Novosti
SLAVONCI NEZADOVOLJNI KANDIDATOM ZA MINISTRA:

Očito neće biti ništa od reformi u poljoprivredi
Objavljeno 22. siječnja, 2016.

Vezani članci

SLAVONCI I BARANJCI TRAŽE RAZUMNOG I STRUČNOG MINISTRA POLJOPRIVREDE

Ako ministar postane netko tko ne razumije probleme seljaka, nema nam pomoći

Davor Romić, kandidat za novog ministra poljoprivrede, u agrarnim je krugovima, kako smo u četvrtak uspjeli doznati, najpoznatiji po tome što je radio na izradi strategije povećanja površina pod navodnjavanjem, tj. na Nacionalnom programu navodnjavanja i gospodarenja poljoprivrednim zemljištem i vodama u Republici Hrvatskoj (NAPNAV-u), započetom još 2005. godine. Cilj NAPNAV-a bio je, podsjetimo, izrada planske dokumentacije i prilagodba zakonodavstva, sanacija zapuštenih te gradnja novih sustava navodnjavanja, čime bi se omogućilo navodnjavanje do 65.000 hektara poljoprivrednih površina do kraja 2020.

Kandidiranje Romića za mjesto ministra poljoprivrede u Slavoniji nije naišlo na odobravanje, između ostalog i stoga jer su hrvatskoj poljoprivredi nužni projekti koji se mogu brzo realizirati i podići selo, a ne dugoročni kao što je bio NAPNAV, koji je porezne obveznike previše stajao a nikada nije zaživio u pravom smislu. Prema neslužbenim podacima, navodnjava se tek nešto više od 18.000 hektara.

Stanko Zdravčević, tajnik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje, vrlo je nezadovoljan kandidiranjem Romića za ministra poljoprivrede.

- Očekivali smo da će na čelu jednog od najvažnijih resora ipak biti netko iz Slavonije. Prema svemu sudeći, očito je ova vlast olako shvatila što jednoj zemlji znači razvijena poljoprivreda i proizvodnja hrane - rekao je Zdravčević te dodao kako je sada izvjesno da od reformi, koje, što se poljoprivrede tiče, nisu nikad ni predstavljene, neće biti ništa te da se opet sve svodi na čisto politikantstvo.

Davor Romić je Metkovćanin i, prema neslužbenim informacijama, ni mostovci nisu zadovoljni njegovim odabirom na mjesto ministra poljoprivrede jer je navodno dobar sa Stipom Gabrićem Jambom. Navodno Božo Petrov kod Tihomira Oreškovića nije uspio “progurati” njihovu favoritkinju Ružicu Vukovac, pravnicu koja se bavi uzgojem muznih krava.

Matija Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, kaže kako novom ministru poljoprivrede treba dati šansu da pokaže kako planira poboljšati položaj poljoprivrede.Z.Rupčić

Možda ste propustili...

MAKSIMUMI POMAKNUTI IZNAD SVEGA DOSAD VIĐENOG

Najtoplije ljeto u 2000 godina