Kultura
TRADICIONALNI 13. DANI PLESA U SLAVONSKOM BRODU

Svjetska balerina Mia Čorak Slavenska trajna je inspiracija
Objavljeno 3. veljače, 2016.
Dani plesa obilježavaju stotinu godina od njezina rođenja

Trinaesti Dani plesa posvećeni velikoj svjetskoj balerini Miji Čorak Slavenskoj ove su godine posebno značajni, jer obilježavaju stotinu godina od njezina rođenja.

Programi koje su proteklih godina pripremali Kazališno koncertna dvorana I. B. Mažuranić i Matica hrvatska, uz suradnju ostalih gradskih institucija u kulturi, pridonijela je senzibilizaciji brodske kulturne javnosti o imenu i djelu slavne sugrađanke koja je čak šest desetljeća bila zaboravljena. A ovogodišnji je program, prema najavi ravnatelja KKD Hrvoja Špicera, zamišljen ambiciozno.

Kreće 20. veljače, na rođendan slavne primabalerine, tradicionalnim polaganjem vijenca na njezinu rodnu kuću te plesnom večeri koju će ispuniti plesači “Brodskih leptirića”, plesne skupine Ilijane Lončar iz Požege te Škole za umjetnost i ples iz Zagreba. Kao kuriozitet, u Gradskoj knjižnici istovremeno će se održavati drugi dio znanstvenog skupa kojega inicira osječka Umjetnička akademija i plesna publicistica Maja Đurinović, najbolja poznavateljica imena i djela Slavenske, koju godinama promiče. Prvi dio skupa i počinje u Osijeku, uoči rođendana Slavenske, 19. veljače, te premijernim izvođenjem baletne predstave Vragolasta djevojka. Umjetnička je akademija ovu godinu proglasila godinom Mije Čorak Slavenske, čemu se priključuje i njezin rodni grad.

Nakon znanstvenog skupa, u Brodu, 20. veljače, slijedi Filmska večer pod nazivom “Kako je plesala Mia Slavenska”, uz stručno vodstvo filmskog povjesničara Daniela Rafaelića. “Govorit će o značaju Slavenske, značaju filma i činjenici da je ona plesala u prvom plesnom filmu (Smrt labuda) s čim je stekla svjetsku slavu, a bit će prikazani i ulomci iz filmova”, navodi ravnatelj KKD Hrvoje Špicer. Programi se, kako najavljuje, nastavljaju 22. veljače u KKD-u nastupom Zagrebačkog plesnog ansambla s plesnom predstavom Volim fiziku. Riječ je o zanimljivoj predstavi koju na zanimljiv način moderira profesor fizike pa je to možda najbolji poziv učenicima i nastavnicima da dođu i vide kako se fizika može plesati. Posebna će zasigurno biti i Gala večer, 23. veljače, na kojoj će sudjelovati svi nacionalni baletni ansambli, HNK Osijek, Zagreb, Rijeka i najvjerojatnije Split. “Predstavit će se u jednoj večeri s plesnim točkama koje sami izaberu, to je poseban kuriozitet koji se nije dogodio u Hrvatskoj, a razlog je počast Miji Čorak Slavenskoj”, naglašava Špicer.

Nastavlja se suradnja i sa školama pa je 25. veljače na programu projekt Korak, sada već 7., te dan kasnije u KKD-u večer suvremenog plesa, s dvije predstave. “Non.sense” zagrebačkog studija za suvremeni ples te predstava TI, zagrebačke MASA Dance Company, nakon čega slijedi i razgovor s publikom koja će biti na pozornici.

Programi završavaju u subotu, 27. veljače, plesnom predstavom za djecu Ružno pače, prema priči H. C. Andersena, također u izvođenju zagrebačkog Studija za suvremeni ples. Uvjeren kako će obilježavanje Dana plesa i Slavenske u Brodu biti dostojno predstavljeno, Špicer najavljuje kako će se u godini velikog jubileja, programi protegnuti na cijelu godinu. “Ako bude moguće tijekom godine premijerno ćemo prikazati dokumentarni biografski film 'Mia, a Dancer's Journey”, putovanje šlesačice, koje je snimila njezina kći Maria Ramas, nagrađen “Emmyjem” u SAD-u. Muzej brodskog Posavlja zajedno s Klovićevim dvorima priprema izložbu posvećenu Slavenskoj pa se nadamo da ćemo je vidjeti i u Slavonskom Brodu”, kaže Špicer.

A velikom jubileju ove godine priključuje se i Hrvatska pošta, izdavanjem posebne poštanske marke posvećene Slavenskoj.

Marija RADOŠEVIĆ
ROĐENA U BRODU NA SAVI

Mia Čorak Slavenska rođena je u Brodu na Savi, 20. veljače 1916., u obitelji brodskog ljekarnika Milana Čorka i Hedvige, rođene Palme. Počela je plesati s četiri godine, s 18 je postala prva Hrvatica primabalerina zagrebačkog HNK, nastupala je na svim važnijim svjetskim pozornicama. Njezino ime nalazi se u desetak enciklopedija. Umrla je u Los Angelesu, 5. listopada 2002. godine.

Možda ste propustili...

HRVATSKI KNJIŽEVNIK, PJESNIK, PREVODITELJ I UMJETNIK IZ DUBROVNIKA

Preminuo akademik Luko Paljetak

Najčitanije iz rubrike