Regija
7. KORAK U SKLOPU SLAVONSKOBRODSKIH 13. DANA PLESA

Gasi se projekt plesne kulture u školama
Objavljeno 26. veljače, 2016.

SLAVONSKI BROD - Međužupanijska smotra godišnjeg postignuća učenika osnovnih škola u programima plesa i aerobne gimnastike, nakon sedam godina punog angažmana začetnika projekta, brojnih nastavnika i sve većeg broja djece, gasi se bez obrazloženja resornog ministrastva. Kao pilot-projekt kojemu je cilj unapređivanje plesne kulture u osnovnim školama pokrenut je 2009. godine u slavonskobrodskoj OŠ “B. Šulek”“, 2012. zaživio je kao međuškolski projekt, a godinu poslije i kao međužupanijski.

U četvrtak navečer 7. Korak, s 275 učenika i 30 voditelja iz deset škola s područja Brodsko-posavske županije i 60-ak sudionika umjetničkih plesnih škola i polaznika drugih naprednih plesnih programa, posljednji je put predstavljen slavljem plesa u Kazališno-koncertnoj dvorani. Predsjednica organizacijskog odbora Mirela Mršić Pavičić, kao i svi okupljeni oko projekta, ne skrivaju razočaranje. To je prekrasno postignuće, kaže začetnica Jasna Vujić i dodaje:

- Projekt se proširio i na druge škole u četiri županije. No od ove se godine gasi jer ministarstvo koje ga je odobrilo kaže da smotru plesnog stvaralaštva učenika osnovnih škola ne uvrštavaju u kalendar smotri i natjecanja, što smo saznali u rujnu prošle godine. Mi smo ipak odlučili održati sve planirane aktivnosti zbog djece i voditelja, koji rade od početka godine.

Posebno je razočarana jer su, kaže, “u dosadašnji mozaik dodali još jedan kamenčić - projekt je počeo profilirati kvalitetu uključivanjem sve većeg broja djece u prostor kreativnog plesa”. “Na žalost, u ovom obliku i na ovaj način - zadnji put”, kaže Vujić, smatrajući odluku o gašenju projekta koji je imao ogroman potencijal i odlične rezultate velikom pogreškom.

Entuzijasti i volonteri naišli su na prepreke koje više nisu mogli sami riješiti, poput pitanja tko će platiti dolazak djece, imaju li nastavnici pravo izostanka, pravo na potvrdu o stručnom usavršavanju, iz kojeg fonda će se platiti događanje... “O tome će dalje odlučivati oni koji ne nalaze mogućnosti za projekt premda je dobio zeleno svjetlo Agencije za odgoj i obrazovanje”, dodaje Ilijana Lončar, voditeljica istoimene plesne radionice u Požegi i članica projektnog tima, koja ne razumije zašto se ne nalazi rješenje.

S profesoricom Vujić u projekt je krenula i Ivančica Janković iz Zagrebačke škole suvremenog plesa Ane Maletić. Zajednički im je cilj bio u 2016. godini održati i prvu državnu plesnu smotru. Premda ne krije razočaranje zbog gašenja projekta, ipak je uvjerena kako će nastavnici s pokazanim entuzijazmom - imajući ponajprije na umu benefit koji dobivaju djeca - svojom kreativnošću iznjedriti neku novu viziju. “Ja ću uvijek pomoći”, poručila je.

A članice plesne skupine Flamingo OŠ “B. Šulek” svojim nastupom znakovita naziva “Što ćeš Ti učiniti” (poručuju kako pohlepa za novcem uništava planet), kao da šalju poruku i resornom ministarstvu – neka još jednom razmisli kada je riječ o Koraku - projektu koji je, uvjereni su, ples za bolje sutra.

Marija RADOŠEVIĆ
Dokad ples na margini?

Što se događa, ne razumiju ni desetogodišnje plesačice Petra Mutić i Emerencijana Begić iz brodske OŠ “Đuro Pilar”. One samo znaju da vole plesati i radovale su se svakom satu plesa kada su se pripremale za ovogodišnji nastup pahuljica iz Frozena. “Žao mi je jer smo se doista svi trudili, odrasli i djeca, koja pokazuju interes. Oni ples nose u sebi. Zbog financijske situacije mnogi ne mogu plaćati članarine u klubovima, a upravo škola je mjesto gdje im treba biti ponuđena šira lepeza aktivnosti. No i kroz povijest se pokazalo (primjer Mije Čorak Slavenske) da ples ne nailazi na razumijevanje vlasti”, zaključuje Lončarić.

Uključivanjem sve većeg broja djece, projekt je počeo profilirati kvalitetu

Možda ste propustili...

UDRUGA UMIROVLJENIH I PRIČUVNIH POLICAJACA

Hode “Ratnim putem PP Đakovo”

Najčitanije iz rubrike