Regija
JEDINA IMOVINA PAN-TRGOVINE U STEČAJU UŠLA U DRUGU GODINU PRODAJE

Čak 274.000 litara rakije traži novog
vlasnika da se isplate 343 radnika
Objavljeno 26. siječnja, 2016.

ĐAKOVO – Teško je danas prodati stečajnu imovinu pa je svaki takav slučaj veliki uspjeh za stečajne upravitelje. No kada je jedina stečajna imovina propale tvrtke 274.000 litara alkohola, većinom voćnih rakija, onda je to uistinu problem i za najiskusnije iz te branše. Zna to dobro stečajni upravitelj Pan-Trgovine Zoran Subotić, čija dva prethodnika također nikako nisu mogla pronaći kupce za toliki alkohol, bar ne za veće količine, jer manje se, ispod 5000 do 10.000 litara, i ne isplati parcijalno prodavati zbog troškova utovara istovara, pretovara, uzorkovanja i dr. Tako “panovska” rakija već drugu godinu, počevši od siječnja 2015., traži kupce, a to je očito prekrupan zalogaj i velikim igračima, velikim tvornicama alkoholnih pića. S druge strane, ta je rakija jedina imovina stečajnog dužnika iz čije prodaje ide namirenje tražbina. Radnici, njih 343, vjerovnici prvog višeg isplatnog reda, potražuju na ime neisplaćenih plaća i drugih prava iz radnog odnosa, kaže Subotić, 5,88 milijuna kuna.

- Tražbine drugog višeg isplatnog reda utvrđene su u visini od 92.628.021 kuna, a najveća tražbina potraživanje je Pan-Trgoprometa d.d. s osnova zakupnine i drugog u iznosu od 51.305.000 kuna - dodaje Subotić.

Tražbina RH - Ministarstva financija, utvrđena je u iznosu od 12,09 milijuna kuna.

- Za procjenu vrijednosti tog alkohola bila je angažirana sudska vještakinja za voćarstvo Dijana Janković Čoko - dodaje Subotić.

Ovih je dana objavljen i peti oglas za njezinu prodaju. Početna cijena rakije lozovače je 28,84 kn/l, viljamovke (53.269 litara) 50,20 kuna, kruškovače od miješane kruške (73.807 litara) 40,20 kn/l, jabukovače (133.891 litara) 18,20 kn/l, višnjevače (više od 4300 litara) 70,20 kn/l, breskovače (neznatnih 38 litara) 50,20 kn/l, a početna cijena špirita, kojeg je 872 litre, iznosi 23,20 kuna po litri. Najmanja količina za prodaju je 5000 litara.

– Ovo je najspecifičnija imovina koju prodajem u stečaju. Nema nekog krajnjeg roka za njezinu prodaju, nego što prije, to bolje. Namjera je da se ta imovina utrži po što boljim cijenama i tako namire radnici, a ne da se ide u drastične mjere smanjenja cijena. Time se ne bi osigurala dostatna sredstva za namirenje tražbina radnika, to više što je ovo jedina imovina stečajnog dužnika za prodaju - kaže Subotić. S. Župan

Trošarina 42 kune po litri

Sva se “panovska” rakija nalazi na trošarinskom skladištu u Slavonskom Brodu i, smještena ondje, ne podliježe obvezi plaćanja trošarina. No, podliježe njezinu plaćanju u slučaju izlaza iz tog skladišta. “Trošarina po litri je 42 kune”, kaže stečajni upravitelj Zoran Subotić. Nije potrebno puno računati pa da se zaključi kako, osim ukupne početne cijene, i trošarina u slučaju plaćanja zahtijeva (više)milijunski iznos.

Možda ste propustili...

I OVE ĆE GODINE BITI ODRŽAN:BRUT

Rute za znatiželjne i za optimiste

Najčitanije iz rubrike