Svijet
PROSVJED OD TRI MINUTE

Nizozemski javni prijevoz stao zbog nasilja nad zaposlenicima
Objavljeno 21. travnja, 2024.

Nizozemski vlakovi, autobusi, metroi i tramvaji stali su ovaj vikend na tri minute u znak prosvjeda zbog sve češćeg nasilja nad zaposlenicima u javnom prijevozu.

Gotovo sav javni prijevoz u zemlju stao je u 22,30 sati u subotu i sve trgovine na željezničkim postajama zatvorile su vrata. U Amsterdamu su prestali voziti i trajekti.

Glasnogovornik Nizozemskih željeznica rekao je da je prosvjed bio uspješan. "Stali su svi vlakovi, koliko znamo."

"Čak i ako je to samo simbolično i ne zaustavlja nasilje. Treba učiniti više, na primjer u obliku potpore i zaštite zaposlenika", rekao je predsjednik sindikata željezničara Wim Eilert.

Putnici su bili obaviješteni o razlogu za provjed. "Pustite naše kolege na miru, hvala", poručili su kondukteri u vlakovima putem sustava za obavješćivanje putnika i na željezničkim postajama.

Prosvjed je reakcija na zlostavljanje kondukterke prije tjedan dana koju je pretukla skupina mladića i gurnula niz stepenice. U privremenom pritvoru završio je 15-godišnjak. Pretučen je bio i strojovođa.

Prosvjedu su se pridružile tvrtke za javni prijevoz i njihovi sindikati na regionalnoj i općinskoj razini.

Javni prijevoznici već se dugo tuže na nasilje i agresiju nad zaposlenicima. Prošle godine samo na željeznici dogodila su se 1042 nasilna incidenta, 8 posto više nego godinu dana prije. H

Najčitanije iz rubrike