Novosti
IMA LI SLOBODNIH HEKTARA?

U ovoj državi možeš samo ostati
bez zemlje, ali ne i doći do nje
Objavljeno 7. travnja, 2016.
- Onima koji ne plaćaju zakup zemlju treba uzeti. Brojni zemlju uzimaju samo radi poticaja - kaže Markić

Programi, natječaji, zakoni, izmjene i dopune zakona, zapuštena i neobrađena zemlja - priča je to koja se vrti već godinama i kojom se bavi gotovo svaka vlada RH.

Ova problematika, osjetljiva i vrlo delikatna, u središtu je javnosti opet, odnosno od dolaska na vlast nove garniture, kada se svako malo provuče kako Hrvatska ima na tisuće neobrađenih hektara koje treba staviti u funkciju. Prvo je ministar poljoprivrede Davor Romić izjavio da je neobrađeno 650.000 hektara, potom je ta brojka u nekim javnim istupima povećana na 700.000, pa čak i na 800.000 hektara zapuštenog zemljišta. Poljoprivrednici kažu kako se radi o površinama u stanju neobrađenosti do te mjere da je neisplativo privoditi je svrsi, jer iziskivalo bi to toliki trošak. Zemlja je to na nepristupačnim terenima, u brdima, pod samoniklim šumama, dio je miniran, dio “zapeo” u zastarjelim zemljišnim knjigama.

“Zemljišni ratovi”

Neke su procjene da bi se od tih 700.000 neobrađenih hektara svrsi moglo privesti oko 200.000 hektara, što bi bar dijelom “utažilo žeđ” za tablama.

Za zemlju se inače već godinama vode “ratovi”, diže “kuka i motika”, no i dandanas teško je naći nekoga tko bi rekao da zemlje ima dovoljno.

Među njima sebe ne vidi brojna obitelj Markić, iz Đurđanaca, koja je već dva puta do zemlje htjela doći prosvjedom, pa je prije nekoliko godina dovela krave pred zgradu općine Semeljci, a lani u Zagreb, pred Ministarstvo poljoprivrede. Markići tove 1000 grla, obrađuju oko 200, od čega 150 hektara vlastite zemlje, a optimalno im treba, kaže Zoran Markić, bar 500 hektara.

– U ovoj državi možeš samo ostati bez zemlje, a ne doći do nje - kaže Zoran Markić.

- Zakupcima koji ne plaćaju zakup zemlju treba uzeti. Brojni zemlju uzimaju samo radi poticaja, a netko drugi ore, sije i tanjura. Samo je 10 posto pravih seljaka - kaže Zoran Markić, i poziva: “Inspekciju na teren! Da se vidi tko obrađuje zemlju”.

- Ima zemlje oko nas koja stoji, a nama je prijeko potrebna - kaže Zlatica Strapač, iz Vetova, koja je, zajedno sa suprugom Željkom, najveći proizvođač mlijeka u Požeško-slavonskoj županiji. Uz Vetovo, farmu imaju i u Ozdakovcima, 250 grla. Za prehranu stoke ratare na 100 hektara vlastite i 100 hektara u zakupu, a zemlje im treba mnogo više.

- Ljuta je na državu jer ima zemlje koja stoji u šikari, a kada je tražite ne možete je dobiti - kaže Zlatica Strapač.

Kako se danas uopće može doći do prijeko potrebnih obradivih poljoprivrednih površina, provjerili smo u Agenciji za poljoprivredno zemljište iz koje naglašavaju da je u njihovoj nadležnosti isključivo državno poljoprivredno zemljište, ali ne i privatno.

Zakup najskuplji kod Metkovića

- Poljoprivredno zemljište u vlasništvu države daje se u zakup isključivo putem javnog poziva na rok od 50 godina. Zainteresirani podnose zahtjev za raspisivanje javnog poziva općini ili gradu gdje se zemljište nalazi, mogu ga dostaviti i Agenciji. Općine i gradovi prosljeđuju zahtjev Agenciji, a mi raspisujemo javni poziv koji je otvoren 15 dana. Cijene zakupa propisane su Pravilnikom o početnoj zakupnini poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske za zakup i zakup za ribnjake te naknadi za vodu za ribnjake, koji je donijelo Ministarstvo poljoprivrede. Početna zakupnina određena je za svaku katastarsku općinu i kulturu koja je upisana u katastar pa se tako, primjerice u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, početne cijene za oranice kreću od 340 do 419 kuna, u Brodsko-posavskoj županiji od 227 do 351 kunu, a u Osječko-baranjskoj od 367 do 499 kuna. Najveće početne cijene su u dolini Neretve, primjerice na području Metkovića 509 kuna, Opuzena 890 kuna. Na javnom pozivu za zakup ponuditelji obično nude dvostruku početnu cijenu, jer ona nosi deset bodova - navode iz Agencije za poljoprivredno zemljište.

Suzana ŽUPAN/Zdenka RUPČIĆ
POREZ NA NEOBRAĐENO ZEMLJIŠTE

Ministar poljoprivrede Davor Romić najavio je uvođenje poreza na neobrađeno zemljište. Svinjogojac Mirko Kolić je za to. “Ako neku zemlju nitko ne želi obrađivati, neka se onda te čestice daju Agenciji za poljoprivredno zemljište pa neka ona raspolaže njome”, predlaže Kolić, te dodaje da treba poslati inspekciju na teren da se vidi tko obrađuje zemlju.

Mirko Kolić

poljoprivrednik iz Budrovaca

Zemlju onome tko stvara dohodak

Poljoprivredno zemljište treba dobiti onaj koji će stvarati dohodak i za sebe i društvo, a ne je uzimati samo zbog poticaja. Situacija je zrela za dobru reviziju, kaže Mirko Kolić, poljoprivrednik iz Budrovaca, koji sada obrađuje 107 hektara, a 30 hektara je u njegovom vlasništvu. Treba mu još dvjestotinjak hektara. “Moja stoka svakodnevno potroši osam tona hane. Treba zaraditi i za plaće osam radnika”, kaže Kolić.

NAJVIŠE DRŽAVNE ZEMLJE IMA U LIČKO-SENJSKOJ ŽUPANIJI

Prema podacima iz Informacijskog sustava Agencije za poljoprivredno zemljište na dan 30. lipnja 2015. Republika Hrvatska imala je 738.125,52 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, što je 30 posto od ukupno obradivih površina. Najmanje ga ima u Krapinsko-zagorskoj županiji - samo 219,04 hektara, a najviše u Ličko-senjskoj - 113.973,48 hektara. Kako doznajemo od 738.125,52 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, oko 400.000 hektara je u funkciji, a preostalo je “slobodno”, što znači da je ili obraslo u šume i šikare, a na nekim tablama nalaze se groblja, pa čak i cesta, ili nogometna igrališta, koje su “izgradili” načelnici općina, a da to nisu uveli u zemljišne knjige.

BEZ NATJEČAJA STOČARIMA 12.577,37 HEKTARA

- Kroz interventnu dodjelu zemlje stočarima je dodijeljeno 12.577,37 hektara. Obiteljska poljoprivredna gospodarstva prihvatila su 5167,27 hektara, obrti 2639,29 hektara, trgovačka društva 4245,3619 hektara, a ostali 525,44 hektara. Zemljište je dobilo 837 poljoprivrednih gospodarstava. Najviše površina prihvaćeno je na području Zadarske, Osječko-baranjske i Ličko-senjske županije. Godišnji prihod od zakupnine na osnovu ove dodjele iznosi 6.610.705,96 kuna, od toga 65 % pripada jedinici lokalne samouprave na čijem se području nalazi zemljište (4.298.958,87 kuna), 25 posto državnom proračunu (1.652.676,49 kuna) i 10 posto proračunu jedinice područne samouprave (661.070.59 kuna).

NUŽNA KOMASACIJA
Više od 90 tisuća hektara manjih je od jednog hektara

U Hrvatskoj je više od 90.000 hektara poljoprivrednih površina manjih od jednog hektara i ovaj podatak najbolje pokazuje koliko je Hrvatskoj potrebna komasacija. Samo državno poljoprivredno zemljište, 736,1 tisuću hektara ili 30 posto od ukupne poljoprivredne zemlje, čine čak 601.893 katastarske čestice.

NAJVEĆA JE ORANICA U KOMADU U KNEŽEVIM VINOGRADIMA - 389 HA

Tragom pitanja koje je postavio premijer Tihomir Orešković prošli tjedan - gdje ima 10.000 hektara zemlje u komadu - pitali smo u Agenciji za poljoprivredno zemljište. Naveli su da je katastarska čestica, kojom APZ upravlja, u Vidonju (općina Zažablje) 571 hektar, ali je ona djelomice pod vodom. Najveća čestica kojom APZ upravlja, a koja je u funkciji, u Kneževim je Vinogradima - oranica je površine 389 hektara. Katastarska čestica u Počitelju u komadu ima 4428 hektara, ali riječ je o šumi.

INSPEKCIJE

BI TREBALE UTVRDITI TKO UZIMA ZEMLJU U ZAKUP, A NE OBRAĐUJE JU, KAŽU POLJOPRIVREDNICI

Najčitanije iz rubrike