Novosti
ŠTO MORAJU BITI PRVI POTEZI VLADE?

Zaustaviti rast duga, ali ne na teret gospodarstva i kvalitete javnih usluga
Objavljeno 25. siječnja, 2016.
Huić ključnim smatra manji deficit, reformu javne uprave i rasterećenje gospodarstva

Iako tek formirana i potvrđena, nova vlada nema vremena za veliko uhodavanje jer situacija u Hrvatskoj zahtijeva da se potezi povlače odmah.

O tome koja su to pitanja, problemi i odluke kojima se Vlada mora prvo pozabaviti razgovarali smo s nekolicinom stručnjaka iz različitih područja života. Politolog Berto Šalaj smatra da u prvih mjesec do dva Vladu čekaju dvije stvari koje izgledaju kao obična procedura i formalnost, ali će za, kaže, ovakvu vladu, biti veliki izazov.

- Prvo je ekipiranje po pojedinim ministarstvima, od zamjenika i pomoćnika ministara nadalje. To je, u situaciji kada imate ljude koji su tako skupljeni zbrda-zdola, zapravo vrlo teško i tu će sada uslijediti novi pregovori te dovođenje novih ljudi. HDZ će imati svoje igrače, a Most svoje i vidjet ćemo koliko će se čvrsto postaviti pojedini ministri. Jednostavno, riječ je o ekipiranju. To nije vlada koja je proizišla iz jasnog političkog programa, gdje imati jasne ministre koji dolaze s već praktički formiranim ekipama, nego će to za njih biti jedna veliki izazov. A vrlo brzo moraju i parlamentu predložiti novi proračun - ističe Šalaj, dodajući kako je to prvi ozbiljan dokument koji Vlada mora izraditi. Jer, kaže, program i smjernice koje smo vidjeli, nisu ozbiljni, od toga da je bilo puno tehničkih grešaka i da je sve napravljeno šlampavo, do toga da tu nema nikakvih konkretnih mjera.

Proračun se mora smanjiti

- Prva stvar koja čeka novu vladu je proračun. Mi sada imamo privremeni proračun koji je na snazi do kraja prvog kvartala i prva stvar je izrada proračuna koji bi morao biti dosta manji od proračuna za prošlu godinu. Znači moramo prihvatiti ono što se zove fiskalna konsolidacija, a to znači smanjivanje rashodovne strane proračuna, kako bi se smanjio deficit. Deficit se mora smanjiti ispod 3 posto u sljedećoj godini, prema dogovoru s Europskom unijom, što u ovom trenutku znači rez od 4 do 5 milijardi kuna. To je 1,5 posto BDP-a i to je prvi korak kako bi se zaustavio rast vanjskog duga, jer je on akumulacija deficita - rekao nam je pak Davor Huić, izvršni direktor udruge poreznih obveznika Lipa.

Njegovim zaustavljanjem odaslala bi se, kaže, poruka kreditorima i na taj način smanjila cijena kapitala, ali ne samo za državu, nego za cijelu ekonomiju.

- Ako Vlada uspije u tome, tada bi nam trebao porasti kreditni rejting i pasti premija na rizik, koja je sada iznad četiri posto, dvostruko više od Slovenije i trostruko više od Poljske. Time bi pala cijena financiranja. To bi bio prvi zadatak. Istovremeno, mora se osigurati da ti rezovi ne zaustave gospodarski rast jer je on alfa i omega svega, jer bez njega nema ni reformi, ni normalnog funkcioniranja države. Također se njima ne smije smanjiti kvaliteta javnih usluga i nekakav socijalni mir koji u Hrvatskoj postoji. Jer bez obzira na tešku ekonomsku situaciju, nemamo masovne prosvjede i ljude na ulicama i postoji velika preferencija u društvu da se to zadrži, o čemu se i u rezovima mora voditi računa. Znači, treba zaustaviti rast duga, a da se time ne zaustavi rast gospodarstva i ne smanji razina javnih usluga, tj, sačuva socijalni mir - rekao je Huić, koji smatra da premijer Orešković i novi ministar financija Zdravko Marić to mogu provesti. Jer ćemo se, inače, kaže suočiti s jako nezgodnom situacijom gdje teško možemo izbjeći scenarij poput onoga grčkog. “Ovo je naša zadnja šansa da financije dovedemo u red”, zaključuje.

Posla i previše

Kao drugo važno pitanje ističe reformu javne uprave, gdje je, kaže, naš problem velika i relativno neefikasna javna uprava, gdje se misli i na državne tvrtke. Ističe kako tu treba doći do restrukturiranja i do promjena, kako bi ta uprava bila manja i efikasnija.

- A treće bitno pitanje je rasterećenje gospodarstva, ne samo u financijskom smislu - ukidanja parafiskalnih nameta i poreza, nego i u smislu regulatornih troškova - pojednostavljivanja propisa. To će sigurno biti u fokusu vlade, a i premijer je to nekoliko puta istaknuo. I, da ne idemo dalje, to je sasvim dovoljno posla - zaključuje Huić.

Igor BOŠNJAK
HGK: Smjernice dobre, bitna je realizacija

Predsjednik HGK Luka Burilović ističe kako je premijer Orešković pokazao moderan i konkretan pristup i viziju te je stavio fokus na gospodarske probleme koji su pitanje svih pitanja za Hrvatsku. Burilović smatra da javna uprava mora napokon provesti strukturne reforme i prilagoditi se onima koji su nositelji gospodarskog razvoja. “Novu vladu smo čekali predugo i ona nema vremena za 'uhodavanje', nego se već danas moraju baciti objeručke na posao. Sve sastavnice društva im u tome moraju pomoći i HGK tu daje svoju punu potporu”, poručuje Burilović. Dodaje kako smjernice nove vlade otvaraju mogućnosti bržeg i održivog razvoja gospodarstva, osobito jer se u fokus stavljaju gospodarski rast i rast standarda stanovništva, ozbiljna konsolidacija proračuna i zaustavljanje dinamičnog rasta javnog duga te efikasnost javnog sektora, poboljšanje poslovnog okruženja i konkurentnosti. Ističe da je bitno potaknuti investiranje privatnog sektora u proizvodnje koje povećavaju zaposlenost i izvoz te poboljšati korištenje fondova EU. “Smjernice su dobro postavljene, ali je važno da se ozbiljno i s punom odgovornošću pristupi njihovoj realizaciji, jer su i prijašnje vlade imale smjernice, strategije, ciljeve, mjere itd, ali je izostala puna realizacija”, kaže Burilović.

DAMIR NOVOTNY

ekonomski analitičar

Zaustaviti negativne trendove u javnim financijama

- Mislim da je cijela vlada, i prije svega premijer, pred velikim izazovom izrade proračuna za ovu godinu, u kojemu bi se trebale odražavati težnje za promjenama u smjeru bavljenja javnim financijama. Pitanja s kojima se ova vlada mora prioritetno baviti su sređivanje stanja u javnim financijama i regulatorna reforma koja bi poboljšala uvjete poslovanja poduzeća - ono što je premijer najavio kao “doing business” transformaciju. Regulatorna reforma bi trebala u svim resorima ojačati poslovanje i interes investitora za investicije i stvaranje novih radnih mjesta, a paralelno s tim, Vlada bi morala smanjivati javni dug i utjecati na izvorište deficita, znači napraviti strukturne reforme u financijama središnje države. To je preporuka Europske komisije, ali i očekivanje vjerovnika. Dakle, stabilizacija i zaustavljanje negativnih trendova u javnim financijama i poboljšavanje uvjeta poslovanja - ističe ekonomski stručnjak Damir Novotny.

Berto Šalaj

politolog

Nejasan izbor Hasanbegovića

- Uz ekipiranje po ministarstvima i izradu proračuna koji će primarno zaokupljati vladajuće, tu je i problem nametnut izvana, a to je pitanje izbjeglica. I onda mi se čini da im se uz to mogu dogoditi još neka iskakanja ako si sami otvore bokove, kako su to učinili izborom Zlatana Hasanbegovića za ministra kulture, gdje su već izloženi snažnim kritikama. Nejasan mi je taj odabir, je li to nekakva poruka i kakva bi to poruka onda uopće bila. Tomislav Karamarko govori o “retuđmanizaciji”, a znamo i da je Franjo Tuđman uvijek isticao i antifašizam kao jedan od temelja hrvatske državnosti, a vi stavljate za ministra čovjeka koji negira antifašizam. Jer HDZ je velika stranka i sigurno ima ljudi stručnih za kulturnu politiku ili bar da dolaze iz tih krugova, te bi puno bolje mogli reprezentirati čak i HDZ-ove vrijednosti u tom sektoru - zaključuje Šalaj.

PRORAČUN I KADROVIRANJE

PRVI SU PROBLEMI S KOJIMA ĆE SE SUSRESTI VLADA

IFO PREPORUČA OŠTRE REZOVE

Njemački institut IFO koji je za HDZ radio gospodarski program preporučuje prilično oštre rezove: devalvaciju kune za 13 posto u 7 do 13 godina, prestanak ulaganja u 3. mirovinski stup, ukidanje jednake minimalne plaće za sve i smanjenje broja javnih službenika i njihovih plaća. Prema najavi premijera Oreškovića već ovoga tjedna u Hrvatsku dolaze predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda. Orešković je najavio i da će uskoro razgovarati s predstavnicima Europske komisije.

Možda ste propustili...

ESKALIRALI VIŠEMJESEČNI PROBLEMI S AGRESIVNIM DJETETOM

Roditelji problematičnog dječaka upali u školu, učiteljica štitila razred

PRVI PUT OD LIPNJA PROŠLE GODINE

Broj nezaposlenih pao ispod 100.000