Novosti
SLAVONSKOBRODSKI HITNI PRIJAM:

Stalni je problem nedostatak liječnika
Objavljeno 8. travnja, 2016.

Najave reforme sustava hitnog bolničkog prijma s odobravanjem gleda voditelj UHBP-a slavonskobrodske bolnice, dr. Anto Lukenda.

- Reda se svakako treba uvesti tako da bude najbolje za pacijente, ali i osoblje i bolnicu. Do sada smo prihvaćali sve pacijente i nitko se nije požalio na liječničku skrb, nego na vrijeme čekanja, pa su nas neki prozivali za lošu organizaciju rada. A i do sada smo radili trijažu pacijenata pa su ozbiljniji slučajevi, primjerice s bolom u prsima obrađivani prije dok su ostali, poput udarca u prst, čekali na red - kaže dr. Lukenda, svjestan činjenice da se pacijenti s brodskog područja nemaju komu obratiti od petka poslijepodne do ponedjeljka ujutro, osim na UHBP.

Navodi kako će i dalje raditi u korist pacijenata, no oni koji to žele zloupotrijebiti vjerojatno će biti kažnjeni. Za normalno funkcioniranje, kaže voditelj UHBP-a, imaju dovoljan broj obučenih sestara, no stalni je problem nedostatak liječnika. Odjelski liječnici istovremeno rade i na hitnom prijmu, pa se ne stignu dovoljno posvetiti pacijentima kojima je njihova pomoć presudna. Zbog toga su se odlučili za pilot-projekt s deset liječnika “sekundaraca” (bez specijalizacije) koji su radeći na UHBP-u rasteretili specijaliste. “I unatoč tomu nedostaju bar četiri nova liječnika”, potvrđuje dr. Landeka.

Na problem organizacije sustava već godinama upozorava i dr. Marinko Dikanović, neurolog u istoj bolnici, koji je predlagao zapošljavanje specijalista hitne medicine koji bi radili isključivo na tom mjestu, no oni do danas nisu imenovani. Svjestan situacije u kojoj nema novih zapošljavanja, predlagao je spajanje Hitne pomoći i Hitnog prijma te uključivanje dijela primarne zdravstvene zaštite. Današnji sustav smatra nakaradnim i odobrava svojevrsnu penalizaciju za one pacijente koji žele specijalni tretman. “To je tako i u drugim državama, poput Švedske”, dr. Dikanović, član stručne radne skupine koja priprema stručno mišljenje i prijedloge resornom ministarstvu.M.Radošević

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike