Ekonomija
MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

Investicijski zamah je pokrenut i ne bi trebalo pokleknuti pod pritiscima nekih nezadovoljnika
Objavljeno 27. studenog, 2015.

Kako na sve skupa oko provedbe Programa ruralnog razvoja(PRR )gledaju, pitali smo i u resornom ministarstvu.

Zbog čega je poništen natječaj iz operacije 4.1.2. koji je trebao biti otvoren do 30. prosinca 2015.?

- Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju je 20. studenoga u Narodnim novinama objavila poništenje natječaja za podmjere 4.1. »Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva« – provedba operacije 4.1.2. »Zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš« radi izmjene uvjeta natječaja povezanih s tretiranjem zajedničkih projekata. Konkretno, smanjen je maksimalan iznos potpore s 5 milijuna eura na 1 milijun eura te nije omogućeno povećanje intenziteta potpore za 20 % u slučaju prijave zajedničkog projekta. Napominjemo da će se novi natječaj za isti tip operacije objaviti ovaj tjedan.

Zbog čega je zapravo odgođen prvi natječaj iz operacije 4.2.1. ruralnog razvoja - službeno ste naveli da se radi revizija zahtjeva?

- Do odgode je došlo zbog toga što doista namjeravamo napraviti sveobuhvatnu analizu prijava pristiglih na 1. natječaj, kako bismo odredili prerađivačke sektore koji su na prvom natječaju bili najzastupljeniji, te kako bismo u 2. natječaju, ovisno o analizi, uključili sektore u kojima postoji potreba za ulaganjima, a koji na prvom natječaju i nisu baš bili zastupljeni.

Tko radi kontrolu zahtjeva, Europska komisija ili Agencija za plaćanje ili netko treći?

- Ako mislite na administrativnu kontrolu svih pristiglih zahtjeva, nju obavlja Agencija za plaćanja, kao tijelo nadležno za provedbu mjera Programa ruralnog razvoja. Ako ste mislili na spomenutu analizu, nju provodi Ministarstvo poljoprivrede, kao upravljačko tijelo programa, u sklopu svojih redovnih aktivnosti praćenja i vrednovanja programa.

Što će se dogoditi, odnosno tko će odgovarati ako EK kaže da se mora i natječaj za mjeru 4.1.1 poništiti, a već su na konto te mjere, tj. dobivene konačne odluke, pojedinici započeli investicije.

- Ne vidimo ni najmanjeg razloga zbog kojeg bi EK takvu odluku donio, odnosno ovlasti EK-a i ne sežu u ovu domenu. Poništiti natječaj može jedino i isključivo Agencija za plaćanja u dogovoru s Ministarstvom poljoprivrede. EK može imati eventualne primjedbe, no podsjećamo kako je EK bio upoznat sa svim kriterijima vezanim uz provedbu natječaja, od kriterija rangiranja, uvjeta prihvatljivosti i dr. I nedavno smo imali videokonferenciju s predstavnicima EK-a na kojoj je tema bila i prvi natječaj za mjeru 4 i nikakvih većih zamjerki na provedbu nije bilo, EK je samo tražio dodatna pojašnjenja, a kojima su u konačnici bili zadovoljni. Medijska naklapanja oko nepravilnosti, poništenja natječaja i sl. samo unose nepotrebnu nervozu među hrvatske poljoprivrednike i javnost općenito. Program ruralnog razvoja već donosi koristi, a one će u idućem razdoblju biti sve veće i vidljivije.

Kako vi iz Ministarstva poljoprivrede objašnjavate sve ovo što se (ne) događa s provedbom Programa ruralnog razvoja od koje se puno očekivalo, posebice na istoku Republike Hrvatske.

- Prema razmišljanjima nas koji smo stvarali PRR, s provedbom programa događaju se mnoge pozitivne stvari, mnogi pozitivni trendovi u hrvatskoj poljoprivredi. Investicijski zamah je postignut i ne treba pokleknuti pod pritiscima nezadovoljnika. Uskoro nas očekuju objave rezultata prvog natječaja kojim je malim poljoprivrednim gospodarstvima stavljeno na raspolaganje prvih 15 milijuna eura, kraju se primiče i natječaj za mlade poljoprivrednike. Jedinice lokalne samouprave već dobivaju odluke o dodjeli sredstava za izradu razvojnih dokumenata koji će biti osnova za povlačenje velikih sredstava namijenjenih njima. Dakle, Program ruralnog razvoja ne treba promatrati jednostrano, kroz jednu mjeru, već ga treba gledati u cijelosti, kroz sve mjere jer se jedino na taj način mogu uvidjeti sve koristi koje Program nosi, ne samo poljoprivrednicima već i stanovnicima ruralnih područja uopće.

Medijska naklapanja oko nepravilnosti, poništenja natječaja i sl. samo unose nepotrebnu nervozu među hrvatske poljoprivrednike i javnost općenito, navode iz Ministarstva poljoprivrede

Možda ste propustili...

POLJSKA PRIPREMA POLA MILIJARDE EURA

Kompenzacija za niže cijene žitarica

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

Najčitanije iz rubrike