Novosti
NE ČEKAJU SIJEČANJ

Već je počeo “lov” na sezonce iz Slavonije
Objavljeno 9. prosinca, 2015.
Sunčani Hvar obilazi ovih dana slavonske gradove u potrazi za sezonskim radnicima

Za Slavonce je odlazak na Jadran i rad u turizmu poprimio izražen sezonski karakter. I dok su se posljednji sezonci vratili kućama krajem listopada, za druge već počinje lov na novu sezonu.

Turističke kuće, posebice one velike, ranijih su godina u Slavoniju zbog radnika dolazili u siječnju i veljači, sada su taj rok pomaknuli na prosinac.

- Što je dobro, jer to je znak da će sezona i ranije početi, odnosno nezaposleni će ranije do radnih mjesta - komentira Željko Bugarić, predstojnik osječkog Područnog ureda za zapošljavanje. On je, naime, u srijedu bio domaćin predstavnicima Sunčanog Hvara. Oni pak provode kampanju “Tražiš posao - pronađi karijeru!”, koja predstavlja cjelogodišnji program i inicijativu odjela ljudskih resursa Sunčanog Hvara, koja se zasniva na filozofiji kontinuiranog ulaganja u edukacije i osposobljavanja zaposlenika.

- Kroz kampanju su do sada razvijeni novi programi treninga zaposlenika, kao i plan edukacija, kako bi se utvrdila i proširila mreža znanja i vještina u skladu s vodećim svjetskim trendovima na području hotelskih operacija, Internet marketinga i novih tehnologija u hotelijerstvu - pojašnjava Blaženka Tomičić, direktorica ljudskih resursa Sunčanog Hvara. Ona predvodi četveročlanu ekipu svoje tvrtke koja će ovaj tjedan održati audicije u ukupno deset gradova na kontinentu. Među njima su i Slavonski Brod, Vinkovci, Vukovar, Virovitica, a u srijedu smo ih zatekli u Osijeku. Odaziv je bio golem - gotovo stotinu i pedeset kandidata natiskalo se u prostorije osječkog Zavoda kako bi čuli što im se to nudi. A to su stimulativna primanja, primjereno radno vrijeme, smještaj i prehrana u hotelu koji je namijenjen isključivo za smještaj sezonaca. Iako se kampanja intenzivno zasniva na upotrebi online platformi kao što su LinkedIn, Facebook, Skype, te službene stranice kompanije, osobni susret s kandidatom je presudan.

- Ni jedan kandidat koji će doći k nama nije dobio posao a da nije viđen uživo - kaže Blaženka Tomičić.

Budući da za iduću sezonu traže više od 600 sezonskih djelatnika, a to je gotovo stotinu sezonaca više nego ove godine, prve ponude za posao počet će pristizati još ovog mjeseca. Najveći broj sezonskih zaposlenika očekuje se krajem travnja.

- Krajnji cilj i misao vodilja ove kampanje jest pružiti svim zaposlenicima mogućnost usavršavanja, učenja i razvoja, kako bi kasnije oni sukladno svojim interesima, znanjima i vještinama, poslovno iskustvo u Sunčanom Hvaru pretvorili u uspješnu dugogodišnju karijeru - istaknula je Tomičić.

Dario KUŠTRO
EUROPA UZIMA DANAK?

Prve audicije otkrivaju i prve neugodne detalje. Naime, tržiše europskih zemalja, posebice nakon ukidanja “radnih viza”, postaje primarna orijentacija kvalificiranih i iskusnih sezonaca. Zato se, primjerice, na prve audicije javilo nešto manje od očekivanog broja školovanih kuhara i konobara.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike