Ekonomija
KUTAK ZA INVESTITORE

Nenad Bakić u tjedan dana stekao 10.719 dionica Đure Đakovića
Objavljeno 27. travnja, 2016.

P rošlog tjedna porasle su cijene dionica na domaćem tržištu kapitala uz blago povećanje prometa.

Ukupni redovni tjedni promet iznosio je 40,3 milijuna kuna. Dionicama se ostvarilo 39,4 te obveznicama 0,3 i certifikatima 0,6 milijuna kuna prometa. Prosječni dnevni promet dionicama iznosio je 7,9 milijuna kuna. To je za 0,8 milijuna kuna ili 11,3 posto više nego tjedan prije. Odmah na početku tjedna pale su cijene dionica. Niže cijene dionica spustile su indeks Crobex u ponedjeljak na 1679 bodova (pad za 0,4 posto). Od utorka do petka trajao je blagi rast dionica na Zagrebačkoj burzi. Utorak je donio oporavak dionica kojim se nadoknadio pad od ponedjeljka, čime se indeks Crobex vratio na početnu vrijednost od 1686 bodova. U srijedu je indeks Crobex povećan za 0,1 posto te u četvrtak za dodatnih 0,2 posto. Vrijednost indeksa Crobex dohvatila je u petak 1693 boda. To je za 7 bodova ili 0,4 posto više nego na početku tjedna. Od 23 dionice u sastavu indeksa Crobex, 16 vrijednosnica je zabilježilo rast i šest pad cijene, dok se vrijednosnica Optima Telekom zadržala na početnoj razini.

U fokusu i dionice Varteksa

Među tjednim dobitnicima povećanjem cijene za 7,7 posto izdvojile su se dionice Vartkes i Đuro Đaković Holding, koja je u petak dohvatila 38,20 kn ostvarivši rast od 6,1 posto. Kupac dionica Varteks je skrbnički račun Societe Generale-Splitska banka d.d. Dionice Đuro Đaković pojačano su kupovali Nenad Bakić, koji je prema dostupnim podacima u tjedan dana stekao 10.719 vrijednosnica te je učvrstio poziciju drugog dioničara povećavši svoj udio na 11,5 posto i Interkapital vrijednosni papiri d.o.o. stekavši nove 8824 vrijednosnice tvrtke iz Slavonskog Broda. Značajnije tjedno povećanje cijene zabilježile su dionice Luka Rijeka (rast za 4,8 posto), Ledo (rast za 3,0 posto) i Maistra (rast za 2,3 posto). Na strani tjednih gubitnika našle su se dionice Belje (pad za 5,2 posto), te redovna dionica Adris grupe (pad za 3,2 posto), povlaštena dionica Adris grupe (pad za 1,7 posto) i Zagrebačka banka-ZABA (pad za 1,6 posto). Dionicama HT aktivno se trgovalo cijeli tjedan. U četvrtak, 21. travnja održana je glavna skupština HT na kojoj je potvrđen prijedlog nadzornog odbora o isplati 6,00 kn dividende po dionici svim dioničarima. Odlukom glavne skupštine pravo na primitak 6,00 kn dividende ostvaruju dioničari HT upisani u knjigu dionica 4. svibnja ove godine, a isplata će biti obavljena 16. svibnja. Cijena dionice HT dohvatila je u petak 147,56 kn. To je za 0,26 kn ili 0,2 posto više nego na početku tjedna.

Pozornost ulagača privukla i objava Vlade RH

Dionicama Jamnice snažno se trgovalo u utorak i srijedu. U utorak se ostvarilo 3,4 milijuna kuna prometa, a u srijedu 3,3 milijuna kuna uz prosječnu tržišnu cijenu od 106.197,94 kn po dionici. Dionicama Zagrebačke banke najviše se trgovalo u srijedu s ostvarenih 5,0 milijuna kuna prometa, pri čemu je vlasnika promijenilo 118.158 vrijednosnica po prosječnoj cijeni 41,99 kn. Austrijska investicijska kuća EPIC, pojedinačno najveći dioničar Valamar Riviera Poreč, dostavila je glavnoj skupštini na odlučivanje protuprijedlog da se isplata 0,60 kn dividende izvrši u novcu ili u dionicama iz trezora tvrtke prema izboru svakog dioničara. Trgovanje dionicama Adris grupe je zahladilo jer ulagači čekaju najavu održavanja glavne skupštine društva. U takvim okolnostima povlaštenim dionicama Adris grupe ostvarilo se samo 0,7 milijuna kuna prometa uz smanjenje cijene na 398,00 kn (pad za 1,7 posto). Redovnim dionicama Adris grupe ostvareno je 0,7 milijuna kuna tjednog prometa uz smanjenje cijene na 522,68 kn (tjedni pad za 3,2 posto). U javnosti se spekulira kako Adris grupa želi kupiti nedovršeni splitski hotel Marjan u stečajnom postupku. Pozornost ulagača privukla je objava vijesti sa sjednice Vlade RH o popisu 54 poduzeća u kojima država ima većinski vlasnički udio za koje se traže konzultanti za procjenu vrijednosti. U javnosti se navedeno protumačilo kao uvod u proces privatizacije nekih od poduzeća. Na popisu se nalazi nekoliko zanimljivih dioničkih društava kao što su HEP, Janaf, ACI, Hrvatska pošta, Luka Rijeka, Croatia banka, Hrvatska poštanska banka-HPB, Narodne novine, Đuro Đaković Holding, Jadroplov i Petrokemija. Javnost će sa zanimanjem pratiti koji će model privatizacije izabrati Vlada RH i kakav će biti utjecaj navedenog na domaće tržište kapitala. Vrijednost indeksa Crobis, koji prati kretanje cijena obveznica, povećala se u petak na 107,64 indeksnih bodova (rast za 1,08 posto).

Stanko DABIĆ

Autor je vlasnik dionica HT i Belje spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica

Investitori, pratite vijesti s tržišta kapitala i objavu revidiranih financijskih izvještaja za prošlu godinu

HT 8,4 mil. kn Jamnica 7,1 mil. kn Zagrebačka banka-ZABA 5,2 mil. kn Valamar Adria Poreč 1,7 mil. kn

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike