Novosti
HAKOM NAJAVIO NOVI REGISTAR ZA POTROŠAČE

“NE ZOVI”: Kraj neželjenih telefonskih poziva trgovaca
Objavljeno 28. prosinca, 2015.

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (Hakom) najavila je novosti u području elektroničkih komunikacija u idućoj godini, među kojima je najzanimljivija uspostava Registra za potrošače “Ne zovi”. Taj će registar biti namijenjen svim pretplatnicima telefonskih usluga koji ne žele da ih pozivaju trgovci. Naime, pretplatnicima će se omogućiti upis njihovih brojeva u Registar, čime ih trgovci koji se bave telefonskom prodajom i promidžbom više neće smjeti nazivati ili slati SMS-ove i MMS-ove.

“Prije puštanja u rad Registra 'Ne zovi', koji se očekuje u drugoj polovini 2016., početkom godine provest će se i javna rasprava o izmjenama i dopunama Pravilnika o načinu i uvjetima obavljanja djelatnosti elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga u dijelu obveza jasnog i transparentnog načina promidžbe i prodaje elektroničkih komunikacijskih usluga, ponajprije preko sredstava daljinske komunikacije, kao što je prodaja preko telefona. Na taj način će se osigurati jednoobraznost u postupcima promidžbe i prodaje sa strane operatora kako bi korisnici raspolagali svim potrebnim informacijama pri odluci žele li neku uslugu, kao i davanje jasnijih informacija o pravima korisnika u slučaju takvog načina sklapanja ugovora za izabrane usluge. Zajedno s Registrom, ove izmjene podzakonskih propisa osigurat će viši stupanj zaštite korisnika elektroničkih komunikacija, poglavito osoba starije dobi, koje su se pokazale najranjivijom skupinom potrošača u slučajevima daljinske prodaje i promidžbe”, priopćeno je iz Hakoma.

Hakom će u 2016. započeti i izradu dviju novih aplikacija usmjerenih jednostavnijem, jeftinijem i bržem rješavanju zahtjeva građana ili tvrtki: e-pravo puta i e-glavni projekti. Sredinom 2016. Hakom u okviru svojeg Interaktivnog GIS portala planira objaviti podatke o odašiljačima mreža pokretnih komunikacija te televizijskim odašiljačima. Time će javnosti biti dostupni osnovni podatci o radijskim postajama na zemljopisnoj podlozi, što će olakšati i ubrzati pristup informacijama.

Između ostaloga, sredinom 2016. počet će provjera ispunjenosti obveza povećanja brzina pristupa internetu na minimalno 30 Mbit/s kod ciljanih korisnika obuhvaćenih Hakomovim programom potpora, kao što su mnoge školske i zdravstvene ustanove u Hrvatskoj, do kojih je s pomoću tih potpora izgrađena infrastruktura za velike pristupne brzine internetu.(D.Pav.)

Telefonske pretplatnike upisane u Registar trgovci neće smjeti nazivati niti im slati poruke

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike