Novosti
NA SJEDNICI VLADE DONESENA ODLUKA KOJA ĆE UTJECATI NA ŽIVOTE GRAĐANA

Od početka travnja plin jeftiniji 18 posto
Objavljeno 23. ožujka, 2016.

Vlada je u srijedu donijela odluke na temelju kojih bi prirodni plin za kućanstva od početka travnja trebao pojeftiniti za 18 posto. Ministar gospodarstva Tomislav Panenić rekao je da je cijena plina prema kojoj je proizvođač prirodnog plina dužan prodavati opskrbljivaču na veleprodajnom tržištu umanjena za 20 posto, dok je ona koju prodaje kupcima iz kategorije kućanstava umanjena za 24,2 posto. "Za naša kućanstva možemo očekivati smanjenje za otprilike 18 posto, jer tu još ovise i troškovi distributera na licu mjesta".

- Bio je ovo odličan week, veliki test smo prošli zajedno, a to je proračun, predložili smo dobre reforme, ali ovo je tek početak, imamo prostora za još reformi - istaknuo je premijer Tihomir Orešković.

Premijer Tihomir Orešković sjednicu Vlade u srijedu otvorio je čestitajući na imenovanju ministru obrane Tomi Medvedu, te svim ministrima u Vladi koja je, kako je istaknuo, prošla prvi veliki test - usvajanje proračuna u Hrvatskom saboru.

Vlada je na sjednici pokrenula postupak za prijavu kandidata za imenovanje pravobranitelja za osobe s invaliditetom, budući da sadašnjoj pravobraniteljici Ani Slonjšak krajem svibnja istječe mandat od osam godina na koji je imenovana.

Vlada je Saboru uputila izmjene Zakona o zaštiti od buke, kojima se on usklađuje s europskim zakonodavstvom i to vezano uz izradu strateških karata buke i akcijskih planova. Izmjenama se uz ostalo obveznici izrade akcijskih planova obvezuju da te planove i službeno donesu, odnosno usvoje.

Vlada je donijela i odluku o jednokratnoj robnoj pomoći Caritasu Križevačke eparhije, odnosno pomoći u hrani iz robnih zaliha u protuvrijednosti tri milijuna kuna.

Poštujući važnost rada udruga i velike poteškoće s prehranom najsiromašnijeg dijela stanovništva, na temelju Vladine odluke bit će dodijeljeno po 15 tona ribljih i mesnih konzervi, 10 tona džema i jaja u prahu, 20 tisuća litara ulja, 20 tona tjestenine, 8,6 tona riže i 50 tona brašna.(V.T.)

nova imenovanja

Na zatvorenom dijelu 11. sjednice Vlade RH donesena je Odluka o obnavljanju strateških robnih zaliha pšenice. Što se tiče kadrovskih pitanja, na osobni zahtjev razriješena je dužnosti zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ, a novim zamjenikom ministra imenovan je Ivan Vukić. Nevenka Benić razriješena je pa ponovno imenovana pomoćnicom ministra branitelja. Također, razriješen je pomoćnik ministra branitelja Ivan Grujić, a novim pomoćnicima ministra imenovani su Stjepan Sučić i Miroslav Cindrić. Ante Vučić imenovan je zamjenikom ministrice rada i mirovinskoga sustava. Marija Šćulac Domac razriješena je pa ponovno imenovana pomoćnicom ministra zaštite okoliša i prirode. Također, pomoćnikom ministra zaštite okoliša i prirode imenovan je Matija Tvrtko Drmić. Mikel Čivljak imenovan je pomoćnikom ministra podu zetništva i obrta. Anka Mrak-Taritaš razriješena je dužnosti članice Skupštine društva PLINACRO d.o.o., a novim članom skupštine, koji predstavlja RH, imenovan je Lovro Kuščević.