Ekonomija
UDRUGA OPG-A ŽIVOT

Poljoprivrednicima trebaju brzi i lako dostupni krediti malih vrijednosti
Objavljeno 4. prosinca, 2015.

Vezani članci

OD IZBORA DO IZBORA ISTE TEME I DILEME

Je li agrobanka rješenje za sve poljoprivredne probleme?

Na temu agrobanke razgovarali smo s Miroslavom Kovačem, tajnikom Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske Život, jednim od najvećih zagovornika njezina osnivanja. Kovača su podsjetimo kao neovisnog poljoprivrednog stručnjaka angažirali iz MOST-a za pregovore iz područja poljoprivrede s SDP-om i HDZ-om.

Gotovo pred svake izbore kada na red dođe poljoprivreda svi se političari uhvate osnivanja agrobanke.

- Koliko me sjećanje služi nije se u novije doba o poljoprivrednoj banci baš mnogo raspravljalo pred izbore. Sadašnja inicijativa ne dolazi od političara, nego je politici predložena od onih kojima banka uistinu treba. Organiziranih poljoprivrednika kroz Program Udruge Život, ali i pojedinaca koji su svjesni trenutka. Na politici je sada odgovornost odluke. Prisutno je određeno suglasje i u politici. Drago bi nam bilo da se postigne, toliko u zadnje vrijeme spominjana riječ - konsenzus. Kad god se želi napraviti nešto što je drugdje uspješno, kod nas se pojavljuju mudraci koji šire nevjericu – mi smo nešto drugo, vremena su drukčija itd. Nema toga što im neće pasti na pamet u obrani ušančenih interesa i birokratskih prevrtanja papira.

Mnogi kažu da o agrobanci govore oni koji o poljoprivredi pojma nemaju

Gluposti. Stvar je vrlo jednostavna: Cijeli svijet zna da je proizvodni ciklus u poljoprivredi dug i kapitalno zahtjevan, a da poljoprivredno zemljište pruža veliku sigurnost ulagateljima. Onaj tko uspije riješiti financiranje proizvodnje jeftino i učinkovito ima veliku prednost. Mi želimo seljaku odškrinuti vrata tržišta kapitala i osigurati financiranje na način kako se to radi u razvijenoj Europi. Tada ćemo biti i manje ovisni o sve siromašnijem proračunu i potporama. Sada imamo jedinstvenu priliku da udahnemo nov sadržaj u banku koja je prisutna po cijeloj zemlji, baš kao i poljoprivreda.

Pojavile se priče da agrobanku treba osnovati od Hrvatske poštanske banke - preoblikovanjem

- Za nas iz Udruge OPGH Život nije riječ o pričama već o sustavnom pristupu i programskom radu predstavljenom prije gotovo dvije godine na osnivanju u Velikoj Kopanici. Ondje smo se odredili da nam je potrebna poljoprivredna banka po uzoru na razvijene zemlje Zapada i već tada najavili ideju o preoblikovanju HPB-a u Agrobanku. Mnogi su nas tada gledali u nevjerici, a danas je to tema dana. Danas s još više argumenata iz života možemo sa sigurnošću ustvrditi da je to jedno od ključnih faktora za poticaj poljoprivrede i OPG-ova u njoj. OPG treba lako dostupne i brze kredite malih vrijednosti, a može ih bez pretjeranog birokratiziranja dobiti samo ako radi s bankarom koji pozna uvjete života i proizvodnje na selu. To HPB sa svojom infrastrukturom, postojećim znanjem, uz stratešku određenost države, može postati u najkraćem roku.

Neki čak tvrde da treba osnovati posve novu - koliko bi to koštalo, kako se osniva banka, tko je prema zakonu može osnovati, gdje bi ona trebala imati sjedište...

- Valja to upitati one koji s tom tvrdnjom izlaze u javnost. Jasno je da bi nova struktura bila višestruko skuplja nego što je izgradnja posebne poljoprivredne kompetencije u postojećoj banci. Nova banka znači očekivati investiciju od države koja novaca nema, gomilanje nove administracije, izgradnja mreže po cijeloj zemlji, ukratko gubitak novca i, još gore, vremena. Učinimo već jednom nešto od onoga s čime raspolažemo. Z.Rupčić

NETKO ĆE MORATI SNOSITI POLITIČKU ODGOVORNOST

Što ako se agrobanka opet ne osnuje?

- Vraćamo se na početak priče i politiku. Politički govoreći bio bi čisti harakiri odustati od HPB-a ili dozvoliti da to bude predmet političkog biljara. Nije HPB slučajno izabran i nije samo jedna od mogućnosti, nego jedinstvena prilika koju se zna ili ne zna uhvatiti. Ako se to ne zna napraviti, netko mora snositi političku odgovornost.

Možda ste propustili...

REKORDNE CIJENE I INFLACIJA SMANJILE KUPOVNU MOĆ GRAĐANA

Potrošnja vina na najnižim razinama

FINANCIJE : IZAZOVI - PROMJENE U BANKARSKOM SEKTORU SU KONSTANTNE

Tehnologija je sve brža, lakša i povoljnija - svi ćemo ju rabiti

Najčitanije iz rubrike