djelatnicima Savjetodavne službe na terenu. Savjetodavna služba preporučuje tretman oštećenih usjeva i nasada jednim od biostimulatora, pripravaka na osnovi aminokiselina, kako bi se stradale kulture što prije oporavile od stresa izazvanog tako niskim temperaturama - izjavila je mr. sc. Višnja Šimunović, viša koordinatorica za hortikulturu Savjetodavne službe.(Z.R.)

30 %

iznose štete od mraza u Slavoniji

90 %

šteta od kasnog mraza bilježe neki krajevi Hrvatske

DIO RATARA ĆE U PRESIJAVANJE SUNCOKRETA

- Bilo je dosta mraza. Ranije zasijani suncokret, koji je niknuo, dobio je od mraza, pa će ratari u presijavanje takvih površina, jer je biljku mraz “opurio” u najosjetljivijoj fazi - kaže poljoprivrednik Josip Sučić iz Vučevaca, pokraj Đakova. On neće biti među njima jer je suncokret kasnije posijao, pa još nije niknuo. – Sve što je poniknulo – dobilo je - kaže Sučić.

Najčitanije iz rubrike