Novosti
SPORNO NEIMENOVANJE OSTOJIĆA U ODBOR ZA UNUTARNJU POLITIKU

Oporba: HDZ želi preuzeti kompletan sigurnosno-obavještajni sustav
Objavljeno 5. veljače, 2016.

Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost nije konstituiran zato što je Odbor za imenovanja odbio imenovati Ranka Ostojića (SDP) njegovim predsjednikom. Za Ostojića su glasala četiri člana Odbora (tri iz SDP-a i HNS), a protiv je bilo sedam (zastupnici Domoljubne koalicije i Mosta). Riječ je o jedinom saborskom tijelu koje provodi nadzor nad radom obavještajnih službi i u pravilu je njegov predsjednik iz redova oporbe. Franjo Lucić (HDZ), predsjednik Odbora za imenovanja, kazao je kako ne spori da oporba ima pravo na čelno mjesto u Odboru za unutarnju politiku, ali da Ostojić nije adekvatno rješenje. Zamjera mu se, između ostaloga, što je u javnim nastupima vezanim uz unutarstranačke izbore u SDP-u iskazao agresivnost i nesigurnost.

Ostojić je ovo neimenovanje protumačio time da ga vladajući ne žele, jer se boje njegova iskustva i stvarne kontrole koju bi provodio na čelu Odbora.

- Ako ga se nismo bojali u ove četiri godine dok je bio ministar, mislim da ga se danas apsolutno ne smijemo bojati - odgovorio je na to Lucić.

Saborska oporba smatra da se ovime krši Zakon o sigurnosno-obavještajnim službama koji propisuje da je na čelu Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost zastupnik iz najveće oporbene stranke.

- Odluka na Odboru za izbor i imenovanja uistinu je bez presedana - kazao je Dragovan, koji smatra da HDZ želi preuzeti kompletan sustav bez ikakve mogućnosti kontrole i nadzora. I Vesna Pusić (HNS) smatra da je prekršen zakon, ocjenjujući kako je riječ o osporavanju mogućnosti kontrole nad poslovima koje službe vode u tajnosti.

Ivan Šuker (HDZ) je odbacio tvrdnje o kršenju zakona te je Ostojiću, kao bivšem ministru unutarnjih poslova, zamjerio curenje informacija o zastupniku srpske nacionalne manjine Mirku Raškoviću te politizaciju “slučaja svastika” na stadionu na Poljudu.

Stevo Culej (HDZ) žestoko se obrušio na Ostojića optužujući ga za niz stvari - od zataškavanja šverca oružja, batinanja branitelja, do raznih kaznenih prijava i sukoba interesa.(D.Pav.)

Branimir Glavaš

HDSSB

Ostojić je istraživao i mene, ali nije namještao dokaze

Na izlaganje Steve Culeja, reagirao je i HDSSB-ov zastupnik Branimir Glavaš, koji je podsjetio da je Ostojić branio državu kad je trebalo. “Spominjali ste rad Ostojića kao ministra, spominjali ste istrage. I ja sam bio izložen istragama za vrijeme Ostojića, dok je bio ravnatelj policije, istraživao je i mene, ali nije namještao dokaze. Istraživan sam i u vrijeme ministara i ravnatelja policije koji su dolazili iz vašeg političkog tabora, ali su dokazi namještani. To je bitna razlika”, naglasio je Glavaš, te poručio da se prijedlog o imenovanju Ostojića treba skinuti s dnevnog reda. “Sjednite za stol, argumentirajte obje strane. Dogovorite se”, rekao je.