Kultura
SLAVONSKI MUZEJI IZLOŽBAMA I DOGAĐANJIMA PODRŽALI GLAVNU TEMU OVOGODIŠNJE NOĆI MUZEJA

Iza Strossmayerovog imena kriju se mnoge nepoznate zanimljivosti
Objavljeno 1. veljače, 2016.

ĐAKOVO, VINKOVCI, VUKOVAR, NAŠICE, SLAVONSKI BROD, SLATINA, POŽEGA, DRENOVCI – Oba đakovačka muzeja, Muzej Đakovštine i Spomen-muzej biskupa J. J. Strossmayera, uključili su se u ovogodišnju Noć muzeja. Dok Muzej Đakovštine već 10 godina sudjeluje svojim programom u toj kulturnoj manifestaciji, Strossmayerov spomen-muzej ove se godine prvi put uključio, a program koji je pripremljen u potpunosti je bio posvećen Strossmayeru, što je i tema ovogodišnje Noći muzeja. U Muzeju Đakovštine zatekli smo sve generacije, od dječice u naručju roditelja, do onih posjetitelja treće životne dobi. Osim predstavljanja projekta i radionica “Voltolinijevim stopama”, o dekorateru đakovačke katedrale Josipu Voltoliniju, koji je realizirala Srednja strukovna škola Antuna Horvata, u Spomen-muzeju biskupa J. J. Strossmayera pripremljena je i prezentacija pod nazivom “Sve za vjeru i domovinu”, a izložena su i nedavno tiskana četiri toma korizmenih i prigodnih okružnica biskupa Strossmayera pod istim nazivom koje je pripremio nadbiskup u miru Marin Srakić.

Gradski muzej Vinkovci, u povodu 70 godina muzeja i 50 godina galerije, uključio se i ove godine po deveti put u Noć muzeja prigodnim programom. Uz predstavljanje knjige prof. dr. Ivana Jurića, otvorena je izložba slika u Galeriji “Slavko Kopač”, a za najmlađe priređena je keramička radionica. Uz Gradski muzej Vukovar Noć muzeja prvi put je obilježena i u novootvorenom Muzeju Vučedolske kulture u Vukovaru. Vremeplov Strossmayerove ulice prikazan je multimedijalno, a izložbu Ostavština J. J. Strossmayera priredili su Državni arhivi Osijek i Vukovar. Vučedolski muzej posvetio je ovu noć arheologu profesoru Aleksandru Durmanu.

Noć muzeja u Zavičajnom muzeju Našice, privukla je više od 500 posjetitelja različitog uzrasta, a što je, kazuju djelatnici Muzeja, golem uspjeh. Otvorena je izložba Povijest našičke rock-scene mladog Našičanina Petra Hajeka. Ravnateljica Zavičajnog muzeja Silvija Lučevnjak izrazila je želju te pozvala Našičane da dokumentaciju o rock-sceni koju čuvaju kod kuće daruju muzeju i na taj način sudjeluju u stvaranju muzejskog fundusa. Osobitu pozornost privukla je novootvorena Galerija predaka.

Ovogodišnju Noć muzeja požeški Gradski muzej organizirao je, osim u svojim izložbenim prostorijama i na požeškim ulicama i na Trgu Sv. Trojstva. Najmlađi sudionici mogli su sudjelovati u radionici izrade minijatura na osnovu sjene profila osoba koje su strpljivo sjedile iza zastora, dok su oni odrasli mogli od članova Udruge zavičajnih slikara, uz malo strpljenja, dobiti svoj portret u stilu minijature. Uslijedila je neobična šetnja s bakljama po Požegi.

Tisuće Brođana iskoristile su i ove godine u Noći muzeja mogućnost besplatnog obilaska svih mjesta koja nude kulturne sadržaje u ovome gradu, a organizatori kažu kako je broj posjetitelja bio rekordan. U Muzeju brodskog Posavlja smjenjivalo se niz zanimljivih programa. U velikom izložbenom salonu Becić, prvi put u Noći muzeja, otvorena je 11. zaredom izložba novinske fotografije. Spomen-dom Dragutina Tadijanovića, ponudio je posjetiteljima izložbu osobnih do sada publici ne predstavljenih fotografija velikog pjesnika i njegove supruge Jele, te izbor najboljih filmova DORF-a, dok su u Galeriji Ružić, osim stalnog postava više od 400 umjetnina, posjetitelji su mogli vidjeti izložbu Foto kluba Kadar.

Prvi program Noći muzeja u Slatini bilo je otvorenje izložbe slika Radost boja suvremenih likovnih umjetnika Vesne Sokolić i njezina pokojnog supruga Milana Berbuča. Izložena su 42 ulja na platnu i pastela kontinentalnih i mediteranskih krajolika koji predstavljaju slikaričin osebujni likovni svijet opijen bojom, te 18 Berbučovih radova zagasitih boja i tonova u različitim tehnikama. Budući da Noć muzeja ove godine obrađuje temu pod nazivom Utemeljitelji i reformatori – Josip Juraj Strossmayer, uz prigodnu izložbu knjiga Gradske knjižnice i čitaonice Slatina o Strossmayeru, ulomke iz knjige “Zlatousti” zavičajnog autora (rođenog u Novoj Bukovici) Stjepana Tomaša, čitao je Denis Ostrošić.

Noć muzeja održana je u Drenovcima četvrti put. Drenovci nemaju muzej, ali imaju vrijednu Udrugu žena Čuvarice. Izložile su 80 uradaka liturgijskog ruha svih Cvelferskih crkava i župa pod motom “Josip Juraj Strossmayer u Cvelferiji”. Velika dvorana Doma kulture ugostila je nikada toliko viđeni broj posjetitelja kao kada je biskup posjećivao ovaj kraj. Ideja o osnivanju muzeja Cvelferije tinjala je četiri godine. Općinsko vijeće Drenovaca na posljednjoj je sjednici donijelo odluku o osnivanju muzeja koji će uskoro početi funkcionirati. (M.M./M.K./S.F/M.R./P.Ž./S.B./AGM Kruna)

Možda ste propustili...

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

3. FORUM JULIJA KNIFERA NA AUKOS-u

Znamo li zašto je Knifer veliki umjetnik?

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

Najčitanije iz rubrike