Svijet
NAJVIŠE MJERE SIGURNOSTI U GLAVNOM GRADU BELGIJE I SREDIŠTU EU-A

Bruxelles je postao grad duhova, strah ispraznio ulice
Objavljeno 23. studenog, 2015.

U Bruxellesu su u nedjelju drugi dan zaredom bile na snazi najviše mjere sigurnosti uvedene nakon terorističkih napada u Parizu prije deset dana pa su ulice belgijskog glavnog grada uglavnom prazne, a policijska potraga za osumnjičenim napadačem iz Pariza Abdeslamom Salahom nastavlja se.

Belgijski nacionalni krizni centar u subotu je povećao mjere sigurnosti na širem području Bruxellesa na razinu četiri, koji označava "ozbiljnu i neposrednu opasnost" od terorističkih napada, prenijela je agencija AP.

Podzemna željeznica preko vikneda nije prometovala, a dužnosnici su preporučili otkazivanje svih sportskih natjecanja i aktivnosti na javnim mjestima, kao i zatvaranje trgovačkih centara.

Belgijski dužnosnici navode kako su te mjere preporučene zato što bi normalno odvijanje aktivnosti u gradu zahtijevalo jače osiguranje.

U međuvremenu, mediji prenose kako se Abdeslam Salah, jedan od napadača povezanih s nedavnim terorističkim napadom u Parizu, nalazi u Bruxsellesu, odakle se Skypeom javio prijatelju, očajan od želje za povratkom u Siriju.

I dok ga policija pokušava uhvatiti, na ulicama Bruxsellesa prošloga vikenda nije bilo gotovo nikoga. Na pustim ulicama mogla se vidjeti samo policija i vojska naoružana automatskim puškama. Od vozila su se mogla vidjeti samo ona policijska, odnosno oklopna, a s obzirom na to da su sva događanja otkazana, ljudi nisu izlazili iz svojih domova. Grad koji je sjedište Europskog parlamenta i NATO-a, jedno od najužurbanijih središta Europe, preko noći se pretvorio u pusto mjesto.V.Tešija

AMERIKA UPOZORAVA SVOJE GRAĐANE U BELGIJI NA OPREZ

Veleposlanstvo SAD-a u Belgiji zatražilo je od Amerikanaca u toj zemlji da ostanu u svojim domovima nakon što su lokalne vlasti upozorile na prijetnju ozbiljnog i trenutnog terorističkog napada u Bruxellesu. U priopćenju objavljenom na svojoj web stranici, veleposlanstvo upozorava svoje građane da "ako morate ići vani, izbjegavajte velike gužve". U Bruxellesu je sjedište NATO-a pod američkim vodstvom, a u tom su gradu smješteni i uredi brojnih američkih i drugih stranih kompanija.

Najčitanije iz rubrike