Novosti
MIJENJA LI RH POLITIKU?

Izbjeglicama i dalje moramo pomagati koliko god možemo
Objavljeno 30. siječnja, 2016.

Novi ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić izjavio je u četvrtak na sjednici Vlade kako postoji mogućnost da se migranti koji prolaze kroz Hrvatsku uopće ne zadržavaju tijekom transfera u druge zemlje.

Ministar nije detaljnije pojasnio tu ideju, no ona je povukla za sobom mnoga druga pitanja, od mogućnosti registracije do pružanja medicinske i humanitarne pomoći.

Kako u petak iz MUP-a nismo dobili odgovor na pitanja o tome kako bi to trebalo izgledati, koja je sudbina zimskog tranzitnog centra u Slavonskom Brodu ako izgubi svoju funkciju i kako će se obavljati registracija izbjeglica u tim uvjetima, pitali smo za komentar “drugu stranu”.

Centar za mirovne studije (CMS) angažiran je u izbjegličkoj krizi u Hrvatskoj od njezina početka u rujnu prošle godine. I sada se u kampu u Slavonskom Brodu nalazi osam njihovih volontera koji se smjenjuju svaka 24 sata. Julija Kranjec iz CMS-a kaže kako je čula ministrovu najavu da postoji mogućnost da se migranti uopće na zaustavljaju u Hrvatskoj, nego da budu samo u tranzitu, ali za sada ni oni nemaju više informacija.

- Za sada ni mi nemamo dodatnih informacija, niti znamo kako, na koji način, ni kada bi se to trebalo dogoditi - kaže Julija Kranjec iz CMS-a.

Što se tiče same registracije i pitanja kontrole ulaska, u tom slučaju bi se ona trebala obavljati na samom ulazu u Hrvatsku ili već u Srbiji, no još se ne zna na koji način bi to trebalo biti organizirano. Julija Kranjec kaže kako je u svakom slučaju najvažnije da se migrantima osigura ono što im je potrebno.

- Postavlja se pitanje kako organizirati samo tranzitiranje bez zaustavljanja. To bi odgovaralo većini izbjeglica koje žele što prije doći do svog cilja - zapadne Europe. No, ipak valja i dalje zadržati mogućnost da one osobe koje žele zatražiti azil u Republici Hrvatskoj to imaju mogućnost učiniti, kao i to da ljudima bude osigurana medicinska pomoć i svaka druga vrsta humanitarne pomoći koja im se do sada pružala u Slavonskom Brodu. To je jako važno zadržati jer smo svjedoci da liječnički timovi imaju svakodnevno intervencije i pružaju pomoć izbjegicama kada im to zatreba. Za pretpostaviti je da će ta pomoć i dalje biti neophodna - kaže Julija Kranjec iz CMS-a.

Ministar Orepić je, gostujući u petak u emisiji Novi dan N1 televizije, na pitanje što predviđa da će se dogoditi ako se potpuno zatvore granice, odnosno balkanska ruta, rekao kako ne zna što znači potpuno zatvaranje.

- Mi imamo potpuni nadzor cijele dužine granice. Potpuno zatvaranje granice mi je nejasan problem - rekao je Orepić.

Na pitanje hoće li ukloniti žicu na granici sa Slovenijom rekao je: “To je njihov pristup. Svesti pitanje izbjegličke krize na 'žica da ili žica ne' banaliziranje je i senzacionalistički pristup. Tomu ne treba davati pozornost, to je zanemariva mjera.”

Vuk TEŠIJA
OREŠKOVIĆ I CERAR: ŽURNO ZAUSTAVITI PRILJEV MIGRANATA

Izbjeglička kriza bila je glavna tema razgovora na neformalnom susretu hrvatskog i slovenskog premijera Tihomira Oreškovića i Mire Cerara. Premijeri su, kako je priopćeno iz Vlade RH, suglasni da je potrebna bolja suradnja dviju zemalja kad je riječ o izbjegličkoj krizi. Podijelili su zabrinutost zbog odsutnosti djelotvornog zajedničkog europskog odgovora na nju te zbog činjenice da bi posljednje promjene politika u nekim odredišnim zemljama mogle rezultirati povećanim bilateralnim napetostima te, posljedično, destabilizacijom zapadnog Balkana. U tom je smislu premijer Orešković podržao Cerarovu inicijativu sadržanu u pismu koje je prošlog tjedna uputio kolegama da se žurno zaustavi priljev migranata na zapadnobalkanskoj ruti tako da se Grčkoj pomogne u rješavanju tog problema te Makedoniji da pojača kontrolu svoje južne granice.