Kultura
10. IZDANJE KNJIŽEVNE MANIFESTACIJE

Zagreb Book Festival s krovnom temom “Frekvencija tišine”
Objavljeno 13. svibnja, 2024.
Deseto izdanje književne manifestacije Zagreb Book Festival, s krovnom temom “Frekvencija tišine”, održava se do 17. svibnja, a na programu je niz razgovora s piscima o aktualnim društvenim i znanstvenim temama te trendovima na književnom tržištu. Festival, koji se održava u KIC-u, Knjižari Ljevak i Knjižnici Bogdana Ogrizovića, istražuje globalna pitanja; geopolitiku, demokraciju, klimatske promjene, mentalno zdravlje - ključne stvari koje utječu na svijet, kao i kulturu, stvaralaštvo i slavljenje književnosti. Pod krovnom temom podrazumijeva se tišina kao antipod buci i suvišku informacija kojemu je suvremeni čovjek izložen, kao i šutnja koja omogućava nastavak opresije, i za koju je potrebna hrabrost da se prekine.

Program Festivala sastoji se od 20 književnih događanja, koji uključuju panel-diskusije, promocije i razgovore s književnicima, znanstvenicima, novinarima, prevoditeljima i publicistima, poput Lene Andersson, Boštjana Videmšeka, Johanne Frid, Nataše Govedić, Gorana Šimića, Mladenke Tkalčić, Drage Hedla i mnogih drugih. Panel-diskusije bavit će se temama direktno vezanim uz krovnu temu festivala; povijesnim prešućivanjem, ksenofobijom, mentalnim zdravljem LGBTIQ osoba, odnosom tišine i stvaranja. Diskusija pod nazivom “Šutnja nije zlato - povijesno prešućivanje” okupit će Miljenka Jergovića, Tomislava Jakića i Tvrtka Jakovinu. Panel “Šutjeti na sav glas - tišina i stvaranje” okupit će umjetnike i kreativce koji prakticiraju šutnju i tišinu i iz nje crpe snagu, među kojima Dortu Jagić, Dražena Šivaka i Nevena Bradića. “Stranac u noći - strah od Drugog” naziv je panela koji se bavi odnosom Hrvata prema inozemnim radnicima. Sudjeluju Drago Hedl, Lucija Mulalić i Margareta Gregurović. Posljednji panel, “Glasniji od tišine - kvir životi ispričani naglas” u organizaciji aktivističkoga profila Grof Darkula i udruge Dugina obitelj predstavit će treće izdanje “Priručnika za preživljavanje”, a u razgovoru sudjeluju Espi Tomičić, Matea Popov i Ivo Šegota.

Dva okrugla stola posvećena su temama aktualnim u knjižnom svijetu: “Pronađeni u prijevodu: ljudi i/ili strojevi” prevođenju u doba novih tehnologija, a “Europski književni agenti i male književnosti” specifičnostima distribucije autorskih prava na tržištima tzv. malih književnosti. Boris Dežulović gost je programa Knjige i vino, gdje će publika s autorom razgovarati u neformalnoj atmosferi, uz čašu vina. H
Možda ste propustili...

PREDSTAVA WILLIAMA SHAKESPEAREA U REŽIJI IVANA PLAZIBATA

HNK u Zagrebu: "Mjera za mjeru"

DJEČJE KAZALIŠTE BRANKA MIHALJEVIĆA

Dvije premijere osnovnoškolaca

DUBRAVKO SERTIĆ VINKOVČANIN IZLAŽE U ZAGREBAČKOM MSU

Jedna je od mojih brojnih uloga u životu i biti slikar

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

LADY JADRANKA NJERŠ BERESFORD-PEIRSE

Važno odlikovanje kralja Charlesa III.

2

Domagoj Vidović dobio Hrvatski stećak

3

77. PUT DODIJELJENE AMERIČKE KAZALIŠNE NAGRADE

Prvi Tonyji za Radcliffa, Stronga i Paulson