Novosti
VEĆINA ISPITANIKA TRAŽI BILO KAKAV POSAO

Nitko ne želi raditi za
domaćeg privatnika
Objavljeno 25. studenog, 2015.

Portal MojPosao je u suradnji s vodećim portalima za oglašavanje poslova u Bosni i Hercegovini (Posao.ba) i Srbiji (Infostud.com) proveo istraživanje čiji je cilj bio utvrditi sličnosti i razlike tržišta rada u te tri zemlje. Do kraja ove godine većina ispitanika (71 %) ne očekuje ni povišicu, ni napredovanje (73 %). Ove godine povišicu je već dobilo 10 % ispitanika, a napredovalo je njih 7 %. U najvećoj mjeri povišicu i napredovanje očekuju ispitanici iz BiH, a najmanje oni iz Hrvatske. Zanimljivo je vidjeti da se ispitanici iz Hrvatske u većoj mjeri nego ostali boje za svoje radno mjesto, odnosno 45 % Hrvata u odnosu na 36 % ispitanika iz Srbije i 37 % ispitanika iz BiH. Kada bi mogli birati idealnog poslodavca, najviše ispitanika izabralo bi stranog vlasnika (36 %). Četvrtina ispitanika (24 %) najradije bi radila za sebe, dok bi njih 21 % radili za državu. Rad za domaćeg privatnog poslodavca podjednako je neprivlačan svima.

Kada je riječ o razlozima nezaposlenosti, u Hrvatskoj je trećina ispitanika (32 %) nezaposlena jer im nije produžen ugovor na određeno, dok je četvrtina (22%) ostala bez posla zbog krize. Od kada su nezaposleni, petina ispitanika (22%) se javila na prosječno 20 natječaja za posao, a njih 28 % javilo se na do deset natječaja. Na više od 100 natječaja javilo se 13 % ispitanika. Većina ispitanika (68 %) traži bilo kakav posao – neovisno o tome je li vezan uz struku ili nije. Čak dvije trećine ispitanika (67 %) smatra da je za dobivanje posla ponajprije važna veza.E.Soudil

VOLONTIRANJEM DO POSLA

Većina ispitanika (90 %) spremna je volontirati ako bi postojala mogućnost stalnog zaposlenja, njih najviše bi volontiralo do mjesec dana (40 %), odnosno 32 % ispitanika volontiralo bi do tri mjeseca. Najviše ispitanika koji se školuju (32%) očekuje da će posao naći u roku jednog do tri mjeseca, a 22 % da će posao naći u roku tri do šest mjeseci nakon što završe školovanje. Većina ispitanika koji se školuju, njih 72 %, smatra da su za dobivanje posla najvažniji znanje i vještine, te formalno obrazovanje (52 %). Vezu je navelo 48 % ispitanika, i to najviše ispitanici iz Srbije, a u najmanjoj mjeri ispitanici iz BiH.

67 %

nezaposlenih smatra da je za pronalaženje radnoga mjesta najvažnija dobra veza

Možda ste propustili...