Novosti
PRAVOBRANITELJICE

Daleko od grada, ali i od prava
Objavljeno 9. prosinca, 2015.

Gotovo dva milijuna stanovnika Hrvatske živi u ruralnim i prijelaznim područjima. Njihova udaljenost od urbanih središta često znači i nedostupnost osnovnih javnih usluga, što dovodi do socijalne nesigurnosti, a može prerasti i u kršenje ljudskih prava - rečeno je na konferenciji pod nazivom “Daleko od grada – i od prava? Ljudska prava u ruralnim područjima”, na kojoj su sudjelovale pravobraniteljice Lora Vidović, Višnja Ljubičić i Ivana Milas Klarić. Istaknuto je kako se u posebnom riziku nalaze najranjivije skupine društva: stariji, djeca, osobe s invaliditetom i žene.

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović navela je kako su siromaštvo te nedostatna komunalna i društvena infrastruktura neki od najvećih izazova života u ruralnim područjima. Primjer su stanovnici mjesta Drenovaca Osredačkih koji nemaju priključak na mrežu električne energije, dnevna opskrba namirnica stiže im iz Bosne i Hercegovine, dok liječniku moraju ići u Knin, a u poštu u Gračac.

- Djetinjstvo i odrastanje na selu, otoku, ili kojem drugom izoliranom području, često podrazumijeva otežanu dostupnost pojedinih službi za skrb o djeci, dječjih jaslica i vrtića, kvalitetnog obrazovanja, zdravstvenih i socijalnih usluga, sadržaja i aktivnosti organiziranog slobodnog vremena. Sve to još teže pogađa djecu koja žive u siromaštvu, romsku djecu, djecu s teškoćama u razvoju i druge ranjive skupine - navela je pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić.(D.Pav.)

Možda ste propustili...

ODRŽANA SKUPŠTINA HTZ-A

Još jedna dobra turistička godina

HRVATSKA MEĐU NAJAKTIVNIJIMA U SVIJETU

Dobra djela činilo 17.000 građana

Najčitanije iz rubrike