Novosti
RAZGOVORI NA ČEKANJU ZBOG OREŠKOVIĆEVA ODLASKA U KITZBUEHEL

Imena ministarskih kandidata
utvrđena, ali lista je za javnost tajna
Objavljeno 12. siječnja, 2016.

U utorak su nastavljeni pregovori oko sastavljanja vlade čije bi članove mogli doznati do kraja ovog tjedna. U Mostu su usuglasili imena svojih kandidata koje će poslati na razgovor s mandatarom Tihomirom Oreškovićem, ali lista još nije za javnost, javljaju mediji. Navodno bi Ružica Vukovac mogla dobiti resor poljoprivrede.

Mandatar Tihomir Orešković od ponedjeljka razgovara s kandidatima za 20 ministarstava, od kojih bi šest resora trebalo pripasti Mostu, dok bi ostalih 14 vodili ljudi iz Domoljubne koalicije. U ponedjeljak je dogovoren tzv. 2+1 model predlaganja kandidata, a Most je svoju listu zaključio.

"Bit će dva kandidata koja će ići kod Oreškovića plus jedna zamjena, ukupno 18 kandidata. Mogu biti i nestranačke osobe, ali i stranačke, bitno je da su stručne." A zna se i čija je zadnja, uvjerava Božo Petrov.

"Kad mi predložimo kandidate, Orešković će izabrati onoga koji najviše odgovara načinu na koji je on zamislio tim." Dok se imena kandidata zasad taje, na razgovor s Oreškovićem ovih bi dana mogla Ružica Vukovac, koju Most želi na čelu resora poljoprivrede. “Što se tiče poljoprivrede, mislim da ja jedina živim poljoprivredu, i to je moja prednost, a vidjet ćemo što će gospodin Orešković tražiti." Robert Podolnjak danas nije želio komentirati nagađanja da je kandidat za ministra pravosuđa, a o mogućem ulasku u vladu nisu se htjeli izjasniti ni Ivan Lovrinović te Jure Martinović. O imenima ne želi licitirati ni Tomislav Karamarko koji je zadovoljan dosadašnjim tijekom razgovora s kandidatima HDZ-a. Vjeruje da će javnost sastav buduće vlade doznati do kraja tjedna.

- Volio bih da završimo i prikratimo ove muke, ali opet sam zadovoljan jer su one na neki način slatke, tražimo dobre ljude i rješenja - izjavio je.

I ostali članovi Domoljubne koalicije imaju svoje kandidate. Samo je HSLS prema riječima Darinka Kosora predložio 20-ak imena za razne funkcije. Razgovori s potencijalnim ministrima iduća će dva dana biti prekinuti zbog Oreškovićeva odlaska na forum u Kitzbuehel. To će vrijeme u koaliciji iskoristiti za razgovore s kandidatima i užu selekciju, poručuje Karamarko.

Vlada bi u Saboru trebala biti potvrđena krajem idućeg tjedna. (MS)

Tomislav Karamarko

predsjednik HDZ-a

Premijer će biti centralna točka vlade

Tomislav Karamarko osvrnuo se i na ocjene da će on biti najmoćnija osoba u vladi, a ne mandatar. "Malo mi je teško osjećati se poput Supermena, jer to nisam. Što znači moć? Ja bih rekao odgovornost. Zna se tko će biti centralna točka te vlade, to je svakako premijer, u ovom trenutku mandatar sa svim zadaćama koje će imati on, ali i cijela vlada, i mi kao potpredsjednici vlade. Znate tko je najmoćniji? Onaj tko će donijeti rezultat, a to može jedino kolektiv koji se zove vlada", kaže Karamarko.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike