Novosti
ŠESNAEST GODINA OD NESTANKA OSJEČANINA DANIJELA PAPRATOVIĆA

Majka Eva: Znamo da je živ i da će se jednog dana vratiti
Objavljeno 12. prosinca, 2015.

Kad u nedjelju, 13. prosinca, padne mrak i kazaljke na satu pokažu da je prošlo 17 sati, nemir koji ih prati punih 16 godina, u obitelji Papratović dodatno će se pojačati. Na taj je dan 1999. u to vrijeme iz kuće u Strossmayerovoj 247 izišao Danijel Papratović (rođen 1976. godine) i do danas je nepoznata njegova sudbina.

- Ni u jednom trenutku za ovo vrijeme nisam osjetila da je mrtav. I dalje imam osjećaj kako će se jednom pojaviti na vratima, a da mu se nešto dogodilo, sigurno bih znala. Uostalom, ima stručnjaka, ali koji nisu vidovnjaci, a koji mi po njegovoj slici mogu reći je li bolestan, je li dobro, no nikada mi nitko nije precizno rekao gdje je. Konkretno, čovjek iz Slavonskoga Broda, magistar elektrotehnike, tvrdi da je Danijel živ i zdrav - ispričala nam je njegova majka Eva koja je od trenutka nestanka obišla brojne zemlje u kojima se, prema riječima ljudi koji su tvrdili ga vidjeli, nalazio Danijel. Surađuju s policijom od prvoga dana nestanka, no Eva kaže da ih više ni iz policije ne zove, a kad pita ima li što novo, dobije negativan odgovor. Iako je suradnja s policijom dobra, Eva Papratović kaže kako inzistiraju da se u slučaju eventualnog nalaska Danijelova tijela analiza, osim u Hrvatskoj, napravi i u inozemstvu. Posljednje navodne tragove o sinu dobila je prije osam mjeseci, no nije ga našla. Od angažiranja detektiva je odustala i iskustveno kaže da su dosadašnje potrage toga tipa završile samo na izvlačenju novca. Naravno, kada bi joj netko dao konkretnu informaciju, spremna je, kaže, dati sve, a o mogućnosti da Danijel više nije živ, ne razmišlja.

- Svaku minutu, svaki sat i svaki dan Danijel je sa mnom. Neprestano u kući i pričamo o njemu, a njegovu sobu gotovo da od 13. prosinca 1999. godine nismo taknuli. Sve je onako kako je on ostavio, tek nekada netko ondje prespava. Vjerujem da će se on u tu sobu jednom vratiti i da ću to živa dočekati. Čuvamo je za njega - poručila je Danijelova majka.

Marija MIHELIĆ
“DA SAM GA BAR ISPRATILA POGLEDOM”...

Toga poslijepodneva, 13. prosinca 1999. godine Danijel je odjenuo trenirku i majku koja je u tom trenutku prala posuđe pitao hoće li biti kod kuće da ne nosi ključeve te rekao kako ide prošetati. “Ispratila sam ga do dvorišnih vrata i zatvorila ih, ne gledajući kamo je krenuo. Uvečer smo čekali da dođe, no do danas nije otvorio vrata. Žao mi je samo što nisam i ja izišla na ulicu da vidim što se to dogodilo i kamo je mogao nestati od naše kuće do ugla ulice, na samo nekoliko metara”, prisjetila se Eva Papratović trenutka kad je posljednji put vidjela svoga sina. Već sutradan obitelj je pokrenula potragu koja traje i danas.